Tak jak Wam obiecałem, wracam do tematu faszerowanej papryki. Co tu dużo mówić, jestem przekonany, że jesteście ekspertami w tej dziedzinie. Ten sposób podania papryki jest w Polsce bardzo lubiany. Nadziewamy je chyba wszystkim: ryżem, mięsem, warzywami, serem, przed zapiekaniem dodajemy sos (np. pomidorowy, grzybowy lub beszamel), bądź nie. Posypujemy tartym serem lub dodajemy tylko przyprawy.

W przypadku papryki faszerowanej ograniczeniem kulinarnym jest tylko nasza wyobraźnia! Danie to sprawdzi się jako przystawka (wypróbujcie przepis na sałatkę z fasoli podawaną w papryce - wpis znajdziecie tu), danie obiadowe lub kolacyjne.
Na przystawkę proponuję paprykę nadziewaną serem feta:

Słodka papryka faszerowana serem feta
- czerwona papryka - 4 sztuki
- orzechy włoskie - 100 gramów
- Przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr - 1 sztuka
- śmietana - 100 mililitrów
- ser feta - 15 dekagramów
- listki bazylii do dekoracji
- pomidory - 2 sztuki
- posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
- dymka - 1 pęczek
- pieprz - 1 szczypta
- kukurydza z puszki - 25 dekagramów
- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Posiekaj dymkę, po czym połowę podsmaż na oliwie. Pokrój i dodaj pomidory, krótko je podduś, a następnie całość ostudź.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Odkrój wierzch z papryk i oczyść je z nasion. Ser feta pokrój w kostkę, a orzechy włoskie pokrusz. Następnie wymieszaj śmietanę z fetą, dodaj orzechy, pietruszkę, kukurydzę oraz podsmażoną cebulę z pomidorami. Dopraw powstałą masę rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Bazylia Knorr oraz pieprzem.

Napełnij papryki przygotowanym farszem, przykryj odciętą częścią i włóż do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp je pozostałą dymką. Podawaj danie udekorowane listkami ziół.