W Grecji jemy dużo warzyw. O pomidorach już Wam pisałem w poprzednim wpisie na blogu, dziś czas na papryki, ziemniaki i inne.

http://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-papryki

Najpopularniejszą odmianą papryki jest papryka zielona. Mniej słodka od żółtej czy czerwonej, i - jakby to powiedzieć - bardziej „paprykowa” w smaku. Co ciekawe, raczej nie jemy ostrych papryczek, choć doprawiamy dania papryką mieloną. Ja najbardziej lubię czerwoną paprykę z okolic Floriny. Faszeruję ją serem i podaję na przystawkę z ouzo, klasycznym greckim aperitifem o smaku anyżkowym - to wspaniały wstęp do większego posiłku. To danie łatwe, z niewielu składników i w miarę szybkie w przygotowaniu. Świetne na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinną kolację.

Niesłychanie popularna jest przekąska z grillowanej papryki. Wystarczy papryki w całości wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec ok. pół godziny (czas zależy od wielkości i gatunku papryki), aż skórka gdzieniegdzie zczarnieje. Jeśli masz kuchenkę gazową, po prostu nadziej paprykę na widelec i opiecz nad płomieniem. Następnie gorące papryki przełóż do woreczka foliowego i zakręć. Torebka zaparuje, ale to nic nie szkodzi - gdy papryka przestygnie, łatwo będzie zdjąć z niej skórkę. Po zdjęciu skórek podziel paprykę na części, usuń gniazdo nasienne i rozłóż na talerzu. Całość skrop dobrej jakości oliwą i gotowe! Tak przygotowaną paprykę możesz też podać z sosami sałatkowymi Knorr.

Podobnie jak pomidory (i zresztą podawane często razem), niezwykle popularne są papryki faszerowane ryżem i ryżem z mięsem, zwane peperies gemista. Słyszałem, że i w Polsce podobnie je przygotowujecie.

Spróbujcie więc przepisu poniżej:

http://www.przepisy.pl/przepis/faszerowana-papryka-miesna-1

A teraz czas na kilka słów o ziemniakach. Tak, w Grecji jemy ziemniaki na różne sposoby - choć najczęściej dodajemy je do zapiekanek lub pieczemy i podajemy w całości, z sosem (np. tzatziki). Bardzo popularnym dodatkiem do mięs, lub jedzone jako samodzielne danie, są tzw. potatesstofourno, ziemniaki zapiekane z dodatkiem cebuli, czosnku, cytryny, oliwy, oregano, soli i pieprzu. To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Uwielbiam też kawałki - łódeczki - ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu, a następnie skropione sokiem z cytryny i oprószone solą.

Spróbujcie też greckiej sałatki ziemniaczanej. Najlepiej ją przygotować z niewielkich ziemniaków sałatkowych (a więc nie mączystych), ugotowanych w mundurkach. Większe sztuki po ugotowaniu przekrójcie na pół lub w ćwiartki. Do ostudzonych ziemniaków dodajcie oliwę, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i krążki czerwonej cebuli. Znakomita sałatka na lato! Tu również sprawdzą się sosy sałatkowe Knorr, np. grecki (oczywiście!), czosnkowo-ziołowy czy francuski.

Jednym z najpopularniejszych dań greckich z ziemniakami i bakłażanem jest oczywiście musaka. Koniecznie spróbujcie tego przepisu: