Musaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Musaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
785 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

727 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż mięso. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.

Musaka - Krok 1

Krok 2

Dolej 2 szklanki wody i Sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr. Całość wymieszaj i zagotuj.

Musaka - Krok 2

Krok 3

Posmaruj tłuszczem naczynie do zapiekania, następnie ułóż plasterki bakłażana i ziemniaków. Potem przełóż mielone mięso z sosem.

Musaka - Krok 3

Krok 4

Na koniec całość posyp serem i zapiekaj około 35 minut w 190 stopniach.

Musaka - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Robert Wagner

    Robert Wagner , 15.05.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Błażej Lib (Libek)

    Błażej Lib (Libek) , 06.12.2017

    kroki ci się pomyliły. 3 powinien być na miejscu 4

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MusakaMusaka

Tą popularną, grecką zapiekanką zaskoczysz swoich domowników. Musaka to potrawa, która za egzotyczną nazwą kryje prawdziwą ucztę dla zmysłów. Jest to zapiekane danie z mięsem i warzywami, wywodzące się z Bałkanów. Sercem tej potrawy jest bakłażan. Jako główny i najważniejszy składnik musaki, musi być odpowiednio dobrany. Najlepsze są dojrzałe bakłażany, a więc niezbyt twarde. Ważne jest także, żeby ich skórka była błyszcząca i napięta – jest to gwarancja świeżości warzywa. Ponadto, warto wybierać mniejsze bakłażany, ponieważ zawierają mniej goryczy. Jednak musaka to nie tylko bakłażany, ale także porcja pysznego, wołowego mięsa w towarzystwie plastrów ziemniaków i świeżej papryki. Jeżeli zależy Ci, aby to danie w pełni oddawało bałkańskie smaki, do zapiekania możesz użyć papryk w różnych kolorach, a na gotową musakę dodać parę oliwek i gotowe. Smak Grecji w twoim domu gwarantowany.