Musaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

704 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

420 osób wydrukowało

Pobierz pdf

567 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż mięso. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.

Musaka - Krok 1

Krok 2

Dolej 2 szklanki wody i Sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr. Całość wymieszaj i zagotuj.

Musaka - Krok 2

Krok 3

Posmaruj tłuszczem naczynie do zapiekania, następnie ułóż plasterki bakłażana i ziemniaków. Potem przełóż mielone mięso z sosem.

Musaka - Krok 3

Krok 4

Na koniec całość posyp serem i zapiekaj około 35 minut w 190 stopniach.

Musaka - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Robert Wagner

    Robert Wagner

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Błażej Lib (Libek)

    Błażej Lib (Libek)

    kroki ci się pomyliły. 3 powinien być na miejscu 4

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos do Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos do Spaghetti Bolognese Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MusakaMusaka

Tą popularną, grecką zapiekanką zaskoczysz swoich domowników. Musaka to potrawa, która za egzotyczną nazwą kryje prawdziwą ucztę dla zmysłów. Jest to zapiekane danie z mięsem i warzywami, wywodzące się z Bałkanów. Sercem tej potrawy jest bakłażan. Jako główny i najważniejszy składnik musaki, musi być odpowiednio dobrany. Najlepsze są dojrzałe bakłażany, a więc niezbyt twarde. Ważne jest także, żeby ich skórka była błyszcząca i napięta – jest to gwarancja świeżości warzywa. Ponadto, warto wybierać mniejsze bakłażany, ponieważ zawierają mniej goryczy. Jednak musaka to nie tylko bakłażany, ale także porcja pysznego, wołowego mięsa w towarzystwie plastrów ziemniaków i świeżej papryki. Jeżeli zależy Ci, aby to danie w pełni oddawało bałkańskie smaki, do zapiekania możesz użyć papryk w różnych kolorach, a na gotową musakę dodać parę oliwek i gotowe. Smak Grecji w twoim domu gwarantowany.