Musaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Musaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
785 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

502 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

724 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż mięso. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.

Musaka - Krok 1

Krok 2

Dolej 2 szklanki wody i Sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr. Całość wymieszaj i zagotuj.

Musaka - Krok 2

Krok 3

Posmaruj tłuszczem naczynie do zapiekania, następnie ułóż plasterki bakłażana i ziemniaków. Potem przełóż mielone mięso z sosem.

Musaka - Krok 3

Krok 4

Na koniec całość posyp serem i zapiekaj około 35 minut w 190 stopniach.

Musaka - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Robert Wagner

    Robert Wagner , 15.05.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Błażej Lib (Libek)

    Błażej Lib (Libek) , 06.12.2017

    kroki ci się pomyliły. 3 powinien być na miejscu 4

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Musaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MusakaMusaka

Tą popularną, grecką zapiekanką zaskoczysz swoich domowników. Musaka to potrawa, która za egzotyczną nazwą kryje prawdziwą ucztę dla zmysłów. Jest to zapiekane danie z mięsem i warzywami, wywodzące się z Bałkanów. Sercem tej potrawy jest bakłażan. Jako główny i najważniejszy składnik musaki, musi być odpowiednio dobrany. Najlepsze są dojrzałe bakłażany, a więc niezbyt twarde. Ważne jest także, żeby ich skórka była błyszcząca i napięta – jest to gwarancja świeżości warzywa. Ponadto, warto wybierać mniejsze bakłażany, ponieważ zawierają mniej goryczy. Jednak musaka to nie tylko bakłażany, ale także porcja pysznego, wołowego mięsa w towarzystwie plastrów ziemniaków i świeżej papryki. Jeżeli zależy Ci, aby to danie w pełni oddawało bałkańskie smaki, do zapiekania możesz użyć papryk w różnych kolorach, a na gotową musakę dodać parę oliwek i gotowe. Smak Grecji w twoim domu gwarantowany.