Lasagne z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

1346 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

8 sztuk

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

3 łyżki

25 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

10 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plastry. Podsmaż mielone mięso na oleju, po czym dodaj cebulę, pieczarki, kukurydzę, oregano oraz tymianek.

Lasagne z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Do podsmażonych składników dodaj sos w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr i gotuj jeszcze 5 minut.

Lasagne z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Oddzielnie przygotuj sos beszamelowy: na maśle podsmaż lekko mąkę, następnie stopniowo dodawaj mleko tak, aby sos nie był za gęsty.

Lasagne z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian nieugotowane płaty makaronowe, sos mięsny, brokuły oraz paprykę i polewaj sosem beszamelowym. Czynność powtórz jeszcze raz.

Lasagne z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na koniec połóż makaron, posyp całość startym serem i polej sosem beszamelowym.

Lasagne z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Gotową lasagne pozwól udekorować dziecku - za pomocą papryki, pomidora i oliwek może ułożyć portret kota. Następnie wstaw lasagne do piekarnika ustawionego na 180° C, na około 25-30 minut. Podawaj.

Lasagne z pieczarkami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Dorota Martyni

    Dorota Martyni , 26.05.2016

    Ta lazania jest pyszna jak żadna inna. A tak pachnie ze mój piesio nie chciał odejść od piekarnika haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martini Bambini

    Martini Bambini , 10.05.2015

    bardzo pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z pieczarkamiLasagne z pieczarkami

Delikatne mięso cielęce, pachnące pieczarki w sosie i zapieczony ser, który rozpływa się w ustach, to kompozycja, którą przygotujesz na wiele okazji. Przyrządzanie lasagne z pieczarkami zacznij od pokrojenia składników – cebulę podziel w kostkę, a pieczarki w plastry. Następnie podsmaż mielone mięso cielęce i dodaj do niego cebulę, pieczarki i kukurydzę, po czym dopraw je oregano oraz tymiankiem. Potem dodaj sos do lasagne – gotuj kilka minut do momentu, aż zgęstnieje. W oddzielnym garnku przygotuj sos beszamelowy – sprawi on, że makaron nie będzie suchy. Żeby przyrządzić sos, podsmaż mąkę, dodaj mleko, wymieszaj i sprawdź, czy całość nie jest zbyt gęsta. Teraz w naczyniu żaroodpornym ułóż surowe płaty makaronowe, mięsny farsz, brokuły oraz paprykę, po czym polej sosem beszamelowym. Na wierzchu znowu ułóż makaron i pozostałe składniki. Zakończ płatami do lasagne, a wierzch posyp startym żółtym serem albo pokrojoną mozzarellą. Na koniec wystarczy tylko włożyć potrawę do nagrzanego piekarnika i zapiec. Przygotuj lasagne z pieczarkami według naszego przepisu i podawaj je na wiele okazji.