Lasagne z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

1342 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

8 sztuk

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

3 łyżki

25 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

10 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plastry. Podsmaż mielone mięso na oleju, po czym dodaj cebulę, pieczarki, kukurydzę, oregano oraz tymianek.

Lasagne z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Do podsmażonych składników dodaj sos w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr i gotuj jeszcze 5 minut.

Lasagne z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Oddzielnie przygotuj sos beszamelowy: na maśle podsmaż lekko mąkę, następnie stopniowo dodawaj mleko tak, aby sos nie był za gęsty.

Lasagne z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian nieugotowane płaty makaronowe, sos mięsny, brokuły oraz paprykę i polewaj sosem beszamelowym. Czynność powtórz jeszcze raz.

Lasagne z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na koniec połóż makaron, posyp całość startym serem i polej sosem beszamelowym.

Lasagne z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Gotową lasagne pozwól udekorować dziecku - za pomocą papryki, pomidora i oliwek może ułożyć portret kota. Następnie wstaw lasagne do piekarnika ustawionego na 180° C, na około 25-30 minut. Podawaj.

Lasagne z pieczarkami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Dorota Martyni

    Dorota Martyni, 26.05.2016

    Ta lazania jest pyszna jak żadna inna. A tak pachnie ze mój piesio nie chciał odejść od piekarnika haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martini Bambini

    Martini Bambini, 10.05.2015

    bardzo pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z pieczarkamiLasagne z pieczarkami

Delikatne mięso cielęce, pachnące pieczarki w sosie i zapieczony ser, który rozpływa się w ustach, to kompozycja, którą przygotujesz na wiele okazji. Przyrządzanie lasagne z pieczarkami zacznij od pokrojenia składników – cebulę podziel w kostkę, a pieczarki w plastry. Następnie podsmaż mielone mięso cielęce i dodaj do niego cebulę, pieczarki i kukurydzę, po czym dopraw je oregano oraz tymiankiem. Potem dodaj sos do lasagne – gotuj kilka minut do momentu, aż zgęstnieje. W oddzielnym garnku przygotuj sos beszamelowy – sprawi on, że makaron nie będzie suchy. Żeby przyrządzić sos, podsmaż mąkę, dodaj mleko, wymieszaj i sprawdź, czy całość nie jest zbyt gęsta. Teraz w naczyniu żaroodpornym ułóż surowe płaty makaronowe, mięsny farsz, brokuły oraz paprykę, po czym polej sosem beszamelowym. Na wierzchu znowu ułóż makaron i pozostałe składniki. Zakończ płatami do lasagne, a wierzch posyp startym żółtym serem albo pokrojoną mozzarellą. Na koniec wystarczy tylko włożyć potrawę do nagrzanego piekarnika i zapiec. Przygotuj lasagne z pieczarkami według naszego przepisu i podawaj je na wiele okazji.