
Składniki
8 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
30 gramów
300 mililitrów
50 gramów
400 gramów
2 sztuki
30 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i posiekaj cebulą oraz czosnek. Marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwą i smaż warzywa. Dodaj listki tymianku, pomidory oraz roślinne mięso mielone. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj powoli ok 5-10 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotuj wegański sos beszamelowy. Rozpuść margarynę i podsmaż mąkę, następnie wlej napój owsiany i dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli, gałką muszkatołową i dokładnie mieszając zagotuj.
Krok 3
Dno małego naczynia do pieczenie (20cm x 20cm) posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż na nim 2 arkusze lasagne, następnie posmaruj sosem beszamelowym i sosem pomidorowym. Przykryj arkuszem makaronu. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania sosu pomidorowego. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Posmaruj go na wierzchu sosem beszamelowy i posyp tartym serem.
Krok 4
Lasagne przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiecz na wierzchu. Po wyjęciu z pieca odczekaj 10 minut i podawaj.

Dobra rada:
Świetnie pasują do sosu suszone pomidory. Lasagne udekoruj listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska Lasagne
Czy danie mięsne może być w rzeczywistości bezmięsne? Zdecydowanie tak! Udowadnia to nasza propozycja na włoski przysmak, czyli klasyczną lasagne bolognese z mielonym roślinnym mięsem w stylu vege. To doskonała alternatywa nie tylko dla osób na co dzień żywiących się jedynie roślinnymi potrawami, ale także dla tych z was, którzy poszukują ciekawych kulinarnych inspiracji i lubią odkrywać nowe smaki. Spróbujcie naszej lasagne bolognese z roślinnym wege mięsem – będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego – bez wyjątku! Lasagne przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych, aromatycznych dań, inspirowanych klasyczną kuchnią włoską.
Na jaką okazję?
Trudno wyobrazić sobie codzienny obiad bez makaronu, dlatego lasagne bolognese z wegańskim mięsem mielonym sprawdzi się doskonale w porze lunchu. Jest również świetnym pomysłem na gorące danie serwowane podczas rodzinnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Seler naciowy – jeden ze składników występujących w tym przepisie na wegańską lasagne z roślinnym mięsem mielonym, jest słodszą i delikatniejszą wersją selera zwyczajnego.
Dla urozmaicenia:
Włoskiego charakteru dodadzą lasagne bolognese z wegańskim mięsem suszone pomidory. Do dekoracji możesz wykorzystać liście świeżej bazylii.