Wegańska Lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska Lasagne

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

30 gramów

300 mililitrów

50 gramów

400 gramów

2 sztuki

30 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i posiekaj cebulą oraz czosnek. Marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwą i smaż warzywa. Dodaj listki tymianku, pomidory oraz roślinne mięso mielone. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj powoli ok 5-10 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotuj wegański sos beszamelowy. Rozpuść margarynę i podsmaż mąkę, następnie wlej napój owsiany i dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli, gałką muszkatołową i dokładnie mieszając zagotuj.

Krok 3

Dno małego naczynia do pieczenie (20cm x 20cm) posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż na nim 2 arkusze lasagne, następnie posmaruj sosem beszamelowym i sosem pomidorowym. Przykryj arkuszem makaronu. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania sosu pomidorowego. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Posmaruj go na wierzchu sosem beszamelowy i posyp tartym serem.

Krok 4

Lasagne przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiecz na wierzchu. Po wyjęciu z pieca odczekaj 10 minut i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie pasują do sosu suszone pomidory. Lasagne udekoruj listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska Lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańska LasagneWegańska Lasagne

Czy danie mięsne może być w rzeczywistości bezmięsne? Zdecydowanie tak! Udowadnia to nasza propozycja na włoski przysmak, czyli klasyczną lasagne bolognese z mielonym roślinnym mięsem w stylu vege. To doskonała alternatywa nie tylko dla osób na co dzień żywiących się jedynie roślinnymi potrawami, ale także dla tych z was, którzy poszukują ciekawych kulinarnych inspiracji i lubią odkrywać nowe smaki. Spróbujcie naszej lasagne bolognese z roślinnym wege mięsem – będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego – bez wyjątku! Lasagne przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych, aromatycznych dań, inspirowanych klasyczną kuchnią włoską.

Na jaką okazję?

Trudno wyobrazić sobie codzienny obiad bez makaronu, dlatego lasagne bolognese z wegańskim mięsem mielonym sprawdzi się doskonale w porze lunchu. Jest również świetnym pomysłem na gorące danie serwowane podczas rodzinnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Seler naciowy – jeden ze składników występujących w tym przepisie na wegańską lasagne z roślinnym mięsem mielonym, jest słodszą i delikatniejszą wersją selera zwyczajnego.

Dla urozmaicenia:

Włoskiego charakteru dodadzą lasagne bolognese z wegańskim mięsem suszone pomidory. Do dekoracji możesz wykorzystać liście świeżej bazylii.