
Składniki
8 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
30 gramów
300 mililitrów
50 gramów
400 gramów
2 sztuki
30 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i posiekaj cebulą oraz czosnek. Marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwą i smaż warzywa. Dodaj listki tymianku, pomidory oraz roślinne mięso mielone. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj powoli ok 5-10 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotuj wegański sos beszamelowy. Rozpuść margarynę i podsmaż mąkę, następnie wlej napój owsiany i dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli, gałką muszkatołową i dokładnie mieszając zagotuj.
Krok 3
Dno małego naczynia do pieczenie (20cm x 20cm) posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż na nim 2 arkusze lasagne, następnie posmaruj sosem beszamelowym i sosem pomidorowym. Przykryj arkuszem makaronu. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania sosu pomidorowego. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Posmaruj go na wierzchu sosem beszamelowy i posyp tartym serem.
Krok 4
Lasagne przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiecz na wierzchu. Po wyjęciu z pieca odczekaj 10 minut i podawaj.

Dobra rada:
Świetnie pasują do sosu suszone pomidory. Lasagne udekoruj listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska Lasagne
Czy danie mięsne może być w rzeczywistości bezmięsne? Zdecydowanie tak! Udowadnia to nasza propozycja na włoski przysmak, czyli klasyczną lasagne bolognese z mielonym roślinnym mięsem w stylu vege. To doskonała alternatywa nie tylko dla osób na co dzień żywiących się jedynie roślinnymi potrawami, ale także dla tych z was, którzy poszukują ciekawych kulinarnych inspiracji i lubią odkrywać nowe smaki. Spróbujcie naszej lasagne bolognese z roślinnym wege mięsem – będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego – bez wyjątku! Lasagne przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych, aromatycznych dań, inspirowanych klasyczną kuchnią włoską.
Na jaką okazję?
Trudno wyobrazić sobie codzienny obiad bez makaronu, dlatego lasagne bolognese z wegańskim mięsem mielonym sprawdzi się doskonale w porze lunchu. Jest również świetnym pomysłem na gorące danie serwowane podczas rodzinnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Seler naciowy – jeden ze składników występujących w tym przepisie na wegańską lasagne z roślinnym mięsem mielonym, jest słodszą i delikatniejszą wersją selera zwyczajnego.
Dla urozmaicenia:
Włoskiego charakteru dodadzą lasagne bolognese z wegańskim mięsem suszone pomidory. Do dekoracji możesz wykorzystać liście świeżej bazylii.