Z bogatą kuchnią Italii nie można się nudzić. Gdy już się wydaje, że poznaliśmy jej wszystkie najważniejsze sekrety i znaleźliśmy idealny sposób na odtworzenie śródziemnomorskiego klimatu we własnej kuchni, pojawiają się kolejne smakowite receptury, które są w stanie nas zaskoczyć. Królową włoskich zapiekanek jest oczywiście lasagne. Czy na pewno wiesz, jak ugotować makaron lasagne o charakterystycznym kształcie płaskich prostokątów? Od tego, jak potraktujesz ten produkt, w głównej mierze zależy efekt kulinarnych wysiłków. Idealna lasagne – makaron surowy czy gotowany?

Lasagne – czy gotować makaron?

Warstwowa zapiekanka jest szalenie apetyczną potrawą. Niezależnie od tego, czy przygotujesz ją w klasycznej wersji z mięsem mielonym, rybami, czy samymi warzywami. Prezentuje się na talerzach obłędnie, więc serwować ją można podczas hucznych uroczystości. Zdarza się jednak, że przez błędy podczas przygotowania makaronu do lasagne, całe danie zamienia się w niezbyt zachęcającą masę. Jak tego uniknąć? Makaron na lasagne wymaga gotowania czy też nie? Okazuje się, że oba rozwiązania są poprawne – pod warunkiem, że będziemy ściśle trzymać się wytycznych.

Lasagne bez gotowania makaronu

Może się wydawać, że to dużo prostsza i szybsza metoda. W końcu wystarczy wyciągnąć makaronowe płaty z opakowania, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zapiekać i gotowe. To nie do końca prawda. Jeśli chcesz użyć surowego makaronu, każdą jego warstwę musisz obficie polać sosem beszamelowym lub pomidorowym (mowa oczywiście o najbardziej klasycznych recepturach). Makaron powinien zmięknąć podczas pieczenia, a do tego potrzebuje dużej ilości gęstego płynu.

Jak podgotować makaron lasagne?

Druga szkoła jednoczy szefów kuchni, którzy opowiadają się za wstępnym podgotowaniem płatów lasagne. Jak to zrobić?

  • Na każde 100 g makaronu przygotuj 1 l wody.
  • W szerokim rondlu zagotuj wodę, w momencie wrzenia dodaj 0,5-1 łyżeczkę soli.
  • By makaron lasagne nie sklejał się, wlej także łyżkę oleju.
  • Gdy woda będzie wrzeć, partiami umieszczaj w garnku makaron lasagne. Nie można wrzucić porcji potrzebnej do zrobienia całej zapiekanki jednocześnie – doprowadzi to do sklejania i uszkodzenia płatów.
  • Każdy z nich gotuj przez 2-3 minuty.
  • Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i układaj na dużym talerzu, by przestygły.
  • Tak podgotowany makaron nadaje się do zamienienia go w pyszną lasagne.

Z ziemi włoskiej prosto na polskie talerze

Najbliżej włoskich kulinariów znajdziesz się podczas przyrządzania lasagne o intensywnym aromacie oregano. Masz w lodówce parmezan i ochotę na danie z tym wyrazistym serem? Jest obowiązkowym składnikiem lasagne z boczkiem i parmezanem, więc satysfakcja gwarantowana. Włoska zapiekanka z rybą smakuje nietuzinkowo! Podaj więc lasagne z tuńczykiem, a twoi domownicy będą zachwyceni obiadem. Zaczął się sezon na szparagi, a ty nie masz pojęcia jak wykorzystać je w kuchni? Oto przepis na lasagne ze szparagami - korzystaj z niego do woli. Krewniak cukinii nie jest jeszcze aż tak popularny, ale być może zapiekanka z bakłażanem będzie w stanie zmienić ten stan rzeczy.

Sporo tu receptur z mięsem, ale nie oznacza to, że wegetarianie będą musieli obejść się smakiem. Gdy wiadomo już jak ugotować makaron, lasagne szpinakowa na pewno wyjdzie bezbłędnie. Szpinak, bakłażan i pomidory przydadzą się też do zrobienia lasagne warzywnej, czyli bardzo kolorowej wersji słynnego włoskiego dania. Sprawdź, jakie produkty masz w lodówce i działaj swobodnie!