Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, że coraz więcej osób ma domowe uprawy w doniczkach na oknie lub balkonie. Nie ma nic przyjemniejszego niż sięgnięcie po garść świeżych ziół podczas gotowania.

Ale dość teorii, zaczynamy gotować. W moim menu wykorzystuję zioła gdzie tylko mogę. Ich zdecydowany smak i aromat nadaje charakter najprostszym potrawom, makaronom ze świeżymi warzywami lub szybkim daniom z grilla. A co powiecie na szybki makaron z aromatycznym pesto lub, jak nazywają je Francuzi, pistou? Zaraz przekonacie się, że nie ma nic prostszego niż domowe pesto.

Pesto
Czas: 15 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 150 ml oliwy
- 2  łyżki orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 1 duży pęczek bazylii

Sposób przygotowania

Do kielicha blendera przełóż liście bazylii. Orzechy spraż na suchej patelni. Jak zrobią się rumiane wystudź i dołóż do bazylii. Rozgnieć ząbek czosnku i wraz z parmezanem wsyp do bazylii. Wlej do kielicha blendera oliwę z oliwek następnie dodaj Sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie zmiksuj.

Możesz podawać jako sos do makaronu, do ryby na ciepło oraz na zimno. Pyszny jest dip z pesto i majonezu – do świeżych warzyw lub chipsów. Dodajcie pesto do marynat do mięs albo po prostu posmarujcie nim kanapki.

A wariacji na temat pesto jest nieskończenie wiele. Można zmienić rodzaj ziół np. pietruszka z bazylią, pietruszka i koperek, bazylia i kolendra. Można dodać więcej czosnku. Jeżeli nie mamy orzeszków piniowych to zastąpimy je migdałami, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi lub nerkowca albo ziarnem słonecznika. A jak nie mamy parmezanu to świetne będą polskie sery – rubin czy bursztyn.

A co powiecie o pesto w stylu azjatyckim? Zamiast bazylii użyjemy świeżej kolendry. Do tego orzechy ziemne, chili i odrobina sosu sojowego i rybnego. A do oliwy dodamy kilka kropel oleju sezamowego.

Zioła i przyprawy towarzyszą nam od tysięcy lat. Zawsze otaczała je aura tajemnicy. W dawnych czasach przyprawy, w szczególności te korzenne, stanowiły środek płatniczy i były lokatą kapitału. Często za ich przyczyną toczyły się wojny, zdarzyło się również, że w pogoni za nimi odkrywano nowe kontynenty. Podróże do dalekich lądów przynosiły nowe gatunki ziół i przypraw.

Czy wyobrażacie dziś sobie gotowanie w kuchni bez przypraw czy ziół? Czy bez nich nadać można potrawom smak i charakter? Osobiście uważam, że to prawie niemożliwe, a na pewno bez przypraw i ziół gotowanie straciłoby cały urok. :)

Przyprawy to najczęściej produkty pochodzenia roślinnego, które występują w różnorodnej formie. Zacznijmy od krótkiej charakterystyki poszczególnych rodzajów. Mam nadzieję, że ta klasyfikacja ułatwi Wam dopasowanie przypraw i ziół do odpowiednich potraw.

Owoce
Należą do nich pieprz, papryka, ziele angielskie, anyż, wanilia, kminek, kmin rzymski, kolendra, pomarańcze, cytryna, limonka, borówki, brusznice, żurawiny, jałowiec.

Nasiona
To między innymi gorczyca biała i czarna, gałka muszkatołowa, kardamon, kakao.

Liście
Tymianek, majeranek, oregano, bazylia, liść laurowy, natka pietruszki, natka kolędy, nać koperku, natka trybuli, estragon, mięta, melisa, lubczyk ogrodowy, szałwia.

Kwiaty/ pączki /pręciki /płatki
Szafran, goździki, kapary, sumak.

Kora
Cynamon

Korzeń / Kłącze
Imbir, galanga, kurkuma, tatarak wodny, arcydzięgiel, chrzan, pietruszka, seler, lukrecja gładka.