Niebiański aromat świeżej bazylii w połączeniu z delikatnym serem mozzarella i pomidorami z dodatkiem dobrej oliwy to danie, które nigdy chyba się nie znudzi.
Podobnie jest z koperkiem. Po prostu nie wyobrażam sobie chłodnika z suszonym koprem. Traci całkowicie swój wyjątkowy zapach i smak. Miejsce koperku w naszej polskiej kuchni jest szczególne. Czym byłyby pierwsze młode ziemniaczki bez niego? A ogórki kiszone? W moim domu bardzo popularna jest zupa koperkowa. W lecie przyrządzamy ją ze świeżym koprem a w zimie korzystamy z mrożonych zapasów. Zachęcam Was do mrożenia letnich ziół takich jak koperek czy pietruszka. Można to zrobić na dwa sposoby. Posiekane świeże zioła zamrozić po prosty w szczelnym plastykowym pojemniku lub przygotować mrożone kostki z ziół zmiksowanych z oliwą. Będą jak znalazł gdy nadejdą chłodne dni.
Zupa koperkowa
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 1,5 l wody
- 2 pęczki kopru
- 2 Buliony na włoszczyźnie Knorr
- 2 żółtka
- 100 g makaronu np. rurek
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki śmietany
- pieprz do smaku
- przyprawa w płynie Delikat Knorr
Sposób przygotowania
Przygotuj aromatyczny wywar z wody i kostek Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Do wrzącego wywaru wsyp makaron i ugotuj. Wymieszaj śmietanę z łyżką mąki. Dodaj do wywaru razem z posiekanym koprem. Gotuj 10 minut i lekko przestudź zupę. Wymieszaj żółtka z niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.
Innym dobrym pomysłem na wykorzystanie ziół i przypraw są perfumowane oliwy. Dodajcie do butelki kilku gałązek rozmarynu, czosnek i chili, a po kilku dniach oliwa będzie miała niepowtarzalny aromat. Powstanie idealna baza do sosów sałatkowych czy dodatek do chleba. I przy okazji efektowna ozdoba naszej kuchni.
Komentarze (0)