Wróćmy jednak do tematu przewodniego czyli ziół i przypraw w kuchni. Często słyszę pytanie jakie zioła są lepsze - świeże czy suszone? To zależy do czego. Zioła po wysuszeniu zmieniają nieco aromat. Bardzo ważne jest także przechowywanie, bo źle przechowywane tracą aromat zupełnie. Niektóre zioła na suszeniu zyskują, ich zapach i smak stają się bardziej intensywne i lepiej komponują się z potrawami. Chyba nikt nie wyobraża sobie doprawiania flaków czy żurku lub bigosu świeżym majerankiem. :) Innym ziołem, które moim zdaniem lepiej sprawdza się w postaci suszonej, jest oregano. Natomiast prawdę mówiąc użycie suszonej bazylii to dla mnie ostateczność. Świeża ma tak cudowny, niepowtarzalny aromat, że suszona nigdy jej nie zastąpi. A na letnie kolacje często korzystam z największych skarbów lata – świeżej bazylii i dojrzałych pomidorów i przygotowuję włoski przebój, który podbił cały świat czyli sałatkę caprese.

Niebiański aromat świeżej bazylii w połączeniu z delikatnym serem mozzarella i pomidorami z dodatkiem dobrej oliwy to danie, które nigdy chyba się nie znudzi.

Podobnie jest z koperkiem. Po prostu nie wyobrażam sobie chłodnika z suszonym koprem. Traci całkowicie swój wyjątkowy zapach i smak. Miejsce koperku w naszej polskiej kuchni jest szczególne. Czym byłyby pierwsze młode ziemniaczki bez niego? A ogórki kiszone? W moim domu bardzo popularna jest zupa koperkowa. W lecie przyrządzamy ją ze świeżym koprem a w zimie korzystamy z mrożonych zapasów. Zachęcam Was do mrożenia letnich ziół takich jak koperek czy pietruszka. Można to zrobić na dwa sposoby. Posiekane świeże zioła zamrozić po prosty w szczelnym plastykowym pojemniku lub przygotować mrożone kostki z ziół zmiksowanych z oliwą. Będą jak znalazł gdy nadejdą chłodne dni.

A teraz do dzieła.

Zupa koperkowa
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 1,5 l wody
- 2 pęczki kopru
- 2 Buliony na włoszczyźnie Knorr
- 2 żółtka
- 100 g makaronu np. rurek
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki śmietany
- pieprz do smaku
- przyprawa w płynie Delikat Knorr

Sposób przygotowania

Przygotuj aromatyczny wywar z wody i kostek Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Do wrzącego wywaru wsyp makaron i ugotuj. Wymieszaj śmietanę z łyżką mąki. Dodaj do wywaru razem z posiekanym koprem. Gotuj 10 minut i lekko przestudź zupę. Wymieszaj żółtka z niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Innym dobrym pomysłem na wykorzystanie ziół i przypraw są perfumowane oliwy. Dodajcie do butelki kilku gałązek rozmarynu, czosnek i chili, a po kilku dniach oliwa będzie miała niepowtarzalny aromat. Powstanie idealna baza do sosów sałatkowych czy dodatek do chleba. I przy okazji efektowna ozdoba naszej kuchni.