Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przypraw.

Zacznijmy od Quatre Epices czyli mieszanka z kuchni francuskiej wykorzystywanej do potraw typu ragout - gulaszów i zup, pasztetów, a także do pieczonych mięs czy drobiu. Podstawowym składnikiem jest pieprz czarny, goździki, gałka muszkatołowa (czasami też kwiat gałki muszkatołowej) imbir - bywa też, że dodawany jest cynamon i ziele angielskie. Przyprawa występuje w postaci sproszkowanej i dodaje się ją na początku sporządzania potrawy.

No i popularne zioła prowansalskie. Jak sama nazwa wskazuje mieszanka kojarzona jest z regionem Prowansji we Francji. Ale cieszy się popularnością również w Niemczech, Austrii, czy Włoszech. Jej skład jest różny zależnie od regionu. Na ogół odnajdziemy w ziołach prowansalskich rozmaryn, bazylię, tymianek, szałwię, oregano. W ich składzie odnaleźć można również cząber, miętę czy nawet lawendę. Zioła prowansalskie służą do marynowania mięs do pieczenia czy grillowania, marynowania drobiu i owoców morza. Często dodaje się je do serów, twarogów. A także ziemniaków i warzyw.

Zioła prowansalskie to wszechstronna i sprawdzona od wieków mieszanka. Jak coś działa to po co zmieniać. :)

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku
Czas: 60 minut

Składniki:
- 500 g dużych ziemniaków
- 150 g sera żółtego typu ementaler
- Knorr Przyprawa Płatki Czosnku z Ziołami Prowansalskimi
- ½ pęczka natki pietruszki
- 500 g pieczarek
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 cebula
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyj. Ziemniaki, pieczarki i cebulę pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż papierem pergaminowym. Następnie połóż warstwę ziemniaków. Skrop je oliwą i posyp przyprawą Knorr. Nałóż drugą warstwę z cebuli i pieczarek. Ponownie skrop całość oliwą i posyp przyprawą z opakowania Knorr. Całość posyp startym serem i piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.

I jeszcze cudowna tarta z pomidorami. Zróbcie ją koniecznie w sezonie na pomidory.

Prowansalska tarta z pomidorami
Czas: 60 minut
Porcja dla 6 osób

Składniki:
- 200 g niedużych pomidorów, mogą być koktajlowe
- 1 łyżka bułki tartej
- 120 g tartego sera parmezan
- ciasto
- 120 g koziego sera
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 120 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 120 g masło lub margaryny
- 1 łyżka przyprawy Delikat Knorr
- garść świeżego rozmarynu i tymianku

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z przyprawą Delikat Knorr. Dodaj masło i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem. Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim. Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście. Tartę oprósz listkami ziół i posyp serem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Podawaj lekko przestudzone.

Francuzi podarowali nam także bouquet garni, czyli mieszankę ziół związanych nitką lub sznurkiem lub zawiniętą w gazę. W takiej postaci dodajemy je do zup, bulionów i gulaszy. Dodaje smaku i aromatu. Najczęściej bouquet garni składa się z gałązki tymianku, liścia laurowego, gałązek pietruszki i czosnku.

O przyprawach i ziołach można pisać bez końca. Aby swobodnie korzystać z bogactwa ziół i przypraw trzeba po prostu gotować jak najwięcej bo to jedyny sposób, aby poznać ich właściwości. Mam nadzieję, że po mój ziołowy cykl na blogu przybliżyłem Wam nieco ten temat.