Zacznijmy od Quatre Epices czyli mieszanka z kuchni francuskiej wykorzystywanej do potraw typu ragout - gulaszów i zup, pasztetów, a także do pieczonych mięs czy drobiu. Podstawowym składnikiem jest pieprz czarny, goździki, gałka muszkatołowa (czasami też kwiat gałki muszkatołowej) imbir - bywa też, że dodawany jest cynamon i ziele angielskie. Przyprawa występuje w postaci sproszkowanej i dodaje się ją na początku sporządzania potrawy.
No i popularne zioła prowansalskie. Jak sama nazwa wskazuje mieszanka kojarzona jest z regionem Prowansji we Francji. Ale cieszy się popularnością również w Niemczech, Austrii, czy Włoszech. Jej skład jest różny zależnie od regionu. Na ogół odnajdziemy w ziołach prowansalskich rozmaryn, bazylię, tymianek, szałwię, oregano. W ich składzie odnaleźć można również cząber, miętę czy nawet lawendę. Zioła prowansalskie służą do marynowania mięs do pieczenia czy grillowania, marynowania drobiu i owoców morza. Często dodaje się je do serów, twarogów. A także ziemniaków i warzyw.
Zapiekane ziemniaki po prowansalsku
Czas: 60 minut
Składniki:
- 500 g dużych ziemniaków
- 150 g sera żółtego typu ementaler
- Knorr Przyprawa Płatki Czosnku z Ziołami Prowansalskimi
- ½ pęczka natki pietruszki
- 500 g pieczarek
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 cebula
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie umyj. Ziemniaki, pieczarki i cebulę pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż papierem pergaminowym. Następnie połóż warstwę ziemniaków. Skrop je oliwą i posyp przyprawą Knorr. Nałóż drugą warstwę z cebuli i pieczarek. Ponownie skrop całość oliwą i posyp przyprawą z opakowania Knorr. Całość posyp startym serem i piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Prowansalska tarta z pomidorami
Czas: 60 minut
Porcja dla 6 osób
Składniki:
- 200 g niedużych pomidorów, mogą być koktajlowe
- 1 łyżka bułki tartej
- 120 g tartego sera parmezan
- ciasto
- 120 g koziego sera
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 120 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 120 g masło lub margaryny
- 1 łyżka przyprawy Delikat Knorr
- garść świeżego rozmarynu i tymianku
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszaj z przyprawą Delikat Knorr. Dodaj masło i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem. Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim. Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście. Tartę oprósz listkami ziół i posyp serem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Podawaj lekko przestudzone.
Francuzi podarowali nam także bouquet garni, czyli mieszankę ziół związanych nitką lub sznurkiem lub zawiniętą w gazę. W takiej postaci dodajemy je do zup, bulionów i gulaszy. Dodaje smaku i aromatu. Najczęściej bouquet garni składa się z gałązki tymianku, liścia laurowego, gałązek pietruszki i czosnku.
O przyprawach i ziołach można pisać bez końca. Aby swobodnie korzystać z bogactwa ziół i przypraw trzeba po prostu gotować jak najwięcej bo to jedyny sposób, aby poznać ich właściwości. Mam nadzieję, że po mój ziołowy cykl na blogu przybliżyłem Wam nieco ten temat.
Komentarze (0)