To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem, że sprawdziliśmy osobiście. Słyszałem o najrozmaitszych zaskakujących połączeniach, które dają niezapomniane wrażenia smakowe. Każdy szef, myślę, że również domowy ma swoje tajemnice dotyczące przyprawiania potraw. Najważniejsza zasada, której należy się trzymać to taka, żeby na koniec smakowało. :) W tradycyjnej kuchni jest jednak kilka wskazówek dotyczących przypraw, których staram się przestrzegać.

Przede wszystkim należy pamiętać, że zioła i przyprawy powinny być stosowane z umiarem, aby wzmocnić i podkreślić smak głównego składnika, a nie zupełnie go zdominować.

Pamiętajmy, że zioła i przyprawy ściśle współgrają z solą i cukrem. Sól i cukier są nośnikiem smaku, ułatwiają przenikanie aromatów zawartych w przyprawach w głąb marynowanych potraw. Podobna rolę odgrywają tłuszcze, dlatego niektóre korzenne przyprawy warto podsmażyć. Pozwoli to na wydobycie się aromatu przypraw. Zobaczcie jak to robi się to w kuchni indyjskiej.

Orientalne mieszanki przypraw zawierają bardzo wiele składników i z pewnością nie wszystkie mamy w danym momencie w domu. Zachęcam Was, aby je wszystkie powoli zgromadzić by, od czasu do czasu, delektować się smakiem wspaniałych dań. Uwielbiam na przykład tajską zupę. To coś w rodzaju naszego rosołu, ale z dodatkiem przypraw i ziół, które nadają jej cudowny smak i aromat. Spróbujcie koniecznie. Wiem, że receptura zawiera trochę egzotycznych składników, ale moim zdaniem jeżeli spróbujecie raz zupy tajskiej to będziecie do niej często wracać. W wielu miejscach mamy sklepy z żywnością z całego świata i zazwyczaj można w nich kupić potrzebne składniki.

Zupa tajska
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 20 krewetek
- 2 Buliony Rosół drobiowy Knorr
- 200 g grzybów shiitake
- 20 g świeżego imbiru
- 10 g świeżego korzenia galangal (opcjonalnie)
- 3 pęczki świeżej natki kolendry
- duża cebula
- 1 l mleka kokosowego
- 5 listki limonki kaffir
- 2 trawy cytrynowe
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka zielonego curry

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka oraz krewetki pokrój w dużą kostkę, podsmaż w garnku, a następnie odstaw. Cebulę i papryczkę chili pokrój w mniejszą kostkę. Podsmaż całość w dużym garnku, dodaj łyżkę zielonego curry. Następnie zalej wszystko litrem wody i dodaj 2 rosołki Knorr. Dodaj również imbir i galangal, pokrojone w plastry – tak, aby łatwo można było je z zupy wyłowić. Wszystko razem zalej mlekiem kokosowym. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pokrojone w ćwiartki grzyby. Gotuj wszystko razem około 15 minut. Na koniec dodaj do zupy krewetki i kurczaka. Podawaj z posiekaną kolendrą. Zupę podać można z makaronem ryżowym lub sojowym.