W poszukiwaniu dań jednogarnkowych dziś odwiedzimy Francję i Niemcy. Francuski jednogarnkowy klasyk to coq au vin czyli kurczak w winie. Brzmi niezwykle wykwintnie, nieprawdaż? A w rzeczywistości to niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa. Kawałki kurczaka, boczek, cebula i butelka wytrawnego czerwonego wina. Długo gotowane razem dają w efekcie niepowtarzalny, głęboki smak. Ciemny kolor potrawy to dla nas może trochę nietypowe, chociaż niektóre gulasze wołowe, wolno duszone z pomidorami także mają intensywną barwę. Koniecznie spróbujcie. To danie zawsze się udaje.

https://www.przepisy.pl/przepis/couq-au-vin-kurczak-w-winie-1

Inny francuski pomysł na dania jednogarnkowe to casserole czyli zapiekanki. Moja propozycja na ten temat zakłada minimum zmywania. Potrawę przygotowuje się w torebce do pieczenia. Zapewniam, że choć mój przepis może wydawać się odrobinę ekscentryczny, to danie finalne całkowicie Was zaskoczy. Pozytywnie oczywiście. :)

https://www.przepisy.pl/przepis/casserole-z-fasolka-i-ryzem

Dla tradycjonalistów wśród nas załączam także podstawowy przepis na francuski cassoulet czyli wolno duszone mięso wieprzowe z fasolą i przyprawami. Proste, przyjazne jedzenie z francuskiej wsi. W ramach przyjaźni polsko-francuskiej podaję cassoulet z kaszą gryczaną. Pycha.

https://www.przepisy.pl/przepis/casoullet-z-wieprzowiny

Z Francji już blisko do Niemiec. A Niemcy tak bardzo lubią dania jednogarnkowe, że mają nawet na nie osobne słowo – eintopf. Oszczędne gotowanie nie wymagające wielu przygotowań. Zachęcam do wypróbowania klasycznej potrawy rodem z Bawarii - wieprzowiny duszonej w piwie.

Wieprzowina po bawarsku duszona w piwie:
5 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 60 minut

Skladniki:
- 600g wieprzowiny (pokrojonej w grubą kostkę np. z łopatki)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula (w plastrach)
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 2 marchewki pokrojone w grube plastry
- 125 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- 1 mała laska cynamonu
- 1 (500 ml) butelka ciemnego piwa
- 100 g trzy kromki chleba żytniego bez skóry pokrojonego w drobną kostkę
- 1 kostka rosołowa drobiowa Knorr
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- natka pietruszki (posiekana)

Sposób przygotowania:

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż wieprzowinę na złoty kolor, odstaw na bok. W garnku podsmaż cebulę, czosnek, marchew i pieczarki.

Gdy warzywa będą już dobrze podsmażone dodaj przyprawy i pokruszony chleb oraz ponownie wrzuć do garnka mięso.

Całość zalej piwem, dokładnie wymieszaj, zagotuj, po czym duś pod przykryciem około 60 minut aż mięso zmięknie. Na koniec całość dopraw rozprowadzając w sosie kostkę rosołowa Knorr i dodając posiekaną natkę pietruszki.