Cassoulet z wieprzowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cassoulet z wieprzowiny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż w garnku, dodaj przekrojone na cztery części szalotki, podsmaż chwilę, aż cebulka się zeszkli, przełóż ją na bok.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 1

Krok 2

W tym samym garnku podsmaż mięso pokrojone w 2 centymetrową kostkę, dodaj czosnek, fasolę i pomidory pelatti, całość duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso będzie miękkie.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj rozmieszany w 200 mililitrach wody Sos do pieczeni ciemny Knorr, całość zagotuj, dodaj tymianek rozmaryn i na powrót dodaj podsmażony boczek z cebulą.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 3

Krok 4

Duś wszystko razem kolejne 10 minut. Gulasz podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Cassoulet z wieprzowiny - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  •  Roman  Kalisz

    Roman Kalisz , 09.05.2018

    wszystko super,składniki rezepta ,tylko czas smażenia mięsa nie pasuje,albo filet wieprzowy i medium?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Remi Dobrzyński

    Remi Dobrzyński , 28.03.2018

    Mam wątpliwość, czy jeśli razem z surowym mięsem dodam fasolę z puszki, która jest już miękka to czy dla miękkiej fasoli duszenie z mięsem surowym nie jest za długim czasem? Czy nie lepiej byłoby wsypać fasole z puszki na 5-7 min przed zakończenie duszenia? Piszę swoja wątpliwość przed przyrządzeniem potrawy, więc to wątpliwość nie sprawdzona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 16.09.2015

    W zasadzie wszystko zależy od wieprzowiny i od tego jakiej części wieprzowiny używamy. 20 minut to optymalny czas, ale muszę się tu przyznać, że nasze Cassoulet było przygotowywane z karkówki. Jest ona zdecydowanie miększa i dlatego 20 minut wystarczyło. W przypadku łopatki czy szynki ten czas można wydłużyć o 10-15 minut. 30-45 minut wystarczy nawet dla najtwardszej wieprzowiny. Jestem o tym głęboko przekonany :) Dziękuję za cenna uwagę - poprawimy ten przepis wydłużając czas o 15 minut tak, żeby nie było już wątpliwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nelly żmuda

    nelly żmuda , 02.09.2015

    Wygląda przepysznie, ale w sumie jedyne 20 minut duszenia mięsa? Trochę mało, godzina to naprawdę minimum.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cassoulet z wieprzowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cassoulet z wieprzowinyCassoulet z wieprzowiny

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż w garnku, dodaj przekrojone na cztery części szalotki, podsmaż chwilę, aż cebulka się zeszkli, przełóż ją na bok.