Gulasz meksykański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz meksykański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
990 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

523 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

50 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przypraw mięso przyprawą Knorr i podsmaż. Zalej gorącą wodą i duś do momentu, kiedy będzie miękkie.

Gulasz meksykański - Krok 1

Krok 2

Kukurydzę i fasolę odcedź.

Gulasz meksykański - Krok 2

Krok 3

W malej ilości wody rozrób Sos do pieczeni ciemny Knorr. Dodaj do mięsa pod koniec duszenia. Odcedzoną kukurydzę oraz fasolę duś do momentu, kiedy sos stanie się gęsty.

Gulasz meksykański - Krok 3

Krok 4

Dopraw chilli w proszku i solą do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.

Gulasz meksykański - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Lobo

    Lobo , 28.12.2022

    A gdzie cebula i grzyby?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 30.10.2017

    Jest pyszny. Szczególnie teraz.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz meksykański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulaszowa z wołowiną
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz meksykańskiGulasz meksykański

Najczęściej używaną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest papryczka chili. Jakiś czas temu zagościła też na polskich stołach. Meksykanie przepadają za ostrymi przyprawami i stosują je tak często, jak u nas używa się soli. Gulasz, dzięki któremu poczujesz prawdziwie gorące klimaty jest bardzo prosty do przyrządzenia. Świetnie sprawdza się szczególnie w chłodne wieczory, bo chili rozgrzewa organizm w mgnieniu oka. Przyprawione mięso gulaszowe podsmaż, a potem duś, aż będzie miękkie i sprężyste. Dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę, a następnie sos, który podkreśli smak mięsa. Cierpliwie czekaj, aż sos zgęstnieje. Teraz nadszedł czas na głównego bohatera potrawy – chili. W zależności od tego, jak bardzo ostre lubisz dania, możesz dodać szczyptę tej przyprawy albo pół opakowania. Jeśli masz papryczki chilli w całości, możesz je drobno pokroić i wrzucić do garnka z gulaszem. Pamiętaj tylko, żeby wyjąć pestki, inaczej gulasz będzie nie do przełknięcia. Serwuj z pieczywem lub kukurydzianą tortillą.