Staropolska potrawka z kurczaka – przepis na udka | Przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka po staropolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

73

heart
1504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2768 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

200 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 łyżeczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka przekrój na cztery części, oprósz przyprawą do mięs i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz pokrojoną w półplastry cebulę i marchew. Wlej 300 ml wody i dodaj sos Knorr.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 2

Krok 3

Potrawkę duś pod przykryciem przez 20 minut, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Całość na koniec zapraw śmietaną i dopraw odrobiną majeranku. Potrawka wybornie smakuje podana z kaszą gryczaną.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • Yogi

    Yogi , 27.10.2021

    Po 20 min udka będą jeszcze twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • woyti

    woyti , 29.05.2021

    Jak pokroić udka z kościami ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 26.10.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Jar

    Aleksandra Jar , 24.08.2015

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Bratosiewicz

    Milena Bratosiewicz , 02.02.2015

    rgf

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka po staropolsku Potrawka z kurczaka po staropolsku

Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka po staropolsku. Zaserwowana z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym purée ze smażoną cebulką będzie dobrą propozycją na niedzielny obiad. Przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste, klasyczne potrawy z drobiem. Przyrządza się ją z udek z kurczaka, którym zdecydowanego smaku dodaje przyprawa do mięs. Następnie smaży się je z pieczarkami, cebulą i marchewką. Całość dusi się potem i zaprawia śmietaną oraz majerankiem. To danie można doprawić papryką i tymiankiem, jak również zaostrzyć jego smak czosnkiem. Potrawkę z kurczaka po staropolsku serwuj z pikantną sałatką z kiszonych ogórków, cebuli i świeżego pieprzu. Jeśli wolisz świeże warzywa, podaj do niej sałatę lodową z tartą marchewką i żurawiną. Będzie smaczna także z kawałkiem wiejskiego chleba lub pieczywem razowym. W takiej postaci sprawdzi się też jako jednogarnkowe danie podczas przyjęcia. Szukasz inspiracji na potrawę z drobiem? Wypróbuj tę zaproponowaną w przepisie!