Potrawka z kurczaka po staropolsku
łatwe
2763 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 mililitrów
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 łyżeczka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka przekrój na cztery części, oprósz przyprawą do mięs i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2
Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz pokrojoną w półplastry cebulę i marchew. Wlej 300 ml wody i dodaj sos Knorr.

Krok 3
Potrawkę duś pod przykryciem przez 20 minut, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Całość na koniec zapraw śmietaną i dopraw odrobiną majeranku. Potrawka wybornie smakuje podana z kaszą gryczaną.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka po staropolsku
Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka po staropolsku. Zaserwowana z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym purée ze smażoną cebulką będzie dobrą propozycją na niedzielny obiad. Przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste, klasyczne potrawy z drobiem. Przyrządza się ją z udek z kurczaka, którym zdecydowanego smaku dodaje przyprawa do mięs. Następnie smaży się je z pieczarkami, cebulą i marchewką. Całość dusi się potem i zaprawia śmietaną oraz majerankiem. To danie można doprawić papryką i tymiankiem, jak również zaostrzyć jego smak czosnkiem. Potrawkę z kurczaka po staropolsku serwuj z pikantną sałatką z kiszonych ogórków, cebuli i świeżego pieprzu. Jeśli wolisz świeże warzywa, podaj do niej sałatę lodową z tartą marchewką i żurawiną. Będzie smaczna także z kawałkiem wiejskiego chleba lub pieczywem razowym. W takiej postaci sprawdzi się też jako jednogarnkowe danie podczas przyjęcia. Szukasz inspiracji na potrawę z drobiem? Wypróbuj tę zaproponowaną w przepisie!