Staropolska potrawka z kurczaka – przepis na udka | Przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka po staropolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

73

heart
1504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2768 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

200 mililitrów

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 łyżeczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka przekrój na cztery części, oprósz przyprawą do mięs i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz pokrojoną w półplastry cebulę i marchew. Wlej 300 ml wody i dodaj sos Knorr.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 2

Krok 3

Potrawkę duś pod przykryciem przez 20 minut, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Całość na koniec zapraw śmietaną i dopraw odrobiną majeranku. Potrawka wybornie smakuje podana z kaszą gryczaną.

Potrawka z kurczaka po staropolsku  - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • Yogi

    Yogi , 27.10.2021

    Po 20 min udka będą jeszcze twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • woyti

    woyti , 29.05.2021

    Jak pokroić udka z kościami ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 26.10.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Jar

    Aleksandra Jar , 24.08.2015

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Bratosiewicz

    Milena Bratosiewicz , 02.02.2015

    rgf

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka po staropolsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka po staropolsku Potrawka z kurczaka po staropolsku

Wyśmienite danie z drobiu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, czyli potrawka z kurczaka po staropolsku. Zaserwowana z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym purée ze smażoną cebulką będzie dobrą propozycją na niedzielny obiad. Przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste, klasyczne potrawy z drobiem. Przyrządza się ją z udek z kurczaka, którym zdecydowanego smaku dodaje przyprawa do mięs. Następnie smaży się je z pieczarkami, cebulą i marchewką. Całość dusi się potem i zaprawia śmietaną oraz majerankiem. To danie można doprawić papryką i tymiankiem, jak również zaostrzyć jego smak czosnkiem. Potrawkę z kurczaka po staropolsku serwuj z pikantną sałatką z kiszonych ogórków, cebuli i świeżego pieprzu. Jeśli wolisz świeże warzywa, podaj do niej sałatę lodową z tartą marchewką i żurawiną. Będzie smaczna także z kawałkiem wiejskiego chleba lub pieczywem razowym. W takiej postaci sprawdzi się też jako jednogarnkowe danie podczas przyjęcia. Szukasz inspiracji na potrawę z drobiem? Wypróbuj tę zaproponowaną w przepisie!