Łopatka jagnięca z sosem paprykowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łopatka jagnięca z sosem paprykowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki upiecz, obierz ze skóry i usuń nasiona, a miąższ pokrój grubo.

Krok 2

Do papryki dodaj cukier, ocet, skórkę pomarańczową, kolendrę, chili oraz kumin.

Krok 3

Wszystko razem zmiksuj.

Krok 4

Łopatki natrzyj solą i pieprzem i włóż do brytfanny. Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Krok 5

Masę paprykową gotuj w rondelku przez kilka minut. Nie przestawaj mieszać. Łopatkę podziel na podwójne kotleciki i podawaj z sosem paprykowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Risotto z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej