
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki upiecz, obierz ze skóry i usuń nasiona, a miąższ pokrój grubo.
Krok 2
Do papryki dodaj cukier, ocet, skórkę pomarańczową, kolendrę, chili oraz kumin.
Krok 3
Wszystko razem zmiksuj.
Krok 4
Łopatki natrzyj solą i pieprzem i włóż do brytfanny. Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Krok 5
Masę paprykową gotuj w rondelku przez kilka minut. Nie przestawaj mieszać. Łopatkę podziel na podwójne kotleciki i podawaj z sosem paprykowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























