
Składniki
1 litr
1 sztuka
0.5 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
250 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w długie i cienkie plastry. Następnie usmaż go na oleju, aż się zezłoci i odsącz na ręczniku papierowym. Podobnie uczyń z cukinią.
Krok 2
W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i mięso.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej litr wody, dodaj suchy ryż i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Gdy ryż zrobi się miękki, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj, aż wszystko zgęstnieje.
Krok 5
Pomidora pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami, podobnie do lazani, plastry bakłażana, cukinii i pomidora, przekładając je warstwą ryżu z mięsnym sosem.
Krok 6
Na wierzchu zapiekanki powinien być bakłażan. Całość zasyp szczelnie grubą warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 180 °C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ratatuj à la moussaka
Ratatuj i moussaka w jednym? Tak! Już wyjaśniamy, co się kreuje pod tą tajemniczą nazwą. Moussaka to rodzaj greckiej zapiekanki na bazie bakłażana, pomidorowego sosu i mielonego mięsa. Zazwyczaj zapiekana jest pod beszamelem. Ratatuj (z francuskiego ratatouille) to warzywna potrawka z bakłażana, papryki, pomidorów i cukinii. Przypomina znane w Polsce leczo. Jak smakuje takie połączenie Grecji z Francją? Wyśmienicie, ratatuj a’la moussaka jest to bowiem warzywna zapiekanka z mielonym mięsem, ryżem i ostrym serem cheddar, którym można posypać danie. Nietypowy jest sposób przygotowania ryżu. Na wstępie smaży się bowiem bakłażana i cukinię, a w osobnym rondlu z cebulą i mięsem dusi się ryż (indyjski basmati), podobnie jak do risotto. Dzięki temu lepiej przejmuje on aromat pozostałych składników. Wszystkie składniki układa się warstwowo. Danie zapiecz możesz pod beszamelem lub posypane serem żółtym na wierzchu.



































