
Składniki
1 litr
1 sztuka
0.5 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
250 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w długie i cienkie plastry. Następnie usmaż go na oleju, aż się zezłoci i odsącz na ręczniku papierowym. Podobnie uczyń z cukinią.
Krok 2
W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i mięso.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej litr wody, dodaj suchy ryż i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Gdy ryż zrobi się miękki, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj, aż wszystko zgęstnieje.
Krok 5
Pomidora pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami, podobnie do lazani, plastry bakłażana, cukinii i pomidora, przekładając je warstwą ryżu z mięsnym sosem.
Krok 6
Na wierzchu zapiekanki powinien być bakłażan. Całość zasyp szczelnie grubą warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 180 °C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ratatuj à la moussaka
Ratatuj i moussaka w jednym? Tak! Już wyjaśniamy, co się kreuje pod tą tajemniczą nazwą. Moussaka to rodzaj greckiej zapiekanki na bazie bakłażana, pomidorowego sosu i mielonego mięsa. Zazwyczaj zapiekana jest pod beszamelem. Ratatuj (z francuskiego ratatouille) to warzywna potrawka z bakłażana, papryki, pomidorów i cukinii. Przypomina znane w Polsce leczo. Jak smakuje takie połączenie Grecji z Francją? Wyśmienicie, ratatuj a’la moussaka jest to bowiem warzywna zapiekanka z mielonym mięsem, ryżem i ostrym serem cheddar, którym można posypać danie. Nietypowy jest sposób przygotowania ryżu. Na wstępie smaży się bowiem bakłażana i cukinię, a w osobnym rondlu z cebulą i mięsem dusi się ryż (indyjski basmati), podobnie jak do risotto. Dzięki temu lepiej przejmuje on aromat pozostałych składników. Wszystkie składniki układa się warstwowo. Danie zapiecz możesz pod beszamelem lub posypane serem żółtym na wierzchu.