Ratatuj à la moussaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuj à la moussaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

1110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

544 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 sztuka

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

250 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w długie i cienkie plastry. Następnie usmaż go na oleju, aż się zezłoci i odsącz na ręczniku papierowym. Podobnie uczyń z cukinią.

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i mięso.

Krok 3

Gdy się zrumienią, wlej litr wody, dodaj suchy ryż i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy ryż zrobi się miękki, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj, aż wszystko zgęstnieje.

Krok 5

Pomidora pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami, podobnie do lazani, plastry bakłażana, cukinii i pomidora, przekładając je warstwą ryżu z mięsnym sosem.

Krok 6

Na wierzchu zapiekanki powinien być bakłażan. Całość zasyp szczelnie grubą warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 180 °C.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    Spoko przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gruczoł

    Małgorzata Gruczoł , 04.01.2016

    właśnie siedzi w piekarniku :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ratatuj à la moussaka Ratatuj à la moussaka

Ratatuj i moussaka w jednym? Tak! Już wyjaśniamy, co się kreuje pod tą tajemniczą nazwą. Moussaka to rodzaj greckiej zapiekanki na bazie bakłażana, pomidorowego sosu i mielonego mięsa. Zazwyczaj zapiekana jest pod beszamelem. Ratatuj (z francuskiego ratatouille) to warzywna potrawka z bakłażana, papryki, pomidorów i cukinii. Przypomina znane w Polsce leczo. Jak smakuje takie połączenie Grecji z Francją? Wyśmienicie, ratatuj a’la moussaka jest to bowiem warzywna zapiekanka z mielonym mięsem, ryżem i ostrym serem cheddar, którym można posypać danie. Nietypowy jest sposób przygotowania ryżu. Na wstępie smaży się bowiem bakłażana i cukinię, a w osobnym rondlu z cebulą i mięsem dusi się ryż (indyjski basmati), podobnie jak do risotto. Dzięki temu lepiej przejmuje on aromat pozostałych składników. Wszystkie składniki układa się warstwowo. Danie zapiecz możesz pod beszamelem lub posypane serem żółtym na wierzchu.