Przepisy na zapiekanki z mięsem
127 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Zapiekanka z mięsem
Lubisz gorące dania mięsne, ale masz ochotę na coś innego niż kotlety, pulpety czy pieczenie? Skuś się na pyszną i aromatyczną zapiekankę z mięsem. Na jej przygotowanie wystarczy około godzina, wliczając w to czas pieczenia. Po przepisy na zapiekanki tego typu sięgaj zawsze wtedy, gdy szukasz propozycji na obiad dla całej rodziny, a jednocześnie chcesz przygotować posiłek, który nadaje się do odgrzewania. Największą zaletą zapiekanek z mięsem jest ich wspaniały smak. Idealnym przykładem jest tutaj kuchnia włoska (lasagne z sosem bolońskim lub ze szpinakiem) oraz kuchnia grecka (musaka – zapiekanka przypominająca lasagne, z tą różnicą, że zamiast makaronu używa się tu plastrów bakłażana). Podstawą każdego dania jest, oczywiście, dobrej jakości mięso. Może być mielone, na przykład wieprzowo-wołowe, ale również nadawać się będzie filet z kurczaka, indyka, czy nawet baranina oraz jagnięcina. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie pokrojonej w plasterki kiełbasy czy szynki parmeńskiej lub kawałków podsmażonego na oliwie kurczaka. Szukasz inspiracji na coś naprawdę wykwintnego? Skorzystaj z przepisu na wątróbkę drobiową z mięsem wołowym pod pierzynką z ciasta francuskiego. Danie to możesz podawać w małych naczyniach żaroodpornych, służących do serwowania pojedynczych porcji – w takiej formie z pewnością będzie atrakcją każdego przyjęcia. Jeśli mięso masz już wstępnie przygotowane, połącz je z pozostałymi składnikami. Tutaj praktycznie nie ma ograniczeń: do swojej zapiekanki dodać możesz warzywa (brokuły, bakłażany, pomidory, papryki), makarony (penne, lasagne, lumache), grzyby, ryże, kasze gryczaną, orzechy czy sery (parmezan, mozzarella, oscypek). Całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i papryką, dodaj aromatyczne zioła, polej sosem i posyp serem. Zapiekanka z jarmużem, zapiekane cannelloni Toscana, bolońska fantazja czy potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim? Którą potrawę przygotujesz na najbliższą okazję? Sprawdź nasze przepisy i podziel się swoją opinią.