Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
łatwe
1786 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
5 sztuk
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm i obsmaż na patelni. Pieczarki oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem.

Krok 2
W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojone pomidory, orzechy, posiekaną natkę oraz pieprz. Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Krok 3
Kaszę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp pokruszonym serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Krok 4
Przygotuj sos pieczeniowy: Sos do pieczeni z grzybami Knorr rozmieszaj dokładnie w 300 ml ciepłej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową kaszę nałóż na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj jako danie główne.


Dobra rada:
Zamiast pleśniowego sera możesz użyć również zwykłego żółtego sera.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, czas zmienić przyzwyczajenia! Niech zapiekanka z kaszy pęczak i z kurczakiem będzie pierwszym krokiem w odkrywaniu kaszy na nowo. Przekonacie się, że to zboże niejedną ma twarz, a umiejętnie połączone ze składnikami warzywnymi i mięsnymi tworzy prawdziwe kreacje kulinarne, które zachwycą każdego. Przygotujcie składniki, znajdźcie chwilę na gotowanie i zaczynajmy! Będzie naprawdę pysznie i inspirująco.
Dla kogo?
Zapiekanka z pęczakiem jest propozycją dla wszystkich miłośników kaszy.
Na jaką okazję?
Pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami polecamy szczególnie jako danie obiadowe. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację oraz menu domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kasza pęczak może być jęczmienna lub owsiana, w zależności od zboża, z jakiego została wyprodukowana. Cechą charakterystyczną kaszy jest całe ziarno, które pozbawia się jedynie łuski. Pęczak jest także popularną przynętą, wykorzystywaną szeroko w wędkarstwie.
Dla urozmaicenia:
Ser pleśniowy możecie zastąpić ulubionym żółtym serem.