Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

1043 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

5 sztuk

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm i obsmaż na patelni. Pieczarki oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 1

Krok 2

W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojone pomidory, orzechy, posiekaną natkę oraz pieprz. Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 2

Krok 3

Kaszę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp pokruszonym serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos pieczeniowy: Sos do pieczeni z grzybami Knorr rozmieszaj dokładnie w 300 ml ciepłej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową kaszę nałóż na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj jako danie główne.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pleśniowego sera możesz użyć również zwykłego żółtego sera.

73

Opinie o przepisie

  • Maciej Jóźwiak

    Maciej Jóźwiak , 01.06.2017

    Rewelacja ! U nas danie sztandarowe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • hanuskka hanuskka

    hanuskka hanuskka , 14.02.2017

    w tym przepisie są jakieś przyprawy ?bo ja nie widzę,może ktoś odpowie.Proszę!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała , 20.02.2016

    polecam smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • biesalskadorota biesalskadorota

    biesalskadorota biesalskadorota , 13.02.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Koniorczyk

    Agnieszka Koniorczyk , 24.01.2016

    Pyszna, ale w wersji bez sosu a z sałatką i bez sera blue.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Ł-p

    Izabela Ł-p , 22.01.2016

    zrobione - pycha Ale dodałam jeszcze papryczkę peperoni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Agnieszka

    Agnieszka Agnieszka , 16.01.2016

    Sprawdzone, wykonane i zjedzone. Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 14.01.2016

    ooo trzeba spróbować :) (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Lejnert

    Andrzej Lejnert , 13.01.2016

    no to Janku stanik pewny na Wielkanoc :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Czernek

    Urszula Czernek , 13.01.2016

    Po ostatniej wizycie u MOJEJ WAGI nowe przepisy nie interesują mnie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kamiennik

    Jolanta Kamiennik , 13.01.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Zachert

    Halina Zachert , 13.01.2016

    Kochana pęczak bardzo zdrowy..to wazne..smacznego..proszę ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Folda

    Kazimierz Folda , 13.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria Nowicka

    Anna Maria Nowicka , 13.01.2016

    Jest przepyszna, sama robiłam ;) aczkolwiek według mnie i mojej rodziny ten sos do tej zapiekanki jest zbędny, nom i zdrowiej bez niego na pewno ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Aniołek

    Henryk Aniołek , 13.01.2016

    a jeszcze ,żeby jakiś Anioł mi to zaserwował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewa Krzak

    Ewa Ewa Krzak , 13.01.2016

    Napędowy jest bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Herba

    Katarzyna Herba , 13.01.2016

    Nigdy w życiu peczaku! Przez cały PRL we wszystkich stolowkach, szpitalach, w wojsku trzy razy w tygodniu peczak. A jaka zgaga po nim, wolę suchy chleb.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wiszowata

    Barbara Wiszowata , 13.01.2016

    A od czego inwencja wlasna sos wykonany wlasnorecznie bez chemii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Marszewski

    Jacek Marszewski , 13.01.2016

    Aga, możesz przysłać kawałeczek ? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jagielski

    Adam Jagielski , 13.01.2016

    Czuje się zaproszony na degustacje,. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ejfa Badura

    Ejfa Badura , 13.01.2016

    Przyniosę dobre wino..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Pawelec

    Aneta Pawelec , 13.01.2016

    Wygląda i zapowiada się bardzo smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ejfa Badura

    Ejfa Badura , 13.01.2016

    Jagoda czuję się zaproszona..+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek , 13.01.2016

    Extra. Będę robić czesto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Świercz

    Anna Świercz , 13.01.2016

    No super pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Bajor

    Janina Bajor , 13.01.2016

    Zrób i daj spróbować,a potem zachwalaj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Kossakowska

    Anetta Kossakowska , 13.01.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Świsłowska

    Kazimiera Świsłowska , 13.01.2016

    Bardzo lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Judyta Majewska

    Judyta Majewska , 13.01.2016

    Smaczne:-) :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dziewiecka

    Teresa Dziewiecka , 13.01.2016

    Zlituj się, proszę. Muszę zgubić kilkadziesiąt dag

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechamiZapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami

Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, czas zmienić przyzwyczajenia! Niech zapiekanka z kaszy pęczak i z kurczakiem będzie pierwszym krokiem w odkrywaniu kaszy na nowo. Przekonacie się, że to zboże niejedną ma twarz, a umiejętnie połączone ze składnikami warzywnymi i mięsnymi tworzy prawdziwe kreacje kulinarne, które zachwycą każdego. Przygotujcie składniki, znajdźcie chwilę na gotowanie i zaczynajmy! Będzie naprawdę pysznie i inspirująco.

Dla kogo?

Zapiekanka z pęczakiem jest propozycją dla wszystkich miłośników kaszy.

Na jaką okazję?

Pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami polecamy szczególnie jako danie obiadowe. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację oraz menu domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kasza pęczak może być jęczmienna lub owsiana, w zależności od zboża, z jakiego została wyprodukowana. Cechą charakterystyczną kaszy jest całe ziarno, które pozbawia się jedynie łuski. Pęczak jest także popularną przynętą, wykorzystywaną szeroko w wędkarstwie.

Dla urozmaicenia:

Ser pleśniowy możecie zastąpić ulubionym żółtym serem.