Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami
łatwe
712 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku wraz z grzybami. Dodaj kaszę i smaż chwilę razem. Następnie wlej grzybowy wywar, dopraw do smaku i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.
Krok 3
Piersi umyj i oczyść. W każdej z nich wykonaj nożem nacięcie tak, aby powstał otwór. Ugotowany pęczak wymieszaj z serem i napełnij tak powstałym farszem piersi kurczaka. Nafaszerowane piersi skrop oliwą.
Krok 4
Mięso oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony. Podsmażone mięso odłóż na bok.
Krok 5
Na tą samą patelnię wlej 250 ml ciepłej wody, żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i rozmieszaj ją. Sos zagotuj, włóż z powrotem piersi i gotuj jeszcze 10 minut. Tak przygotowane piersi przed podaniem przekrój pod skosem na pół i podawaj z chrupiącą sałatą oraz ziołową bagietką.
Dobra rada:
W okresie letnim takie piersi śmiało możesz przygotować na domowym grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami
Jesteś gotów na kulinarną ucztę? Jeżeli tak, to dobrze się składa, ponieważ przychodzimy z wyjątkową recepturą na pierś z kurczaka z pęczakiem. Poznaj smak tego nietypowego połączenia i dołącz przepis do swojego jadłospisu. Wystarczy 50 minut, by danie znalazło się na Twoim talerzu. Do dzieła!
Dla kogo?
Jeżeli lubisz soczystego kurczaka i nie boisz się poznawać nowych smaków, to nasza receptura będzie strzałem w dziesiątkę w Twoim menu. Pęczak, grzyby i pierś z kurczaka zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ z pozoru odmienne składniki tworzą wyśmienitą kompozycję.
Na jaką okazję?
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi grzybami zrobi prawdziwą furorę, gdy zaserwujesz ją dla swoich gości podczas uroczystego spotkania. Przepis jest prosty, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. Pierś z kurczaka sprawdzi się także jako obiad lub kolacja.
Czy wiesz, że?
Środek kurczaka z naszego przepisu potrafi zaskoczyć smakiem. Oprócz kaszy pęczak znajdziesz w nim także grzyby. Przygotuj leśne specjały według naszych wskazówek, aby na pewno były dobrze oczyszczone. Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.
Dla urozmaicenia:
Zastanów się nad dodatkami, z którymi zaserwujesz pierś z kurczaka. Mogą być to pieczone ziemniaczki lub puree warzywne. Egzamin zdadzą także różnego rodzaje kasze oraz ryż. Wybierz swoją ulubioną kompozycję składników, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowało Ci danie.