Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

815 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

538 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku wraz z grzybami. Dodaj kaszę i smaż chwilę razem. Następnie wlej grzybowy wywar, dopraw do smaku i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Piersi umyj i oczyść. W każdej z nich wykonaj nożem nacięcie tak, aby powstał otwór. Ugotowany pęczak wymieszaj z serem i napełnij tak powstałym farszem piersi kurczaka. Nafaszerowane piersi skrop oliwą.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Mięso oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony. Podsmażone mięso odłóż na bok.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Na tą samą patelnię wlej 250 ml ciepłej wody, żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i rozmieszaj ją. Sos zagotuj, włóż z powrotem piersi i gotuj jeszcze 10 minut. Tak przygotowane piersi przed podaniem przekrój pod skosem na pół i podawaj z chrupiącą sałatą oraz ziołową bagietką.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W okresie letnim takie piersi śmiało możesz przygotować na domowym grillu.

18

Opinie o przepisie

  • Magdalena Fly

    Magdalena Fly

    Czy mogę to danie zrobić dzień wcześniej? Czy podczas podgrzewania w sosie nie wypłynie mi farsz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bober

    Anna Bober

    Pyszne juz ich nie ma .Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Mazurek

    Lidia Mazurek

    Mogo byc tez udka nadziewane takim farszem .,,,oczywiscie najpierw z udek wyciogamy kosci. Robilam b dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szymanik

    Jan Szymanik

    Wzrokowo ?, już lubię !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Mazurkiewicz

    Ryszard Mazurkiewicz

    LUBIE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kozuba

    Mariusz Kozuba

    Jutro ma takie ,COŚ. być na obiad!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Adam Jankowski

    Ireneusz Adam Jankowski

    Rozsądni i myślący ludzie w swojej kuchni nie stosują mieszanek chemicznych produkowanych przemysłowo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfreda Miłek

    Alfreda Miłek

    takie super TY robiszPa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Marek Banaszewski

    Marian Marek Banaszewski

    A nie mówiłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Cholewiński

    Wiesław Cholewiński

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Rachański

    Jan Rachański

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Zielnik

    Czesław Zielnik

    Gosiu, żadna nowość, ale nie schab,/za suchy/. Bardziej sprawdza się cielęcina.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Chojak

    Agnieszka Chojak

    Dobre ale sos własny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Serpina

    Alina Serpina

    Ooooooo - coś dla mnie . Uwielbiam sosy grzybowe !!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Cymer

    Miroslaw Cymer

    Pyszne musi to być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Bałdyga

    Czesław Bałdyga

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Regielli

    Dariusz Regielli

    A ja mogę zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Smukała

    Bogdan Smukała

    JA TEZ MOGE ZROBIC

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej