Pierś z kurczaka z pęczakiem - faszerowana | Przepisy.pl pixel

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

863 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

481 osób wydrukowało

Pobierz pdf

712 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku wraz z grzybami. Dodaj kaszę i smaż chwilę razem. Następnie wlej grzybowy wywar, dopraw do smaku i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Piersi umyj i oczyść. W każdej z nich wykonaj nożem nacięcie tak, aby powstał otwór. Ugotowany pęczak wymieszaj z serem i napełnij tak powstałym farszem piersi kurczaka. Nafaszerowane piersi skrop oliwą.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Mięso oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony. Podsmażone mięso odłóż na bok.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Na tą samą patelnię wlej 250 ml ciepłej wody, żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i rozmieszaj ją. Sos zagotuj, włóż z powrotem piersi i gotuj jeszcze 10 minut. Tak przygotowane piersi przed podaniem przekrój pod skosem na pół i podawaj z chrupiącą sałatą oraz ziołową bagietką.

Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W okresie letnim takie piersi śmiało możesz przygotować na domowym grillu.

18

Opinie o przepisie

  • Magdalena Fly

    Magdalena Fly , 22.07.2018

    Czy mogę to danie zrobić dzień wcześniej? Czy podczas podgrzewania w sosie nie wypłynie mi farsz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bober

    Anna Bober , 25.09.2016

    Pyszne juz ich nie ma .Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Mazurek

    Lidia Mazurek , 11.03.2015

    Mogo byc tez udka nadziewane takim farszem .,,,oczywiscie najpierw z udek wyciogamy kosci. Robilam b dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szymanik

    Jan Szymanik , 11.03.2015

    Wzrokowo ?, już lubię !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Mazurkiewicz

    Ryszard Mazurkiewicz , 11.03.2015

    LUBIE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kozuba

    Mariusz Kozuba , 10.03.2015

    Jutro ma takie ,COŚ. być na obiad!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Adam Jankowski

    Ireneusz Adam Jankowski , 10.03.2015

    Rozsądni i myślący ludzie w swojej kuchni nie stosują mieszanek chemicznych produkowanych przemysłowo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfreda Miłek

    Alfreda Miłek , 10.03.2015

    takie super TY robiszPa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Marek Banaszewski

    Marian Marek Banaszewski , 10.03.2015

    A nie mówiłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Cholewiński

    Wiesław Cholewiński , 10.03.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Rachański

    Jan Rachański , 10.03.2015

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Zielnik

    Czesław Zielnik , 10.03.2015

    Gosiu, żadna nowość, ale nie schab,/za suchy/. Bardziej sprawdza się cielęcina.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Chojak

    Agnieszka Chojak , 10.03.2015

    Dobre ale sos własny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Serpina

    Alina Serpina , 10.03.2015

    Ooooooo - coś dla mnie . Uwielbiam sosy grzybowe !!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Cymer

    Miroslaw Cymer , 10.03.2015

    Pyszne musi to być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Bałdyga

    Czesław Bałdyga , 10.03.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Regielli

    Dariusz Regielli , 10.03.2015

    A ja mogę zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Smukała

    Bogdan Smukała , 10.03.2015

    JA TEZ MOGE ZROBIC

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybamiFaszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami

Jesteś gotów na kulinarną ucztę? Jeżeli tak, to dobrze się składa, ponieważ przychodzimy z wyjątkową recepturą na pierś z kurczaka z pęczakiem. Poznaj smak tego nietypowego połączenia i dołącz przepis do swojego jadłospisu. Wystarczy 50 minut, by danie znalazło się na Twoim talerzu. Do dzieła! 

Dla kogo?

Jeżeli lubisz soczystego kurczaka i nie boisz się poznawać nowych smaków, to nasza receptura będzie strzałem w dziesiątkę w Twoim menu. Pęczak, grzyby i pierś z kurczaka zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ z pozoru odmienne składniki tworzą wyśmienitą kompozycję.

Na jaką okazję?

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi grzybami zrobi prawdziwą furorę, gdy zaserwujesz ją dla swoich gości podczas uroczystego spotkania. Przepis jest prosty, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. Pierś z kurczaka sprawdzi się także jako obiad lub kolacja.

Czy wiesz, że?

Środek kurczaka z naszego przepisu potrafi zaskoczyć smakiem. Oprócz kaszy pęczak znajdziesz w nim także grzyby. Przygotuj leśne specjały według naszych wskazówek, aby na pewno były dobrze oczyszczone. Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.

Dla urozmaicenia:

Zastanów się nad dodatkami, z którymi zaserwujesz pierś z kurczaka. Mogą być to pieczone ziemniaczki lub puree warzywne. Egzamin zdadzą także różnego rodzaje kasze oraz ryż. Wybierz swoją ulubioną kompozycję składników, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowało Ci danie.