Szpecle - prosty przepis na kluski niemieckie | Przepisy.pl pixel

Szpecle czyli niemieckie kluski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

4 sztuki

2 szklanki

40 gramów

1 szczypta

1 szczypta

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki i surowych jaj przygotuj ciasto dodając łyżeczkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i wody mineralnej. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na godzinę.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 1

Krok 2

Przygotuj duży garnek wrzącej osolonej wody. Szpecle najlepiej formować za pomocą specjalnej maszynki jeżeli takowej nie posiadamy możemy posłużyć się durszlakiem lub tarką o dużych oczkach. Umieść tarkę nad wrzątkiem, nalej do niej ciasta i przeciskaj je packą.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 2

Krok 3

Gotuj kluseczki do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedź i przelej zimną wodą.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 3

Krok 4

Cebule obierz i pokrój w cienkie półtalarki. Podsmaż na sklarowanym maśle na złoty kolor.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 4

Krok 5

Bułkę tartą zrumień na maśle. Przełóż Szpecle do miski, polej zrumienioną bułka tartą i cebulką.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpecle czyli niemieckie kluskiSzpecle czyli niemieckie kluski

Kluski szpecle są potrawą spotykaną w Niemczech, pochodzącą z kuchni tyrolskiej. Są doskonałą propozycją na obiad, a ich uniwersalizm sprawia, że możecie je serwować zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Niemcy podają je tradycyjnie z górskim serem, ze skwarkami, kiełbasą lub kiszoną kapustą. Jeśli szukacie ciekawej odmiany codziennego menu, wykorzystajcie nasz prosty przepis na szpecle, a potrawa ta z pewnością zagości w waszej kuchni na długo, w różnych wersjach. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Niemieckie kluski to propozycja dla każdego, kto lubi dania mączne, łączone z różnymi dodatkami.

Na jaką okazję?

Przepis na szpecle sprawdzi się podczas planowania domowych obiadów. Potrawa będzie doskonałą odmianą codziennego, rodzinnego jadłospisu.

Czy wiesz, że?

Szpecle mogą nawiązywać smakiem do włoskich klusek gnocchi lub słowackich halusków. Wówczas do ciasta trzeba dodać ziemniaki. Tradycyjną wersję szpecli spotkacie także w kuchni szwajcarskiej.

Dla urozmaicenia:

Do szpecli doskonale pasuje kapusta kiszona. Przygotujcie z niej surówkę, a danie zyska niemiecki charakter.