Szpecle - prosty przepis na kluski niemieckie | Przepisy.pl pixel

Szpecle czyli niemieckie kluski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

4 sztuki

2 szklanki

40 gramów

1 szczypta

1 szczypta

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki i surowych jaj przygotuj ciasto dodając łyżeczkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i wody mineralnej. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na godzinę.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 1

Krok 2

Przygotuj duży garnek wrzącej osolonej wody. Szpecle najlepiej formować za pomocą specjalnej maszynki jeżeli takowej nie posiadamy możemy posłużyć się durszlakiem lub tarką o dużych oczkach. Umieść tarkę nad wrzątkiem, nalej do niej ciasta i przeciskaj je packą.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 2

Krok 3

Gotuj kluseczki do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedź i przelej zimną wodą.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 3

Krok 4

Cebule obierz i pokrój w cienkie półtalarki. Podsmaż na sklarowanym maśle na złoty kolor.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 4

Krok 5

Bułkę tartą zrumień na maśle. Przełóż Szpecle do miski, polej zrumienioną bułka tartą i cebulką.

Szpecle czyli niemieckie kluski - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpecle czyli niemieckie kluski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sashimi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpecle czyli niemieckie kluskiSzpecle czyli niemieckie kluski

Kluski szpecle są potrawą spotykaną w Niemczech, pochodzącą z kuchni tyrolskiej. Są doskonałą propozycją na obiad, a ich uniwersalizm sprawia, że możecie je serwować zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Niemcy podają je tradycyjnie z górskim serem, ze skwarkami, kiełbasą lub kiszoną kapustą. Jeśli szukacie ciekawej odmiany codziennego menu, wykorzystajcie nasz prosty przepis na szpecle, a potrawa ta z pewnością zagości w waszej kuchni na długo, w różnych wersjach. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Niemieckie kluski to propozycja dla każdego, kto lubi dania mączne, łączone z różnymi dodatkami.

Na jaką okazję?

Przepis na szpecle sprawdzi się podczas planowania domowych obiadów. Potrawa będzie doskonałą odmianą codziennego, rodzinnego jadłospisu.

Czy wiesz, że?

Szpecle mogą nawiązywać smakiem do włoskich klusek gnocchi lub słowackich halusków. Wówczas do ciasta trzeba dodać ziemniaki. Tradycyjną wersję szpecli spotkacie także w kuchni szwajcarskiej.

Dla urozmaicenia:

Do szpecli doskonale pasuje kapusta kiszona. Przygotujcie z niej surówkę, a danie zyska niemiecki charakter.