
Składniki
2 sztuki
300 gramów
4 sztuki
2 szklanki
40 gramów
1 szczypta
1 szczypta
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki i surowych jaj przygotuj ciasto dodając łyżeczkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i wody mineralnej. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na godzinę.

Krok 2
Przygotuj duży garnek wrzącej osolonej wody. Szpecle najlepiej formować za pomocą specjalnej maszynki jeżeli takowej nie posiadamy możemy posłużyć się durszlakiem lub tarką o dużych oczkach. Umieść tarkę nad wrzątkiem, nalej do niej ciasta i przeciskaj je packą.

Krok 3
Gotuj kluseczki do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 4
Cebule obierz i pokrój w cienkie półtalarki. Podsmaż na sklarowanym maśle na złoty kolor.

Krok 5
Bułkę tartą zrumień na maśle. Przełóż Szpecle do miski, polej zrumienioną bułka tartą i cebulką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpecle czyli niemieckie kluski
Kluski szpecle są potrawą spotykaną w Niemczech, pochodzącą z kuchni tyrolskiej. Są doskonałą propozycją na obiad, a ich uniwersalizm sprawia, że możecie je serwować zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Niemcy podają je tradycyjnie z górskim serem, ze skwarkami, kiełbasą lub kiszoną kapustą. Jeśli szukacie ciekawej odmiany codziennego menu, wykorzystajcie nasz prosty przepis na szpecle, a potrawa ta z pewnością zagości w waszej kuchni na długo, w różnych wersjach. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Niemieckie kluski to propozycja dla każdego, kto lubi dania mączne, łączone z różnymi dodatkami.
Na jaką okazję?
Przepis na szpecle sprawdzi się podczas planowania domowych obiadów. Potrawa będzie doskonałą odmianą codziennego, rodzinnego jadłospisu.
Czy wiesz, że?
Szpecle mogą nawiązywać smakiem do włoskich klusek gnocchi lub słowackich halusków. Wówczas do ciasta trzeba dodać ziemniaki. Tradycyjną wersję szpecli spotkacie także w kuchni szwajcarskiej.
Dla urozmaicenia:
Do szpecli doskonale pasuje kapusta kiszona. Przygotujcie z niej surówkę, a danie zyska niemiecki charakter.