Łosoś herbaciany z mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś herbaciany z mandarynkami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.25 łyżeczki

0.25 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżka

0.3 szklanki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować w wodzie saszetki herbaty z otartą skórką z mandarynki, kostką bulionową i miodem. Zostawić do ostygnięcia - tak by herbata mocno się zaparzyła. Dolać 2 łyżki oleju z pestek winogron, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu. Wymieszać i zalać marynatą łososia. Zostawić w lodówce na 30 minut.

Krok 2

Wyjąć z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie masło. Marynatę od łososia zagotować.

Krok 4

Mandarynki obrać i powycinać wolne od błonek cząstki.

Krok 5

Łososia podawać polanego nie wielką ilością zagotowanej marynaty, obłożonego cząstkami mandarynek - do tego mieszanka sałat o posmaku cytrusowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej