Łosoś herbaciany z mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś herbaciany z mandarynkami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.25 łyżeczki

0.25 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżka

0.3 szklanki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować w wodzie saszetki herbaty z otartą skórką z mandarynki, kostką bulionową i miodem. Zostawić do ostygnięcia - tak by herbata mocno się zaparzyła. Dolać 2 łyżki oleju z pestek winogron, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu. Wymieszać i zalać marynatą łososia. Zostawić w lodówce na 30 minut.

Krok 2

Wyjąć z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie masło. Marynatę od łososia zagotować.

Krok 4

Mandarynki obrać i powycinać wolne od błonek cząstki.

Krok 5

Łososia podawać polanego nie wielką ilością zagotowanej marynaty, obłożonego cząstkami mandarynek - do tego mieszanka sałat o posmaku cytrusowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Łosoś w sosie cytrynowym
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej