Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
348 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 mililitrów

3 sztuki

4 ziarna

3 ziarna

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

20 mililitrów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paski. Obsmaż na patelni, aż zrobi się chrupka, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Selera, cebulę, koper włoski i marchewkę podsmaż na oliwie, zalej litrem wody.

Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy – ziarenka kopru włoskiego, kawałek cynamonu, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - Krok 2

Krok 3

Wywar gotuj około godziny, do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę ryby i szklaneczkę wermutu.

Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - Krok 3

Krok 4

Całość zapraw dwoma torebkami zupy Knorr i gotuj jeszcze około 5 minut.

Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - Krok 4

Krok 5

Wlej do bulionówki. Na wierzch zupy nałóż łyżkę śmietany, polej kilkoma kroplami oleju z dyni. Zupę udekoruj suszoną marchewką.

Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Sandra  Palichleb

    Sandra Palichleb , 04.04.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem z buraków
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej