Składniki
750 gramów
300 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę i boczek zalewamy wodą do przykrycia. Doprawiamy kostkami przyprawowymi i kostką rosołową. Gotujemy 30 minut.
Krok 2
Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy.
Krok 3
Do zupy dodajemy zakwas i zahartowaną śmietanę. Doprawiamy majerankiem i pieprzem.
Krok 4
Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy w połówki. Układamy na talerzach i zalewamy zupą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek
Charakterystyczny zapach żurku budzi skojarzenia z Wielkanocą. Nie jest to jednak potrawa zarezerwowana wyłącznie na wyjątkowe uroczystości – sprawdza się równie dobrze jako smaczne danie obiadowe na co dzień. Możesz przygotować go na wieprzowo-wołowym bulionie mięsnym. By jednak żur zyskał oryginalny smak, warto postarać się o wywar z kiełbasy (zwyczajnej lub białej) oraz boczku. Danie nabierze charakterystycznej ostrości, kiedy dodasz do niego zakwas. Możesz go samodzielnie przygotować na mące żytniej razowej lub mące pszennej. Dostępny jest także wariant gotowy w sklepach spożywczych. Na koniec żurek zapraw śmietaną i dodaj do niego odrobinę majeranku oraz świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj zupę z ugotowanym na twardo jajkiem – pasować będzie zarówno kurze, jak i przepiórcze. Sprawdzonym dodatkiem do żuru jest także świeży chleb oraz grzanki na maśle, a także dodana podczas gotowania kasza gryczana. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis i ciesz się smakiem tej potrawy nie tylko od święta.