Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę i boczek zalewamy wodą do przykrycia. Doprawiamy kostkami przyprawowymi i kostką rosołową. Gotujemy 30 minut.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy.

Krok 3

Do zupy dodajemy zakwas i zahartowaną śmietanę. Doprawiamy majerankiem i pieprzem.

Krok 4

Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy w połówki. Układamy na talerzach i zalewamy zupą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻurekŻurek

Charakterystyczny zapach żurku budzi skojarzenia z Wielkanocą. Nie jest to jednak potrawa zarezerwowana wyłącznie na wyjątkowe uroczystości – sprawdza się równie dobrze jako smaczne danie obiadowe na co dzień. Możesz przygotować go na wieprzowo-wołowym bulionie mięsnym. By jednak żur zyskał oryginalny smak, warto postarać się o wywar z kiełbasy (zwyczajnej lub białej) oraz boczku. Danie nabierze charakterystycznej ostrości, kiedy dodasz do niego zakwas. Możesz go samodzielnie przygotować na mące żytniej razowej lub mące pszennej. Dostępny jest także wariant gotowy w sklepach spożywczych. Na koniec żurek zapraw śmietaną i dodaj do niego odrobinę majeranku oraz świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj zupę z ugotowanym na twardo jajkiem – pasować będzie zarówno kurze, jak i przepiórcze. Sprawdzonym dodatkiem do żuru jest także świeży chleb oraz grzanki na maśle, a także dodana podczas gotowania kasza gryczana. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis i ciesz się smakiem tej potrawy nie tylko od święta.