Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żurek

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę i boczek zalewamy wodą do przykrycia. Doprawiamy kostkami przyprawowymi i kostką rosołową. Gotujemy 30 minut.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy.

Krok 3

Do zupy dodajemy zakwas i zahartowaną śmietanę. Doprawiamy majerankiem i pieprzem.

Krok 4

Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy w połówki. Układamy na talerzach i zalewamy zupą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻurekŻurek

Charakterystyczny zapach żurku budzi skojarzenia z Wielkanocą. Nie jest to jednak potrawa zarezerwowana wyłącznie na wyjątkowe uroczystości – sprawdza się równie dobrze jako smaczne danie obiadowe na co dzień. Możesz przygotować go na wieprzowo-wołowym bulionie mięsnym. By jednak żur zyskał oryginalny smak, warto postarać się o wywar z kiełbasy (zwyczajnej lub białej) oraz boczku. Danie nabierze charakterystycznej ostrości, kiedy dodasz do niego zakwas. Możesz go samodzielnie przygotować na mące żytniej razowej lub mące pszennej. Dostępny jest także wariant gotowy w sklepach spożywczych. Na koniec żurek zapraw śmietaną i dodaj do niego odrobinę majeranku oraz świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj zupę z ugotowanym na twardo jajkiem – pasować będzie zarówno kurze, jak i przepiórcze. Sprawdzonym dodatkiem do żuru jest także świeży chleb oraz grzanki na maśle, a także dodana podczas gotowania kasza gryczana. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis i ciesz się smakiem tej potrawy nie tylko od święta.