Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę i boczek zalewamy wodą do przykrycia. Doprawiamy kostkami przyprawowymi i kostką rosołową. Gotujemy 30 minut.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy.

Krok 3

Do zupy dodajemy zakwas i zahartowaną śmietanę. Doprawiamy majerankiem i pieprzem.

Krok 4

Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu kroimy w połówki. Układamy na talerzach i zalewamy zupą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻurekŻurek

Charakterystyczny zapach żurku budzi skojarzenia z Wielkanocą. Nie jest to jednak potrawa zarezerwowana wyłącznie na wyjątkowe uroczystości – sprawdza się równie dobrze jako smaczne danie obiadowe na co dzień. Możesz przygotować go na wieprzowo-wołowym bulionie mięsnym. By jednak żur zyskał oryginalny smak, warto postarać się o wywar z kiełbasy (zwyczajnej lub białej) oraz boczku. Danie nabierze charakterystycznej ostrości, kiedy dodasz do niego zakwas. Możesz go samodzielnie przygotować na mące żytniej razowej lub mące pszennej. Dostępny jest także wariant gotowy w sklepach spożywczych. Na koniec żurek zapraw śmietaną i dodaj do niego odrobinę majeranku oraz świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj zupę z ugotowanym na twardo jajkiem – pasować będzie zarówno kurze, jak i przepiórcze. Sprawdzonym dodatkiem do żuru jest także świeży chleb oraz grzanki na maśle, a także dodana podczas gotowania kasza gryczana. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis i ciesz się smakiem tej potrawy nie tylko od święta.