Żurek z pieczarkami i ziemniakami: z boczkiem | Przepisy.pl pixel

Żurek z pieczarkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

24

heart
500 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

250 gramów

5 ziaren

3 sztuki

5 ziaren

1 szczypta

2 łyżki

5 sztuk

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę.

Żurek z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około 30 minut, po czym usuń z niego warzywa.

Żurek z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, a pieczarki w połplastry. Podsmaż je na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Żurek z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Żurek Knorr przesyp do miski. Dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź z niewielką ilością wywaru.

Żurek z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z gotującą się zupą, cały czas mieszając – by nie powstały grudki. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

Żurek z pieczarkami - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • elinda.tower@gmail.com

    elinda.tower@gmail.com , 17.05.2024

    Nie rozumiem 3kroku. Że od razu boczek cebulę i pieczarki na raz na patelnię? Czy w jakichś odstępach??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolina T

    Karolina T , 14.12.2021

    Smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 22.03.2017

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pieczarkamiŻurek z pieczarkami

Żurek to jedna z ulubionych zup wszystkich Polaków, często podawana jest na Wielkanoc. Warto jednak pamiętać o tej zupie nie tylko od święta, ale również na co dzień i spróbować jej w wersji z pieczarkami. Urozmaić swoje menu tym znakomitym daniem, a efekty miło Cię zaskoczą. Żurek z pieczarkami to potrawa, do której chce się wracać!

Dla kogo?

Żurek z pieczarkami przepis sprawdzi się w jadłospisie osób lubiących intensywne i kwaśne smaki. Gdy spróbujesz naszej receptury, to nie będziesz narzekać na brak aromatu. Żurek z pieczarkami i ziemniakami na zawsze zmieni Twój jadłospis. Oczywiście na lepsze!

Na jaką okazję?

Sądzisz, że pieczarki do żurku to nietypowy pomysł? Zaskocz nim swoich gości na większej uroczystości. Imieniny z takim daniem będą wyjątkowo udane. A może szukasz pomysłu na codzienny obiad? Przygotuj wielki garnek zupy i serwuj ją kilka dni z rzędu. Przepis na żur z pieczarkami czeka na Ciebie!

Czy wiesz, że?

Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa "sauer" (dawniej "sür"), które oznacza "kwaśny". Dobry żurek z pieczarkami powinien mieć więc charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak. Nie może również obejść się bez przypraw takich jak majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczypta pieprzu. Klasyczny przepis możesz urozmaicić poprzez dodanie do zupy grzybów.

Dla urozmaicenia:

Zamiast serwować żurek z pieczarkami na talerzu, podaj go w miseczkach z chleba. By je przygotować, kup w piekarni okrągłe chlebki, odetnij od nich wieczka, wydrąż środek, a następnie wstaw na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C. Dzięki temu zabiegowi chlebowe miseczki staną się chrupkie, a żurek będzie się w nich pięknie prezentował.