Żurek z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żurek z pieczarkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

460 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

250 gramów

5 ziaren

3 sztuki

5 ziaren

5 sztuk

3 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę.

Żurek z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około 30 minut, po czym usuń z niego warzywa.

Żurek z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, a pieczarki w połplastry. Podsmaż je na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Żurek z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski. Dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź z niewielką ilością wywaru.

Żurek z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z gotującą się zupą, cały czas mieszając – by nie powstały grudki. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

Żurek z pieczarkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 22.03.2017

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pieczarkamiŻurek z pieczarkami

Żurek to jedna z ulubionych zup wszystkich Polaków, często podawana jest na Wielkanoc. Warto jednak pamiętać o tej zupie nie tylko od święta, ale również na co dzień i spróbować jej wersji z pieczarkami. Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa "sauer" (dawniej "sür"), które oznacza "kwaśny". Dobry żurek powinien mieć więc charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak. Nie może również obejść się bez przypraw takich jak majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczypta pieprzu. Klasyczny przepis możesz urozmaicić poprzez dodanie do zupy grzybów, na przykład pieczarek. Zamiast serwować żurek na talerzu, podaj go w miseczkach z chleba. By je przygotować, kup w piekarni okrągłe chlebki, odetnij od nich wieczka, wydrąż środek, a następnie wstaw na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C. Dzięki temu zabiegowi chlebowe miseczki staną się chrupkie, zarumienione, a żurek będzie się w nich pięknie prezentował.