Żurek staropolski - przepis z grzybami suszonymi | Przepisy.pl pixel

Żurek staropolski

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

109

1145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1519 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1969 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

100 gramów

0.5 łyżki

2 łyżki

5 ziaren

3 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.

Żurek staropolski - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Żurek staropolski - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Żurek staropolski - Krok 3

Krok 4

Żurek Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Żurek staropolski - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Żurek staropolski - Krok 5

Krok 6

Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

Żurek staropolski - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 13.08.2020

    przesmasczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Tałanda

    Jacek Tałanda , 25.09.2018

    Dopiero jutro ugotuję. Dzisiaj szukam smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta  S-K

    Danuta S-K , 29.06.2017

    przepyszne brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • justyna glowacz

    justyna glowacz , 17.04.2017

    pyszny żurek. moja córka która nie lubi zup prosiła o dokładkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SSYLWIA GALAS

    SSYLWIA GALAS , 19.12.2015

    przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wilku wilku

    wilku wilku , 04.12.2015

    przepyszne brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gala Trojann

    Gala Trojann , 19.09.2015

    super mniamusne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Luki

    Lukasz Luki , 02.07.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    Kalkulator aplikacja do y czas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    A

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek staropolskiŻurek staropolski

Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczmy regionalnej. Może przywoływać skojarzenia z wielkanocnym jadłospisem, ale żur staropolski to danie, które uświetni każdą uroczystość, niezależnie od daty w kalendarzu.

Dla kogo?

Połączenie kwaskowatego smaku zupy z wędzonką, białą kiełbasą i ziemniakami rozgrzeje i zadowoli nawet największego smakosza i znawcę przepisu na żurek staropolski. A wiemy, że wśród miłośników gotowania ich nie brakuje! 

Na jaką okazję?

By przygotować przepis na żurek staropolski jak z prawdziwego zdarzenia, trzeba pamiętać o kilku ważnych dodatkach. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Nie czekaj do świąt, by wypróbować żurek staropolski. Przepis sprawdza się bez szczególnej okazji.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli spodziewasz się gości i chcesz, aby żurek staropolski wyglądał tak doskonale, jak smakuje, możesz podać go w chlebie. Wystarczy, że w średniej wielkości bochenku wydrążysz otwór i nalejesz do niego zupę. Odcięta od góry skórka posłuży za przykrywkę. Tak serwowany żurek po staropolsku nie ma sobie równych.