Żurek staropolski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

87

977 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.

Żurek staropolski - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Żurek staropolski - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Żurek staropolski - Krok 3

Krok 4

Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Żurek staropolski - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Żurek staropolski - Krok 5

Krok 6

Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

Żurek staropolski - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Jacek Tałanda

    Jacek Tałanda

    Dopiero jutro ugotuję. Dzisiaj szukam smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta  S-K

    Danuta S-K

    przepyszne brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • justyna glowacz

    justyna glowacz

    pyszny żurek. moja córka która nie lubi zup prosiła o dokładkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SSYLWIA GALAS

    SSYLWIA GALAS

    przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wilku wilku

    wilku wilku

    przepyszne brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gala Trojann

    Gala Trojann

    super mniamusne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Luki

    Lukasz Luki

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski

    Kalkulator aplikacja do y czas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski

    A

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek staropolskiŻurek staropolski

Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczami regionalnej. Połączenie kwaskowatego smaku zupy z wędzonką, białą kiełbasą i ziemniakami rozgrzeje i zadowoli nawet największego smakosza. By przygotować żurek staropolski jak z prawdziwego zdarzenia, trzeba pamiętać o kilku ważnych dodatkach. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Jeśli spodziewasz się gości i chcesz, aby żurek wyglądał tak doskonale jak smakuje, możesz podać go w chlebie. Wystarczy, że w średniej wielkości bochenku wydrążysz otwór i nalejesz do niego zupę. Odcięta od góry skórka posłuży za przykrywkę.