
Składniki
0.5 kilograma
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
100 gramów
0.5 łyżki
2 łyżki
5 ziaren
3 sztuki
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.

Krok 2
Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 3
Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Krok 4
Żurek Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Krok 5
Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Krok 6
Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Żurek Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek staropolski
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczmy regionalnej. Może przywoływać skojarzenia z wielkanocnym jadłospisem, ale żur staropolski to danie, które uświetni każdą uroczystość, niezależnie od daty w kalendarzu.
Dla kogo?
Połączenie kwaskowatego smaku zupy z wędzonką, białą kiełbasą i ziemniakami rozgrzeje i zadowoli nawet największego smakosza i znawcę przepisu na żurek staropolski. A wiemy, że wśród miłośników gotowania ich nie brakuje!
Na jaką okazję?
By przygotować przepis na żurek staropolski jak z prawdziwego zdarzenia, trzeba pamiętać o kilku ważnych dodatkach. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Nie czekaj do świąt, by wypróbować żurek staropolski. Przepis sprawdza się bez szczególnej okazji.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli spodziewasz się gości i chcesz, aby żurek staropolski wyglądał tak doskonale, jak smakuje, możesz podać go w chlebie. Wystarczy, że w średniej wielkości bochenku wydrążysz otwór i nalejesz do niego zupę. Odcięta od góry skórka posłuży za przykrywkę. Tak serwowany żurek po staropolsku nie ma sobie równych.



































