Żurek staropolski przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żurek staropolski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

90

1036 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

100 gramów

0.5 łyżki

2 łyżki

5 ziaren

3 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.

Żurek staropolski - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Żurek staropolski - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Żurek staropolski - Krok 3

Krok 4

Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Żurek staropolski - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Żurek staropolski - Krok 5

Krok 6

Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

Żurek staropolski - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 13.08.2020

    przesmasczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Tałanda

    Jacek Tałanda , 25.09.2018

    Dopiero jutro ugotuję. Dzisiaj szukam smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta  S-K

    Danuta S-K , 29.06.2017

    przepyszne brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • justyna glowacz

    justyna glowacz , 17.04.2017

    pyszny żurek. moja córka która nie lubi zup prosiła o dokładkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SSYLWIA GALAS

    SSYLWIA GALAS , 19.12.2015

    przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wilku wilku

    wilku wilku , 04.12.2015

    przepyszne brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gala Trojann

    Gala Trojann , 19.09.2015

    super mniamusne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Luki

    Lukasz Luki , 02.07.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    Kalkulator aplikacja do y czas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    A

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek staropolskiŻurek staropolski

Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczami regionalnej. Połączenie kwaskowatego smaku zupy z wędzonką, białą kiełbasą i ziemniakami rozgrzeje i zadowoli nawet największego smakosza. By przygotować żurek staropolski jak z prawdziwego zdarzenia, trzeba pamiętać o kilku ważnych dodatkach. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Jeśli spodziewasz się gości i chcesz, aby żurek wyglądał tak doskonale jak smakuje, możesz podać go w chlebie. Wystarczy, że w średniej wielkości bochenku wydrążysz otwór i nalejesz do niego zupę. Odcięta od góry skórka posłuży za przykrywkę.