Przepisy na Żurek
52 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (52) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Żurek
Żurek, czy też żur – staropolska zupa, jadana dawniej przede wszystkim na śniadanie. Dzisiaj głównie podczas śniadania Wielkanocnego, ale także na co dzień. Charakterystyczną cechą żurku jest jego kwaskowaty smak, który zawdzięcza on zakwaszonej mące. Przygotowanie żurku jest bardzo proste. Zacząć należy od wywaru, a sposobów na jego przygotowanie jest bardzo dużo. Podstawę stanowi bulion – w wersji postnej warzywny, a wersji nieco bogatszej, mięsny. Pyszny żurek zrobisz z bulionu na wędzonce, na żeberkach, surowej białej kiełbasie. Popularny jest także dodatek grzybów – zwłaszcza te suszone nadają żurkowi wspaniały aromat. Użyj borowików, podgrzybków, pieczarek lub kurek, by podkreślić smak zupy. Staropolski żurek z borowikami to doskonała opcja, jeśli chcesz, by miała ona mocno grzybowy charakter. Zupę dopraw przyprawami, które pasują do czerwonych mięs – majerankiem, tymiankiem, liściem laurowym, kminkiem. Wiele przepisów poleca również zabielenie żurku kwaśną śmietaną. Smak zupy wspaniale komponuje się z ostrym chrzanem. To dodatek szczególnie popularny podczas przygotowywania żurku wielkanocnego. Do tego jeszcze tylko wędzony boczek i wspaniała, świąteczna zupa gotowa. Klasycznym dodatkiem do niej są jajka na twardo. By podać żurek w bardziej efektownej formie, jajka kurze zamień na przepiórcze. Jeśli szukasz bardziej oryginalnego rozwiązania, podaj żurek z twarogiem albo bryndzą. Szlachetny żurek z kozim serem, to także ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza jeśli podasz go z pieczoną szynką. Kolejnym składnikiem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku, jest kiełbasa. Biała lub jałowcowa, dobrze też, by była podsmażona przed podaniem. Jest niezbędnym składnikiem żurku śląskiego. Jeśli z kolei przygotowujesz go na sposób myśliwski, spróbuj dodatku dziczyzny albo wołowiny. Dużą popularnością cieszy się żurek podawany w chlebie – zwłaszcza na uroczystych obiadach. Sprawdź wszystkie nasze propozycje na żurek, zobacz jak łączyć i komponować składniki, by ugotować pyszną zupę.