Przepisy na żurek - polski żur i dodatki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Żurek

52 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (52)

Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

109

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Żurek staropolski z grzybami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkow...
Żurek śląski
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żurek śląski to smaczna zupa, którą dość łatwo przygotować. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do...
Żurek góralski
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Py...
Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Niepowtarzalność żurku śląskiego tkwi w różnych wariantach i sposobach jego przygotowywania. Pods...
Żurek w chlebie
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz...
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz inspiracji na smaczne klasyczne danie obiadowe? Postaw na żurek, który wyróżnia się chara...
Żurek domowy z ziemniaczkami
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Domowy żurek to niezwykle smaczna i uniwersalna zupa, która sprawdzi się serwowana na wiele okazj...
Żurek z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żurek to jedna z ulubionych zup wszystkich Polaków, często podawana jest na Wielkanoc. Warto jedn...
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Obok wędzonych mięs ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do żurku. Zwłaszcza jeśli...
Żurek z białą kiełbasą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, króluje na polskich stołach nie tylko podczas Świąt Wielkanocny...
Żurek na wędzonce
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
W polskiej kuchni ta zupa serwowana jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Nasz przepis na żu...
Żurek z pulpetami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek to smaczna zupa o bardzo charakterystycznym smaku. Jest kwaśna, wyrazista, pachnie majerank...
Żurek z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żurek to popularna zupa, której smak zna niemal każdy. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśn...
Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żurek z pewnością będzie dobrym daniem obiadowym, jeśli podasz go z kaszą jęczmienną, mięsno-grzy...
Żurek Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żurek to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Dobrze doprawiony, aromaty...
Żurek z jajkiem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Najprostsze rozwiązania kulinarne często są najlepsze. Proponowany przepis na żurek z jajkiem spr...
Biała kiełbasa do żurku świątecznego
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. T...
Żurek z wędzonką i czosnkiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kwaśny żurek uzupełniony boczkiem, czosnkiem i suszonymi grzybami będzie doskonałym pierwszym dan...
Szlachetny żurek z grzybami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek będzie wyjątkowo smaczny, jeśli do jego przygotowania użyjesz wyrazistych w smaku suszonych...
Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek – klasycznie kojarzony z Wielkanocą – sprawdzi się jako smaczny obiad niezależnie od okazji...
Jehudiel – żurek z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kr...
Żurek z makaronem i grzybami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żurek z makaronem i grzybami to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Podaj go na obiad lub...
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich d...
Przepis inspiracyjny na żurek
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Żurek – smaczna zupa bez której wielu nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Dzięki poniższemu p...
Żurek z wędzonką i boczkiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem. Wszyscy...
Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek to polski klasyk. Sprawdzi się nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale również jako codzien...
Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową - VIDEO
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową to dobra propozycja nie tylko na odświętny obiad. Jeśli ch...
Żurek z wasabi i trawą cytrynową
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Brzmi egzotycznie? Z pewnością! A jak smakuje? Przekonaj się na własnej skórze. Żurek z wasabi i...
Żurek z wędzonką
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wyrazisty żurek doskonale współgra z wędzonym, mięsnym dodatkiem. Jeśli lubisz tę zupę o charakte...
Żurek z grzybami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę na pyszną, wyrazistą zupę z mocnym grzybowym akcentem? Koniecznie przygotuj żurek z g...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻurekŻurek

Żurek, czy też żur – staropolska zupa, jadana dawniej przede wszystkim na śniadanie. Dzisiaj głównie podczas śniadania Wielkanocnego, ale także na co dzień. Charakterystyczną cechą żurku jest jego kwaskowaty smak, który zawdzięcza on zakwaszonej mące. Przygotowanie żurku jest bardzo proste. Zacząć należy od wywaru, a sposobów na jego przygotowanie jest bardzo dużo. Podstawę stanowi bulion – w wersji postnej warzywny, a wersji nieco bogatszej, mięsny. Pyszny żurek zrobisz z bulionu na wędzonce, na żeberkach, surowej białej kiełbasie. Popularny jest także dodatek grzybów – zwłaszcza te suszone nadają żurkowi wspaniały aromat. Użyj borowików, podgrzybków, pieczarek lub kurek, by podkreślić smak zupy. Staropolski żurek z borowikami to doskonała opcja, jeśli chcesz, by miała ona mocno grzybowy charakter. Zupę dopraw przyprawami, które pasują do czerwonych mięs – majerankiem, tymiankiem, liściem laurowym, kminkiem. Wiele przepisów poleca również zabielenie żurku kwaśną śmietaną. Smak zupy wspaniale komponuje się z ostrym chrzanem. To dodatek szczególnie popularny podczas przygotowywania żurku wielkanocnego. Do tego jeszcze tylko wędzony boczek i wspaniała, świąteczna zupa gotowa. Klasycznym dodatkiem do niej są jajka na twardo. By podać żurek w bardziej efektownej formie, jajka kurze zamień na przepiórcze. Jeśli szukasz bardziej oryginalnego rozwiązania, podaj żurek z twarogiem albo bryndzą. Szlachetny żurek z kozim serem, to także ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza jeśli podasz go z pieczoną szynką. Kolejnym składnikiem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku, jest kiełbasa. Biała lub jałowcowa, dobrze też, by była podsmażona przed podaniem. Jest niezbędnym składnikiem żurku śląskiego. Jeśli z kolei przygotowujesz go na sposób myśliwski, spróbuj dodatku dziczyzny albo wołowiny. Dużą popularnością cieszy się żurek podawany w chlebie – zwłaszcza na uroczystych obiadach. Sprawdź wszystkie nasze propozycje na żurek, zobacz jak łączyć i komponować składniki, by ugotować pyszną zupę.