Żurek

51 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (51)

Żurek staropolski

79

łatwe

90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Żurek staropolski z grzybami

19

średnie

90 min.
Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkow...
Tradycyjny żurek domowy

44

łatwe

15 min.
Staropolska kuchnia ma w swoim dorobku wiele dań, które pomimo upływu lat wciąż cieszą się niesła...
Żurek śląski

21

łatwe

60 min.
Żurek śląski to smaczna zupa, którą dość łatwo przygotować. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do...
Żurek góralski

30

łatwe

90 min.
Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Py...
Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

32

łatwe

90 min.
Niepowtarzalność żurku śląskiego tkwi w różnych wariantach i sposobach jego przygotowywania. Pods...
Żurek w chlebie

11

łatwe

45 min.
Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz...
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

8

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na smaczne klasyczne danie obiadowe? Postaw na żurek, który wyróżnia się chara...
Żurek domowy z ziemniaczkami

27

łatwe

30 min.
Domowy żurek to niezwykle smaczna i uniwersalna zupa, która sprawdzi się serwowana na wiele okazj...
Żurek z pieczarkami

16

łatwe

60 min.
Żurek to jedna z ulubionych zup wszystkich Polaków, często podawana jest na Wielkanoc. Warto jedn...
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

9

łatwe

30 min.
Obok wędzonych mięs ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do żurku. Zwłaszcza jeśli...
Żurek z białą kiełbasą

15

łatwe

45 min.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, króluje na polskich stołach nie tylko podczas Świąt Wielkanocny...
Żurek na wędzonce

12

łatwe

45 min.
W polskiej kuchni ta zupa serwowana jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Nasz przepis na żu...
Żurek z pulpetami

13

łatwe

90 min.
Żurek to smaczna zupa o bardzo charakterystycznym smaku. Jest kwaśna, wyrazista, pachnie majerank...
Żurek śląski z kiełbasą

19

łatwe

30 min.
Żurek śląski to popularna zupa, której smak zna niemal każdy. Dobry żurek powinien być odpowiedni...
Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

11

łatwe

60 min.
Żurek z pewnością będzie dobrym daniem obiadowym, jeśli podasz go z kaszą jęczmienną, mięsno-grzy...
Żurek Wielkanocny

14

łatwe

30 min.
Żurek to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Dobrze doprawiony, aromaty...
Żurek z jajkiem

7

łatwe

30 min.
Najprostsze rozwiązania kulinarne często są najlepsze. Proponowany przepis na żurek z jajkiem spr...
Biała kiełbasa do żurku świątecznego

7

łatwe

60 min.
Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. J...
Polewka staropolska z żurkiem szlachetnym - VIDEO

2

łatwe

15 min.
Polewka jest staropolską nazwą zupy, która jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Jeśli zatem myśl...
Żurek z wędzonką i czosnkiem

4

łatwe

15 min.
Kwaśny żurek uzupełniony boczkiem, czosnkiem i suszonymi grzybami będzie doskonałym pierwszym dan...
Szlachetny żurek z grzybami - VIDEO

3

łatwe

45 min.
Żurek będzie wyjątkowo smaczny, jeśli do jego przygotowania użyjesz wyrazistych w smaku suszonych...
Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO

2

łatwe

45 min.
Żurek – klasycznie kojarzony z Wielkanocą – sprawdzi się jako smaczny obiad niezależnie od okazji...
Jehudiel – żurek z ziemniakami

7

średnie

45 min.
Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kr...
Żurek z makaronem i grzybami

2

łatwe

30 min.
Żurek z makaronem i grzybami to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Podaj go na obiad lub...
Przepis inspiracyjny na żurek

4

łatwe

15 min.
Żurek – smaczna zupa bez której wielu nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Dzięki poniższemu p...
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO

2

łatwe

45 min.
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich d...
Żurek z wędzonką i boczkiem

3

łatwe

30 min.
Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem. Wszyscy...
Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem - VIDEO

1

łatwe

45 min.
Żurek to polski klasyk. Sprawdzi się nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale również jako codzien...
Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową - VIDEO

1

łatwe

30 min.
Żur z ziemniakami i kiełbasą jałowcową to dobra propozycja nie tylko na odświętny obiad. Jeśli ch...
Żurek z wasabi i trawą cytrynową

1

łatwe

15 min.
Brzmi egzotycznie? Z pewnością! A jak smakuje? Przekonaj się na własnej skórze. Żurek z wasabi i...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻurekŻurek

Żurek, czy też żur – staropolska zupa, jadana dawniej przede wszystkim na śniadanie. Dzisiaj głównie podczas śniadania Wielkanocnego, ale także na co dzień. Charakterystyczną cechą żurku jest jego kwaskowaty smak, który zawdzięcza on zakwaszonej mące. Przygotowanie żurku jest bardzo proste. Zacząć należy od wywaru, a sposobów na jego przygotowanie jest bardzo dużo. Podstawę stanowi bulion – w wersji postnej warzywny, a wersji nieco bogatszej, mięsny. Pyszny żurek zrobisz z bulionu na wędzonce, na żeberkach, surowej białej kiełbasie. Popularny jest także dodatek grzybów – zwłaszcza te suszone nadają żurkowi wspaniały aromat. Użyj borowików, podgrzybków, pieczarek lub kurek, by podkreślić smak zupy. Staropolski żurek z borowikami to doskonała opcja, jeśli chcesz, by miała ona mocno grzybowy charakter. Zupę dopraw przyprawami, które pasują do czerwonych mięs – majerankiem, tymiankiem, liściem laurowym, kminkiem. Wiele przepisów poleca również zabielenie żurku kwaśną śmietaną. Smak zupy wspaniale komponuje się z ostrym chrzanem. To dodatek szczególnie popularny podczas przygotowywania żurku wielkanocnego. Do tego jeszcze tylko wędzony boczek i wspaniała, świąteczna zupa gotowa. Klasycznym dodatkiem do niej są jajka na twardo. By podać żurek w bardziej efektownej formie, jajka kurze zamień na przepiórcze. Jeśli szukasz bardziej oryginalnego rozwiązania, podaj żurek z twarogiem albo bryndzą. Szlachetny żurek z kozim serem, to także ciekawe rozwiązanie, zwłaszcza jeśli podasz go z pieczoną szynką. Kolejnym składnikiem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku, jest kiełbasa. Biała lub jałowcowa, dobrze też, by była podsmażona przed podaniem. Jest niezbędnym składnikiem żurku śląskiego. Jeśli z kolei przygotowujesz go na sposób myśliwski, spróbuj dodatku dziczyzny albo wołowiny. Dużą popularnością cieszy się żurek podawany w chlebie – zwłaszcza na uroczystych obiadach. Sprawdź wszystkie nasze propozycje na żurek, zobacz jak łączyć i komponować składniki, by ugotować pyszną zupę.