
Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
0.5 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
4 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je około 1, 5 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Krok 2
Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, suszone grzyby, kminek, ząbki czosnku). Wywar gotuj powoli przez około godzinę. Następnie usuń warzywa.

Krok 3
Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie uformuj małe kulki i wrzucaj na gotujący się wywar.

Krok 4
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy i gotuj, do momentu, gdy staną się miękkie (około 30 minut). Żurek Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Krok 5
Zupę dopraw pieprzem, majerankiem, chrzanem i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odrobiną soli do smaku.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Żurek Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z pulpetami
Żurek to smaczna zupa o bardzo charakterystycznym smaku. Jest kwaśna, wyrazista, pachnie majerankiem i suszonymi grzybami. Zazwyczaj serwuje się ją z jajkiem na twardo, kaszą lub ziemniakami. Doskonale smakuje jednak również z mięsnym dodatkiem. Wyrazisty smak nadadzą mu liczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz czosnek. Skusisz się na żurek z klopsikami?
Dla kogo?
Żurek z mięsem mielonym to obowiązkowa pozycja w jadłospisie fanów klasycznych potraw. Nie bez powodu ta aromatyczna zupa od lat cieszy nasze podniebienia, a z dodatkiem klopsików wypada jeszcze lepiej. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak dobrze smakuje barszcz biały z pulpetami. Pycha!
Na jaką okazję?
Większa uroczystość, codzienny lunch lub niedzielny obiad – serwuj bałkański żurek z pulpetami niezależnie od okazji. To pyszne danie zrobi z Ciebie doskonałego gospodarza, którego kulinarne dzieła zrobią furorę na każdym spotkaniu w gronie bliskich. Powodzenia!
Czy wiesz, że?
Do mięsnej masy na pulpety dodaj jajko, pieprz i swoje ulubione zioła – sprawdzi się na przykład oregano, kozieradka albo lubczyk. Dorzuć do gotującego się wywaru mięsny dodatek oraz ziemniaki. Kiedy będą już gotowe i odpowiednio miękkie, dopraw żurek do smaku. Wykorzystaj majeranek, świeżo zmielony pieprz i chrzan, który zaostrzy całość.
Dla urozmaicenia:
Udekoruj żurek z pulpetami łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa. Zobacz, jak smaczna może być ta popularna i uniwersalna potrawa!