Żurek z pulpetami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z pulpetami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

4 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je około 1, 5 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Żurek z pulpetami  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, suszone grzyby, kminek, ząbki czosnku). Wywar gotuj powoli przez około godzinę. Następnie usuń warzywa.

Żurek z pulpetami  - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie uformuj małe kulki i wrzucaj na gotujący się wywar.

Żurek z pulpetami  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy i gotuj, do momentu, gdy staną się miękkie (około 30 minut).

Żurek z pulpetami  - Krok 4

Krok 5

Żurek śląski Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Żurek z pulpetami  - Krok 5

Krok 6

Zupę dopraw pieprzem, majerankiem, chrzanem i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odrobiną soli do smaku.

Żurek z pulpetami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pulpetami Żurek z pulpetami

Żurek to smaczna zupa o bardzo charakterystycznym smaku. Jest kwaśna, wyrazista, pachnie majerankiem i suszonymi grzybami. Zazwyczaj serwuje się ją z jajkiem na twardo, kaszą lub ziemniakami. Doskonale smakuje jednak również z mięsnym dodatkiem. Wyrazisty smak nadadzą mu liczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz czosnek. Do mięsnej masy na pulpety dodaj jajko, pieprz i swoje ulubione zioła – sprawdzi się na przykład oregano, kozieradka albo lubczyk. Dorzuć do gotującego się wywaru mięsny dodatek oraz ziemniaki. Kiedy będą już gotowe i odpowiednio miękkie, dopraw żurek do smaku. Wykorzystaj majeranek, świeżo zmielony pieprz i chrzan, który zaostrzy całość. Zupę udekoruj łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa. Zobacz, jak smaczna może być ta popularna i uniwersalna potrawa. Wykorzystaj podany tu przepis na pyszny żurek z pulpetami – sprawdzi się na wiele okazji.