Żurek z pulpetami - klopsikami: z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Żurek z pulpetami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

4 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je około 1, 5 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Żurek z pulpetami  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, suszone grzyby, kminek, ząbki czosnku). Wywar gotuj powoli przez około godzinę. Następnie usuń warzywa.

Żurek z pulpetami  - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie uformuj małe kulki i wrzucaj na gotujący się wywar.

Żurek z pulpetami  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy i gotuj, do momentu, gdy staną się miękkie (około 30 minut). Żurek Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Żurek z pulpetami  - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw pieprzem, majerankiem, chrzanem i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odrobiną soli do smaku.

Żurek z pulpetami  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pulpetami Żurek z pulpetami

Żurek to smaczna zupa o bardzo charakterystycznym smaku. Jest kwaśna, wyrazista, pachnie majerankiem i suszonymi grzybami. Zazwyczaj serwuje się ją z jajkiem na twardo, kaszą lub ziemniakami. Doskonale smakuje jednak również z mięsnym dodatkiem. Wyrazisty smak nadadzą mu liczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz czosnek. Skusisz się na żurek z klopsikami?

Dla kogo?

Żurek z mięsem mielonym to obowiązkowa pozycja w jadłospisie fanów klasycznych potraw. Nie bez powodu ta aromatyczna zupa od lat cieszy nasze podniebienia, a z dodatkiem klopsików wypada jeszcze lepiej. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak dobrze smakuje barszcz biały z pulpetami. Pycha!

Na jaką okazję?

Większa uroczystość, codzienny lunch lub niedzielny obiad – serwuj bałkański żurek z pulpetami niezależnie od okazji. To pyszne danie zrobi z Ciebie doskonałego gospodarza, którego kulinarne dzieła zrobią furorę na każdym spotkaniu w gronie bliskich. Powodzenia! 

Czy wiesz, że?

Do mięsnej masy na pulpety dodaj jajko, pieprz i swoje ulubione zioła – sprawdzi się na przykład oregano, kozieradka albo lubczyk. Dorzuć do gotującego się wywaru mięsny dodatek oraz ziemniaki. Kiedy będą już gotowe i odpowiednio miękkie, dopraw żurek do smaku. Wykorzystaj majeranek, świeżo zmielony pieprz i chrzan, który zaostrzy całość.

Dla urozmaicenia:

Udekoruj żurek z pulpetami łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa. Zobacz, jak smaczna może być ta popularna i uniwersalna potrawa!