Żurek z pulpetami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

192 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

4 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je około 1, 5 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Żurek z pulpetami  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, suszone grzyby, kminek, ząbki czosnku). Wywar gotuj powoli przez około godzinę. Następnie usuń warzywa.

Żurek z pulpetami  - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie uformuj małe kulki i wrzucaj na gotujący się wywar.

Żurek z pulpetami  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy i gotuj, do momentu, gdy staną się miękkie (około 30 minut).

Żurek z pulpetami  - Krok 4

Krok 5

Żurek śląski Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Żurek z pulpetami  - Krok 5

Krok 6

Zupę dopraw pieprzem, majerankiem, chrzanem i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odrobiną soli do smaku.

Żurek z pulpetami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pulpetami Żurek z pulpetami

Żurek to smaczna zupa o bardzo charakterystycznym smaku. Jest kwaśna, wyrazista, pachnie majerankiem i suszonymi grzybami. Zazwyczaj serwuje się ją z jajkiem na twardo, kaszą lub ziemniakami. Doskonale smakuje jednak również z mięsnym dodatkiem. Wyrazisty smak nadadzą mu liczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz czosnek. Do mięsnej masy na pulpety dodaj jajko, pieprz i swoje ulubione zioła – sprawdzi się na przykład oregano, kozieradka albo lubczyk. Dorzuć do gotującego się wywaru mięsny dodatek oraz ziemniaki. Kiedy będą już gotowe i odpowiednio miękkie, dopraw żurek do smaku. Wykorzystaj majeranek, świeżo zmielony pieprz i chrzan, który zaostrzy całość. Zupę udekoruj łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa. Zobacz, jak smaczna może być ta popularna i uniwersalna potrawa. Wykorzystaj podany tu przepis na pyszny żurek z pulpetami – sprawdzi się na wiele okazji.