Żurek z wędzonką i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z wędzonką i czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

265 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

650 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek w kostkę i razem z suszonymi podgrzybkami wrzuć do 650 mililitrów wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut.

Żurek z wędzonką i czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Rozrób Żurek Knorr w 100 mililitrach zimnej wody i wlej do wrzątku z boczkiem.

Żurek z wędzonką i czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Przeciśnij przez praskę czosnek i wraz z majerankiem dodaj do zupy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

Żurek z wędzonką i czosnkiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wędzonką i czosnkiemŻurek z wędzonką i czosnkiem

Kwaśny żurek uzupełniony boczkiem, czosnkiem i suszonymi grzybami będzie doskonałym pierwszym daniem obiadowym. Z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz zupy z mięsną wkładką. Jest prosty do wykonania i pachnie majerankiem oraz wędzonymi dodatkami. Przyrządzisz go, gotując wywar na bazie suszonych grzybów oraz boczku. Dołączenie przypraw i czosnku podkreśli smak całości i nada zupie wyrazistości. Możesz dorzucić też do potrawy pokrojone w kostkę: kiełbasę, jajko ugotowane na twardo oraz grzanki. Zupę wzbogacą również warzywa, takie jak chociażby marchewka czy ziemniaki. Te ostatnie dodawaj też w formie purée, najlepiej z podsmażoną cebulką na wierzchu. Żurek z wędzonką i czosnkiem serwuj na obiad lub ciepłą kolację. Podawaj go z kawałkiem wiejskiego chleba lub ciastem francuskim zapiekanym z pieczarkami albo kapustą. Zupa będzie wyśmienicie współgrać także z chipsami z boczku lub szynki. Dowiedz się z tego przepisu, jak przyrządzić pyszny żurek z wędzonką i czosnkiem. Życzymy smacznego.