
Składniki
10 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
650 mililitrów
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój boczek w kostkę i razem z suszonymi podgrzybkami wrzuć do 650 mililitrów wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut.

Krok 2
Rozrób Żurek Knorr w 100 mililitrach zimnej wody i wlej do wrzątku z boczkiem.

Krok 3
Przeciśnij przez praskę czosnek i wraz z majerankiem dodaj do zupy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z wędzonką i czosnkiem
Kwaśny żurek uzupełniony boczkiem, czosnkiem i suszonymi grzybami będzie doskonałym pierwszym daniem obiadowym. Z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz zupy z mięsną wkładką. Jest prosty do wykonania i pachnie majerankiem oraz wędzonymi dodatkami. Przyrządzisz go, gotując wywar na bazie suszonych grzybów oraz boczku. Dołączenie przypraw i czosnku podkreśli smak całości i nada zupie wyrazistości. Możesz dorzucić też do potrawy pokrojone w kostkę: kiełbasę, jajko ugotowane na twardo oraz grzanki. Zupę wzbogacą również warzywa, takie jak chociażby marchewka czy ziemniaki. Te ostatnie dodawaj też w formie purée, najlepiej z podsmażoną cebulką na wierzchu. Żurek z wędzonką i czosnkiem serwuj na obiad lub ciepłą kolację. Podawaj go z kawałkiem wiejskiego chleba lub ciastem francuskim zapiekanym z pieczarkami albo kapustą. Zupa będzie wyśmienicie współgrać także z chipsami z boczku lub szynki. Dowiedz się z tego przepisu, jak przyrządzić pyszny żurek z wędzonką i czosnkiem. Życzymy smacznego.

































