Żurek z wędzonką i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żurek z wędzonką i czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

260 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

650 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek w kostkę i razem z suszonymi podgrzybkami wrzuć do 650 mililitrów wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut.

Żurek z wędzonką i czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Rozrób Żurek Knorr w 100 mililitrach zimnej wody i wlej do wrzątku z boczkiem.

Żurek z wędzonką i czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Przeciśnij przez praskę czosnek i wraz z majerankiem dodaj do zupy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

Żurek z wędzonką i czosnkiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wędzonką i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek góralski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wędzonką i czosnkiemŻurek z wędzonką i czosnkiem

Kwaśny żurek uzupełniony boczkiem, czosnkiem i suszonymi grzybami będzie doskonałym pierwszym daniem obiadowym. Z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz zupy z mięsną wkładką. Jest prosty do wykonania i pachnie majerankiem oraz wędzonymi dodatkami. Przyrządzisz go, gotując wywar na bazie suszonych grzybów oraz boczku. Dołączenie przypraw i czosnku podkreśli smak całości i nada zupie wyrazistości. Możesz dorzucić też do potrawy pokrojone w kostkę: kiełbasę, jajko ugotowane na twardo oraz grzanki. Zupę wzbogacą również warzywa, takie jak chociażby marchewka czy ziemniaki. Te ostatnie dodawaj też w formie purée, najlepiej z podsmażoną cebulką na wierzchu. Żurek z wędzonką i czosnkiem serwuj na obiad lub ciepłą kolację. Podawaj go z kawałkiem wiejskiego chleba lub ciastem francuskim zapiekanym z pieczarkami albo kapustą. Zupa będzie wyśmienicie współgrać także z chipsami z boczku lub szynki. Dowiedz się z tego przepisu, jak przyrządzić pyszny żurek z wędzonką i czosnkiem. Życzymy smacznego.