Żurek z pulpecikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z pulpecikami

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namaczamy suszone grzyby w gorącej wodzie. Odcedzamy i drobno siekamy. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu, dodajemy posiekane grzyby. Rękoma maczanymi w zimnej wodzie formujemy 6 niedużych pulpecików. Obtaczamy je w tartej bułce i obsmażamy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Zagotowujemy wodę z pokrojonymi w słupki warzywami i wsypaną kaszą. Gotujemy aż warzywa zmiękną.

Krok 2

Następnie dodajemy pulpeciki i zawartość torebki Żurek. Gotujemy przez 5 minut i mieszamy. Gotową zupę podajemy z kulkami mięsnymi nadzianymi na długą wykałaczkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pulpecikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej