
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dzbanka wlej 3 szklanki (750 ml) zimnej wody. Trochę wody z dzbanka wlej do garnka, rozetrzyj z żurkiem w proszku i stopniowo dolewaj resztę wody, cały czas mieszając trzepaczką. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W drugim garnku zagotuj 2 szklanki (500 ml) wody, rozpuść bulion grzybowy, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Połącz z żurkiem. Boczek wysmaż na dużym ogniu, dodaj szalotkę i trawę cytrynową, smaż minutę, mieszając. Wrzuć kurki (mrożone wcześniej rozmroź), smaż 2 minuty. Wlej grzybowy żurek, zagotuj, wrzuć pieczarki i gotuj kolejną minutę. Wsyp majeranek, wymieszaj, dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj, przypraw do smaku, zagotuj. Podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi (po 2 jajka na porcję). Możesz posypać świeżym majerankiem.
Krok 2
Rada: jajka przepiórcze gotuje się na twardo przez 4 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej