Żurek z jajkami przepiórczymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z jajkami przepiórczymi

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dzbanka wlej 3 szklanki (750 ml) zimnej wody. Trochę wody z dzbanka wlej do garnka, rozetrzyj z żurkiem w proszku i stopniowo dolewaj resztę wody, cały czas mieszając trzepaczką. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W drugim garnku zagotuj 2 szklanki (500 ml) wody, rozpuść bulion grzybowy, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Połącz z żurkiem. Boczek wysmaż na dużym ogniu, dodaj szalotkę i trawę cytrynową, smaż minutę, mieszając. Wrzuć kurki (mrożone wcześniej rozmroź), smaż 2 minuty. Wlej grzybowy żurek, zagotuj, wrzuć pieczarki i gotuj kolejną minutę. Wsyp majeranek, wymieszaj, dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj, przypraw do smaku, zagotuj. Podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi (po 2 jajka na porcję). Możesz posypać świeżym majerankiem.

Krok 2

Rada: jajka przepiórcze gotuje się na twardo przez 4 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej