
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dzbanka wlej 3 szklanki (750 ml) zimnej wody. Trochę wody z dzbanka wlej do garnka, rozetrzyj z żurkiem w proszku i stopniowo dolewaj resztę wody, cały czas mieszając trzepaczką. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W drugim garnku zagotuj 2 szklanki (500 ml) wody, rozpuść bulion grzybowy, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Połącz z żurkiem. Boczek wysmaż na dużym ogniu, dodaj szalotkę i trawę cytrynową, smaż minutę, mieszając. Wrzuć kurki (mrożone wcześniej rozmroź), smaż 2 minuty. Wlej grzybowy żurek, zagotuj, wrzuć pieczarki i gotuj kolejną minutę. Wsyp majeranek, wymieszaj, dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj, przypraw do smaku, zagotuj. Podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi (po 2 jajka na porcję). Możesz posypać świeżym majerankiem.
Krok 2
Rada: jajka przepiórcze gotuje się na twardo przez 4 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej