Chiński kurczak z ryżem i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2.5 szklanki

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

15 gramów

25 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

25 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dobrze umyty ryż włóż do garnka, zalej słoną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w cienkie paski i odłóż. Zmieszaj przyprawę chińską, mąkę, sos sojowy, roztrzepane jajko oraz cukier.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 2

Krok 4

Cebulę, marchew i paprykę pokrój w małą kostkę a czosnek zmiażdż. Cały czas mieszając smaż warzywa w woku przez 5 minut.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 4

Krok 6

Fix Knorr zmieszaj z 50 ml zimnej wody.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 6

Krok 3

W powstałej panierce obtocz mięso a następnie usmaż je na dużym ogniu na gorącym oleju. Jeśli zostanie trochę panierki, usmaż ją wraz w mięsem. Następnie odłóż całość na talerzyk.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 3

Krok 5

Teraz dodaj do nich przygotowane mięso i ryż.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 5

Krok 7

Wlej płyn do potrawy, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Natychmiast podawaj.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej