Chiński kurczak z ryżem i jajkiem

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

30 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 gramów

1 sztuka

2.5 szklanki

25 gramów

100 gramów

2 łyżki

3 sztuki

25 gramów

300 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dobrze umyty ryż włóż do garnka, zalej słoną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w cienkie paski i odłóż. Zmieszaj przyprawę chińską, mąkę, sos sojowy, roztrzepane jajko oraz cukier.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 2

Krok 4

Cebulę, marchew i paprykę pokrój w małą kostkę a czosnek zmiażdż. Cały czas mieszając smaż warzywa w woku przez 5 minut.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 4

Krok 6

Fix Knorr zmieszaj z 50 ml zimnej wody.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 6

Krok 3

W powstałej panierce obtocz mięso a następnie usmaż je na dużym ogniu na gorącym oleju. Jeśli zostanie trochę panierki, usmaż ją wraz w mięsem. Następnie odłóż całość na talerzyk.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 3

Krok 5

Teraz dodaj do nich przygotowane mięso i ryż.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 5

Krok 7

Wlej płyn do potrawy, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Natychmiast podawaj.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Fix Do potraw chińskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Do potraw chińskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej