Chiński kurczak z ryżem i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2.5 szklanki

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

15 gramów

25 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

25 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dobrze umyty ryż włóż do garnka, zalej słoną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w cienkie paski i odłóż. Zmieszaj przyprawę chińską, mąkę, sos sojowy, roztrzepane jajko oraz cukier.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 2

Krok 4

Cebulę, marchew i paprykę pokrój w małą kostkę a czosnek zmiażdż. Cały czas mieszając smaż warzywa w woku przez 5 minut.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 4

Krok 6

Fix Knorr zmieszaj z 50 ml zimnej wody.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 6

Krok 3

W powstałej panierce obtocz mięso a następnie usmaż je na dużym ogniu na gorącym oleju. Jeśli zostanie trochę panierki, usmaż ją wraz w mięsem. Następnie odłóż całość na talerzyk.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 3

Krok 5

Teraz dodaj do nich przygotowane mięso i ryż.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 5

Krok 7

Wlej płyn do potrawy, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Natychmiast podawaj.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej