Chiński kurczak z ryżem i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2.5 szklanki

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

15 gramów

25 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

25 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dobrze umyty ryż włóż do garnka, zalej słoną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w cienkie paski i odłóż. Zmieszaj przyprawę chińską, mąkę, sos sojowy, roztrzepane jajko oraz cukier.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 2

Krok 4

Cebulę, marchew i paprykę pokrój w małą kostkę a czosnek zmiażdż. Cały czas mieszając smaż warzywa w woku przez 5 minut.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 4

Krok 6

Fix Knorr zmieszaj z 50 ml zimnej wody.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 6

Krok 3

W powstałej panierce obtocz mięso a następnie usmaż je na dużym ogniu na gorącym oleju. Jeśli zostanie trochę panierki, usmaż ją wraz w mięsem. Następnie odłóż całość na talerzyk.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 3

Krok 5

Teraz dodaj do nich przygotowane mięso i ryż.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 5

Krok 7

Wlej płyn do potrawy, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Natychmiast podawaj.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej