
Składniki
2 opakowania
3 sztuki
15 sztuk
3 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule kroimy w półplastry - aby nie rozpłakać się nad cebulą radzę przed pokrojeniem wsadzić ją do zamrażarki na ok 15 minut.
Krok 2
Cukinię kroimy również w pół plastry Uwaga: cukinii nie obieramy!.
Krok 3
Ziemniaki - jeśli mamy młode - wystarczy umyć i pozbyć się tylko odstających skórek. Lepiej ich nie obierać, nie szorować ani nie skrobać - skórka świetnie się później rozmiękczy. Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki i wrzucamy na ok. 10 minut do wrzącej osolonej wody.
Krok 4
W tym czasie w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cebula się nieco zeszkli dodajemy do niej cukinię i mieszamy. Dusimy chwilę pod przykryciem a następnie dodajemy odcedzone z wody ziemniaki. Całość mieszamy.
Krok 5
Po ok. 5 minutach duszenia wrzucamy fasolkę oraz pomidory. Jeszcze raz solimy i pieprzymy, mieszamy wszystko dokładnie i dusimy jeszcze ok. 15 minut pod przykryciem mieszając często.
Krok 6
Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie tak aby boki ciasta zwisały z blaszki. Nakłuwamy ciasto widelcem. I tu są dwie szkoły - 1. wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 200'C piekarnika na 3 minuty by je lekko podpiec u spodu; 2. nie wstawiamy ciasta do piekarnika. Na przygotowane ciasto wykładamy cedzakową łyżką warzywa z garnka tak by miały jak najmniej wody i soku, który puściły. Rozkładamy warzywa równomiernie na cieście a następnie zwisające boki ciasta zakładamy na warzywa do środka.
Krok 7
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika z nastawionym termoobiegiem i grzaniem od góry i dołu na ok 45-55 minut - sprawdzamy co 10-15 minut kondycje naszego ciasta czy się nie przypaliło.
Krok 8
Podajemy na ciepło lub zimno w zależności od upodobań. Świetnie smakuje z różowym wytrawnym winem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej