Francuz nie na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuz nie na słodko

Autor: Czart Czarodziej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

3 sztuki

15 sztuk

3 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule kroimy w półplastry - aby nie rozpłakać się nad cebulą radzę przed pokrojeniem wsadzić ją do zamrażarki na ok 15 minut.

Krok 2

Cukinię kroimy również w pół plastry Uwaga: cukinii nie obieramy!.

Krok 3

Ziemniaki - jeśli mamy młode - wystarczy umyć i pozbyć się tylko odstających skórek. Lepiej ich nie obierać, nie szorować ani nie skrobać - skórka świetnie się później rozmiękczy. Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki i wrzucamy na ok. 10 minut do wrzącej osolonej wody.

Krok 4

W tym czasie w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cebula się nieco zeszkli dodajemy do niej cukinię i mieszamy. Dusimy chwilę pod przykryciem a następnie dodajemy odcedzone z wody ziemniaki. Całość mieszamy.

Krok 5

Po ok. 5 minutach duszenia wrzucamy fasolkę oraz pomidory. Jeszcze raz solimy i pieprzymy, mieszamy wszystko dokładnie i dusimy jeszcze ok. 15 minut pod przykryciem mieszając często.

Krok 6

Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie tak aby boki ciasta zwisały z blaszki. Nakłuwamy ciasto widelcem. I tu są dwie szkoły - 1. wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 200'C piekarnika na 3 minuty by je lekko podpiec u spodu; 2. nie wstawiamy ciasta do piekarnika. Na przygotowane ciasto wykładamy cedzakową łyżką warzywa z garnka tak by miały jak najmniej wody i soku, który puściły. Rozkładamy warzywa równomiernie na cieście a następnie zwisające boki ciasta zakładamy na warzywa do środka.

Krok 7

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika z nastawionym termoobiegiem i grzaniem od góry i dołu na ok 45-55 minut - sprawdzamy co 10-15 minut kondycje naszego ciasta czy się nie przypaliło.

Krok 8

Podajemy na ciepło lub zimno w zależności od upodobań. Świetnie smakuje z różowym wytrawnym winem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuz nie na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuz nie na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuz nie na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuz nie na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuz nie na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuz nie na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuz nie na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuz nie na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej