Młoda kapusta z grzybami - zasmażana: przepis | Przepisy.pl pixel

Zasmażana kapusta z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

124

heart
387 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

886 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

2 sztuki

20 gramów

3 sztuki

3 łyżki

50 gramów

100 gramów

2 łyżki

400 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na oleju podsmaż kiełbasę, cebule i grzyby, dodaj kapustę, czosnek, wszystko zalej wywarem ugotowanym wcześniej.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr, wszystko razem gotuj około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło, połącz je z mąką, dodaj do kapusty cały czas mieszając.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 3

Krok 4

Kapustę gotuj jeszcze około 20 minut, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 24.03.2020

    TAK. Robilam wczoraj na objad ale nie bylabym soba gdybym czegos nie zmienila .Ugotowalam kilka ziemniakow .Po ugotowaniu i ostudzeniu pokroilam je na grube plastry i podsmazylam na patelni na maselku na rumiano :) potem dodalam je do kapustki .p.s. moja babcia gdy robila podobna zasmazana kapustke ,dodawala do niej na koncu gotowane tuczone ziemniaki to zageszczalo kapuste gdy byla za rzadka i potrawa byla bardziej syta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Moedler

    Jerzy Moedler , 16.09.2019

    dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna galasiewicz

    anna galasiewicz , 05.11.2015

    wspaniały przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczarki z boczkiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zasmażana kapusta z grzybamiZasmażana kapusta z grzybami

Posiekana kapusta, podsmażona z cebulą, kiełbasą jałowcową, a następnie podlana obficie bulionem i duszona pod przykryciem, skusi zapachem domowników. Zapowiada się naprawdę wyśmienita uczta! By przygotować ją od podstaw, sprawdź nasz przepis na młodą kapustę z grzybami. Smacznego!

Dla kogo? Spośród wszystkich dodatków do białej kapusty z grzybami najistotniejszy jest koperek. Nie należy go skąpić – na jedną główkę kapusty warto dodać nawet garść tego aromatycznego zioła. Kapusta zasmażana z grzybami jest więc kapitalną propozycją dla wszystkich smakoszy, którzy uwielbiają swojskie, pachnące akcenty.

Na jaką okazję? Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pasować nie tylko do tradycyjnego schabowego, ale również do pieczeni z dowolnego mięsa. Pasuje tak samo dobrze do wieprzowiny, wołowiny jak również dziczyzny i drobiu. Możesz mieć pewność, że kapusta zasmażana z grzybami sprawdzi się na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że? Najlepszym momentem na przygotowanie kapusty białej zasmażanej z grzybami jest późne lato i jesień, kiedy to masz dostęp do młodej białej kapusty.

Dla urozmaicenia: Do kapusty zasmażanej obowiązkowo dorzuć ulubione grzyby leśne – prawdziwki uczynią z niej dodatek iście królewski. Najlepiej nadadzą się grzyby świeże, ale jeśli nie masz do nich dostępu, możesz je zastąpić suszonymi lub mrożonymi. Korzystaj z takich produktów, by gotowanie było dla ciebie przyjemnością! Dzięki białej kapuście z grzybami na nowo odkryjesz swoją pasję.