Zasmażana kapusta z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

120

336 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

768 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2687 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

400 gramów

2 sztuki

20 gramów

3 sztuki

3 łyżki

50 gramów

100 gramów

2 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na oleju podsmaż kiełbasę, cebule i grzyby, dodaj kapustę, czosnek, wszystko zalej wywarem ugotowanym wcześniej.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr, wszystko razem gotuj około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło, połącz je z mąką, dodaj do kapusty cały czas mieszając.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 3

Krok 4

Kapustę gotuj jeszcze około 20 minut, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb

    TAK. Robilam wczoraj na objad ale nie bylabym soba gdybym czegos nie zmienila .Ugotowalam kilka ziemniakow .Po ugotowaniu i ostudzeniu pokroilam je na grube plastry i podsmazylam na patelni na maselku na rumiano :) potem dodalam je do kapustki .p.s. moja babcia gdy robila podobna zasmazana kapustke ,dodawala do niej na koncu gotowane tuczone ziemniaki to zageszczalo kapuste gdy byla za rzadka i potrawa byla bardziej syta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Moedler

    Jerzy Moedler

    dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna galasiewicz

    anna galasiewicz

    wspaniały przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zasmażana kapusta z grzybamiZasmażana kapusta z grzybami

Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pasować nie tylko do tradycyjnego schabowego, ale również do pieczeni z dowolnego mięsa. Pasuje tak samo dobrze do wieprzowiny, wołowiny jak również dziczyzny i drobiu. Najlepszym momentem na przygotowanie zasmażanej kapusty jest późne lato i jesień, kiedy to masz dostęp do młodej białej kapusty. Posiekana kapusta, podsmażona z cebulą, kiełbasą jałowcową a następnie podlana obficie bulionem i duszona pod przykryciem, skusi zapachem domowników. Do kapusty zasmażanej obowiązkowo dorzuć ulubione grzyby leśne – prawdziwki uczynią z niej dodatek iście królewski. Najlepiej nadadzą się grzyby świeże, ale jeśli nie masz do nich dostępu, możesz je zastąpić suszonymi lub mrożonymi. Spośród wszystkich dodatków najistotniejszy jest koperek. Nie należy go skąpić – na jedną główkę kapusty warto dodać nawet garść tego aromatycznego zioła. Smacznego.