Składniki
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
400 gramów
2 sztuki
20 gramów
3 sztuki
3 łyżki
50 gramów
100 gramów
2 łyżki
400 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na oleju podsmaż kiełbasę, cebule i grzyby, dodaj kapustę, czosnek, wszystko zalej wywarem ugotowanym wcześniej.
Krok 2
Dodaj kostkę Knorr, wszystko razem gotuj około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Krok 3
Na patelni rozpuść masło, połącz je z mąką, dodaj do kapusty cały czas mieszając.
Krok 4
Kapustę gotuj jeszcze około 20 minut, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zasmażana kapusta z grzybami
Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pasować nie tylko do tradycyjnego schabowego, ale również do pieczeni z dowolnego mięsa. Pasuje tak samo dobrze do wieprzowiny, wołowiny jak również dziczyzny i drobiu. Najlepszym momentem na przygotowanie zasmażanej kapusty jest późne lato i jesień, kiedy to masz dostęp do młodej białej kapusty. Posiekana kapusta, podsmażona z cebulą, kiełbasą jałowcową a następnie podlana obficie bulionem i duszona pod przykryciem, skusi zapachem domowników. Do kapusty zasmażanej obowiązkowo dorzuć ulubione grzyby leśne – prawdziwki uczynią z niej dodatek iście królewski. Najlepiej nadadzą się grzyby świeże, ale jeśli nie masz do nich dostępu, możesz je zastąpić suszonymi lub mrożonymi. Spośród wszystkich dodatków najistotniejszy jest koperek. Nie należy go skąpić – na jedną główkę kapusty warto dodać nawet garść tego aromatycznego zioła. Smacznego.