Zasmażana kapusta z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zasmażana kapusta z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

121

344 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

779 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2735 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

2 sztuki

20 gramów

3 sztuki

3 łyżki

50 gramów

100 gramów

2 łyżki

400 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na oleju podsmaż kiełbasę, cebule i grzyby, dodaj kapustę, czosnek, wszystko zalej wywarem ugotowanym wcześniej.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr, wszystko razem gotuj około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło, połącz je z mąką, dodaj do kapusty cały czas mieszając.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 3

Krok 4

Kapustę gotuj jeszcze około 20 minut, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny.

Zasmażana kapusta z grzybami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 24.03.2020

    TAK. Robilam wczoraj na objad ale nie bylabym soba gdybym czegos nie zmienila .Ugotowalam kilka ziemniakow .Po ugotowaniu i ostudzeniu pokroilam je na grube plastry i podsmazylam na patelni na maselku na rumiano :) potem dodalam je do kapustki .p.s. moja babcia gdy robila podobna zasmazana kapustke ,dodawala do niej na koncu gotowane tuczone ziemniaki to zageszczalo kapuste gdy byla za rzadka i potrawa byla bardziej syta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Moedler

    Jerzy Moedler , 16.09.2019

    dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna galasiewicz

    anna galasiewicz , 05.11.2015

    wspaniały przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zasmażana kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zasmażana kapusta z grzybamiZasmażana kapusta z grzybami

Kapusta zasmażana z grzybami może być wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Doskonale będzie pasować nie tylko do tradycyjnego schabowego, ale również do pieczeni z dowolnego mięsa. Pasuje tak samo dobrze do wieprzowiny, wołowiny jak również dziczyzny i drobiu. Najlepszym momentem na przygotowanie zasmażanej kapusty jest późne lato i jesień, kiedy to masz dostęp do młodej białej kapusty. Posiekana kapusta, podsmażona z cebulą, kiełbasą jałowcową a następnie podlana obficie bulionem i duszona pod przykryciem, skusi zapachem domowników. Do kapusty zasmażanej obowiązkowo dorzuć ulubione grzyby leśne – prawdziwki uczynią z niej dodatek iście królewski. Najlepiej nadadzą się grzyby świeże, ale jeśli nie masz do nich dostępu, możesz je zastąpić suszonymi lub mrożonymi. Spośród wszystkich dodatków najistotniejszy jest koperek. Nie należy go skąpić – na jedną główkę kapusty warto dodać nawet garść tego aromatycznego zioła. Smacznego.