
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki obieramy, ale jeśli nie ma takiej konieczności to tylko dokładnie płuczemy. Przekładamy do garnka i solimy.
Krok 2
Dusimy pod przykryciem około godziny. Gdy grzyby puszczą sok, dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową i zioła prowansalskie.
Krok 3
Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy tak by odparowała z niego woda i dodajemy do pieczarek w trakcie duszenia.
Krok 4
Doskonałe jako lekkie samodzielne danie lub dodatek do innego dania głównego. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej