Pieczarki szybko tracą swój kolor i świeżość, ale istnieje kilka sposobów, które pozwalają na przedłużenie ich terminu przydatności. Jesteście ciekawi, w jaki sposób je przechowywać? A może wpadliście na pomysł, aby zamrozić pieczarki? Podpowiemy, które metody sprawdzą się najlepiej. Zobaczcie sami!
Jak przechowywać pieczarki?
Pieczarki, które można znaleźć w sklepach, są najczęściej przechowywane poza lodówką. Jak powinno wyglądać to w domowych warunkach? A może wolicie dowiedzieć się jak mrozić pieczarki? Chłodzące urządzenia zazwyczaj dobrze wpływają na przedłużenie świeżości, tak jest również w przypadku pieczarek.
Zacznijmy od lodówki. Kupiliście produkt opakowany w folię? Koniecznie się jej pozbądźcie! Przełóżcie pieczarki do szklanego, szczelnie zamykanego pojemnika i włóżcie do lodówki. Nie jest to jednak jedyna opcja. Możecie również włożyć pieczarki luzem do jednej z lodówkowych półek.
Jak długo można przechowywać pieczarki w lodówce? Wszystko zależy od gatunku produktów. Jeżeli wybieracie brązowe pieczarki, to możecie przechowywać je w lodówce nawet przez tydzień. Co w przypadku innych rodzajów? Białe pieczarki mogą spędzić w lodówce około 5 dni.
Mrożenie pieczarek – hit czy kit?
Wiele osób zastanawia się, czy zamrażarka to odpowiednie miejsce dla pieczarek. Przychodzimy z pomocą! Nie ma żadnych przeciwwskazań do mrożenia pieczarek. Najpierw musicie je jednak odpowiednio przygotować. Jak zamrozić pieczarki? Zróbcie to jak najszybciej po zakupieniu. Im świeższe pieczarki, tym lepiej nadają się do zamrożenia.
Na początku musicie dokładnie usunąć zabrudzenia z produktu. Umyjcie pieczarki, a następnie pokrójcie je na kilka kawałków. Co dalej? Włóżcie pieczarki do woreczków i schowajcie do zamrażarki. Gotowe! Mrożone pieczarki świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu, makaronu oraz pierogów. To dobra opcja dla osób, które wiedzą, że nie będą w stanie wykorzystać produktu na czas. W ten sposób zachowacie świeże pieczarki na dłużej!
Czujecie, że nadszedł czas, by wykorzystać Wasz produkt? Jak rozmrozić pieczarki? To bardzo proste! Nie musicie podejmować specjalnych kroków, wystarczy, że wrzucicie je do gorącej potrawy i tam same się rozmrożą. Możecie również wyjąć pieczarki i przełożyć je do lodówki, w której powoli będą odzyskiwać temperaturę. Pamiętajcie jednak, żeby wyjąć odpowiednią ilość grzybów, ponieważ nie można mrozić ich ponownie.
Dania z pieczarkami – najlepsze propozycje
Jak przechować pieczarki już wiecie, jednak czy znacie smaczne przepisy z wykorzystaniem tego produktu? Jeżeli nie, to śpieszymy z pomocą i podpowiadamy, co sprawdzi się najlepiej w Waszej kuchni.
Pieczarki same w sobie są bardzo aromatyczne i smaczne. Próbowaliście kiedyś zrobić z nich danie główne? Polecamy Wam pieczarki faszerowane z dipem serowym. Co powiecie na taką odsłonę tego produktu? Jesteśmy pewni, że to danie świetnie sprawdzi się podczas spotkania za znajomymi!
Tradycyjna potrawa z pieczarkami – jak myślicie, co to może być? Odsłaniamy tajemnicę! Gołąbki z pieczarkami to prawdziwa uczta smaków. Koniecznie spróbujcie przygotować je w domu!
Czas na włoskie klimaty! Lasagne z pieczarkami to niestandardowe połączenie, które naprawdę dobrze smakuje!
Co sprawdzi się najlepiej w chłodny, zimowy wieczór? Oczywiście, że rozgrzewająca zupa. Przygotowaliśmy dla Was specjalną propozycję! Zupa serowa z pieczarkami to świetna opcja, która rozgrzeje nie tylko Wasze żołądki, ale również kulinarne serca. Smacznego!
Komentarze (0)