Zupa serowa z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

754 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

646 osób wydrukowało

Pobierz pdf

982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 pęczek

200 gramów

30 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serki rozpuść w wodzie z Bulionem na włoszczyźnie Knorr i gotuj na wolnym ogniu.

Zupa serowa z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj i obierz. Korzeń selera i pietruszkę pokrój w kostkę, seler naciowy i pora w plastry, a pieczarki podziel na ćwiartki.

Zupa serowa z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj warzywa do bulionu i gotuj do momentu, aż będą miękkie.

Zupa serowa z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Zupę serową podawaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Zupa serowa z pieczarkami - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • iwona akerman

    iwona akerman

    Ok z małymi zmianami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin glebowski

    marcin glebowski

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • halina jesse

    halina jesse

    bardzo rodzinie smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jack Sparow

    Jack Sparow

    mała modyfikacja dla dzieciaków: zamiast pieczarek 2 suszone podgrzybki, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 paczka makaronu nitki AS-Babuni ( 4 jajeczny), oraz wszystkie warzywa w tym por starte na tarce o najmniejszych oczkach. super dzieciaki w końcu zjadły wszystko ze smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baśka Be

    Baśka Be

    Przepysznaaa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jack Sparow

    Jack Sparow

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Vasco Iterator

    Vasco Iterator

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa serowa z pieczarkamiZupa serowa z pieczarkami

Zupa serowa to typowe danie kuchni francuskiej. Jada się ją również w innych krajach. Charakteryzuje się gładką, gęstą konsystencją. Przypomina nieco serowe fondue, tak popularne w Europie. Zupy serowe podaje się zazwyczaj z grzankami, tostami lub bagietkami. Zupa serowa z pieczarkami ma aksamitną konsystencję zostaje dzięki dodatkowi naturalnego sera topionego. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wyeksponować smak sera, dołożyć możesz angielski ser cheddar o charakterystycznym, mocnym aromacie. Aby zachować jasny kolor zupy w przepisie użyte są jedynie białe warzywa, takie jak pieczarki, seler i biała część pora. Akcent kolorystyczny dodasz układając na wierzchu zupy pokrojone łodygi selera naciowego oraz szczypiorek. Do dania zaserwować możesz lampkę białego lub różowego wina. Nikt nie oprze się takiemu połączeniu.