Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 750 ml (3 szklanki) wody, wsyp barszcz czerwony w proszku, wymieszaj trzepaczką. Nie gotuj! W garnku rozgrzej olej, zeszklij trawę cytrynową, chili i imbir. Wymieszaj z krewetkami i listkami limonki, smaż minutę, stale mieszając. Zalej rozpuszczonym barszczem, wymieszaj i spróbuj. Jeśli trzeba, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej