Składniki
45 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
4 łyżki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do gotującej się wody dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr i rozprowadź.
Krok 2
Pokrój dymki i wyciśnij sok z limonki. Posiekaj imbir oraz paprykę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój.
Krok 3
Do bulionu wlej sok z limonki oraz posiekane dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 4
Dodaj mleko kokosowe, krewetki, pomidory z sokiem, sos chilli i sos rybny. Zagotuj ponownie. Przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Tajska zupa krewetkowa
Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Krewetki grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie wybrane. Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno dostępnym, dlatego bez problemu znajdziesz miejsce, w którym możesz kupić pyszne krewetki. Kupując świeże skorupiaki zwróć uwagę na pancerz – nie powinien odchodzić od mięsa ani się lepić, za to powinien pachnieć morską wodą i być błyszczący. Można je przechowywać w lodówce, najlepiej otoczone kruszonym lodem. Mrożone, nieobgotowane krewetki powinny spełniać te same warunki i nie być pokryte lodem a jedynie delikatną lodową glazurą. Ugotowane krewetki poznasz po łososiowej barwie – ponieważ pod wpływem temperatury zmieniają kolor. Jeżeli lubisz bardzo ostry smak dodaj jeszcze jedną paprykę jalapeno. Zupa krewetkowa wzbogacona o szlachetny aromat drobiowo-wołowego rosołu Knorr to uczta dla podniebienia!