Tajska zupa krewetkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tajska zupa krewetkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

144

1101 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującej się wody dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr i rozprowadź.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 1

Krok 2

Pokrój dymki i wyciśnij sok z limonki. Posiekaj imbir oraz paprykę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 2

Krok 3

Do bulionu wlej sok z limonki oraz posiekane dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj mleko kokosowe, krewetki, pomidory z sokiem, sos chilli i sos rybny. Zagotuj ponownie. Przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 4
12

Opinie o przepisie

  • Dave Puc

    Dave Puc , 18.04.2020

    Ile to jest sztuką imbiru ? Sztuki są bardzo różnej wielkości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Czoska

    Małgorzata Czoska , 05.09.2019

    Przepyszna zupa ,dodałam więcej pomidorów i cebuli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Cin

    Marcin Cin , 06.06.2018

    Przed chwilą zrobiłem ,bardzo dobra ale następnym razem dam więcej składników niż to co piszą np więcej cebuli,papryki i pomidorów. Dziewczynie nie smakuje ale ona raczej smaków orientalnych unika. Ja polceam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MSW MSW

    MSW MSW , 14.11.2017

    Super zupka , można ją modyfikować dodatkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Saworski Sławomir

    Saworski Sławomir , 08.10.2017

    rewelacja prosty pyszny przepis. zamiast sosu rybnego dodałem sojowy i też wyszło ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Zoch

    Marlena Zoch , 18.03.2017

    świetna zupka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Nowaczyk

    Angelika Nowaczyk , 09.03.2017

    Mam pytanie czy zamiast sosu rybnego można dać np sojowy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kicek

    Krzysztof Kicek , 12.02.2017

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Dadacz

    Dominik Dadacz , 04.02.2017

    Rewelacja tylko ja jeszcze dodałem pieczarki i paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kryczka

    Agata Kryczka , 21.06.2016

    Pychotka ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gawron

    Katarzyna Gawron , 21.02.2016

    Pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jobcio

    Jobcio , 11.05.2015

    rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa krewetkowaTajska zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Krewetki grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie wybrane. Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno dostępnym, dlatego bez problemu znajdziesz miejsce, w którym możesz kupić pyszne krewetki. Kupując świeże skorupiaki zwróć uwagę na pancerz – nie powinien odchodzić od mięsa ani się lepić, za to powinien pachnieć morską wodą i być błyszczący. Można je przechowywać w lodówce, najlepiej otoczone kruszonym lodem. Mrożone, nieobgotowane krewetki powinny spełniać te same warunki i nie być pokryte lodem a jedynie delikatną lodową glazurą. Ugotowane krewetki poznasz po łososiowej barwie – ponieważ pod wpływem temperatury zmieniają kolor. Jeżeli lubisz bardzo ostry smak dodaj jeszcze jedną paprykę jalapeno. Zupa krewetkowa wzbogacona o szlachetny aromat drobiowo-wołowego rosołu Knorr to uczta dla podniebienia!