Tajska zupa krewetkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska zupa krewetkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

165

1229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2738 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4586 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującej się wody dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr i rozprowadź.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 1

Krok 2

Pokrój dymki i wyciśnij sok z limonki. Posiekaj imbir oraz paprykę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 2

Krok 3

Do bulionu wlej sok z limonki oraz posiekane dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj mleko kokosowe, krewetki, pomidory z sokiem, sos chilli i sos rybny. Zagotuj ponownie. Przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 4
14

Opinie o przepisie

  • Dominika Grajek

    Dominika Grajek , 01.02.2021

    zamiast kostek rosołowych polecam kupić krewetki w pancerzach i z nich zrobić bulion ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szaro

    Krzysztof Szaro , 07.01.2021

    bardzo smaczna i prosta w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dave Puc

    Dave Puc , 18.04.2020

    Ile to jest sztuką imbiru ? Sztuki są bardzo różnej wielkości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Czoska

    Małgorzata Czoska , 05.09.2019

    Przepyszna zupa ,dodałam więcej pomidorów i cebuli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Cin

    Marcin Cin , 06.06.2018

    Przed chwilą zrobiłem ,bardzo dobra ale następnym razem dam więcej składników niż to co piszą np więcej cebuli,papryki i pomidorów. Dziewczynie nie smakuje ale ona raczej smaków orientalnych unika. Ja polceam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MSW MSW

    MSW MSW , 14.11.2017

    Super zupka , można ją modyfikować dodatkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Saworski Sławomir

    Saworski Sławomir , 08.10.2017

    rewelacja prosty pyszny przepis. zamiast sosu rybnego dodałem sojowy i też wyszło ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Zoch

    Marlena Zoch , 18.03.2017

    świetna zupka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Nowaczyk

    Angelika Nowaczyk , 09.03.2017

    Mam pytanie czy zamiast sosu rybnego można dać np sojowy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kicek

    Krzysztof Kicek , 12.02.2017

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Dadacz

    Dominik Dadacz , 04.02.2017

    Rewelacja tylko ja jeszcze dodałem pieczarki i paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kryczka

    Agata Kryczka , 21.06.2016

    Pychotka ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gawron

    Katarzyna Gawron , 21.02.2016

    Pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jobcio

    Jobcio , 11.05.2015

    rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa krewetkowaTajska zupa krewetkowa

Zupa krewetkowa to uczta dla podniebienia! Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno dostępnym, więc bez problemu znajdziesz miejsce, w którym możesz kupić pyszne krewetki. To właśnie one grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie dobrane. Jak to zrobić? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu na zupę krewetkową tajską.

Dla kogo? Nie przejmuj się, jeśli do tej pory nie przygotowywałeś owoców morza. Zupa krewetkowa jest idealna na start i początek kulinarnej przygody. Co warto wiedzieć? Ugotowane krewetki poznasz po łososiowej barwie – ponieważ pod wpływem temperatury zmieniają kolor. Resztę przydatnych wskazówek znajdziesz w naszym przepisie na zupę z krewetkami.

Na jaką okazję? Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Zabierz gości w azjatycką podróż! Pomysł na zupę z krewetkami możesz wykorzystać również jako danie idealne na romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że? Kupując świeże skorupiaki do zupy krewetkowej, zwróć uwagę na pancerz – nie może odchodzić od mięsa ani się lepić, za to powinien pachnieć morską wodą i być błyszczący. Można je przechowywać w lodówce, najlepiej otoczone kruszonym lodem. Mrożone, nieobgotowane krewetki muszą spełniać te same warunki i nie być pokryte lodem, a jedynie delikatną lodową glazurą.

Dla urozmaicenia: Jeżeli lubisz bardzo ostry smak, do zupy krewetkowej tajskiej dodaj jeszcze jedną paprykę jalapeno. Aż można się zarumienić!