
Składniki
45 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
4 łyżki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do gotującej się wody dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr i rozprowadź.
Krok 2
Pokrój dymki i wyciśnij sok z limonki. Posiekaj imbir oraz paprykę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój.
Krok 3
Do bulionu wlej sok z limonki oraz posiekane dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 4
Dodaj mleko kokosowe, krewetki, pomidory z sokiem, sos chilli i sos rybny. Zagotuj ponownie. Przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejInne przepisy
Tajska zupa krewetkowa
Zupa krewetkowa to uczta dla podniebienia! Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno dostępnym, więc bez problemu znajdziesz miejsce, w którym możesz kupić pyszne krewetki. To właśnie one grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie dobrane. Jak to zrobić? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu na zupę krewetkową tajską.
Dla kogo? Nie przejmuj się, jeśli do tej pory nie przygotowywałeś owoców morza. Zupa krewetkowa jest idealna na start i początek kulinarnej przygody. Co warto wiedzieć? Ugotowane krewetki poznasz po łososiowej barwie – ponieważ pod wpływem temperatury zmieniają kolor. Resztę przydatnych wskazówek znajdziesz w naszym przepisie na zupę z krewetkami.
Na jaką okazję? Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Zabierz gości w azjatycką podróż! Pomysł na zupę z krewetkami możesz wykorzystać również jako danie idealne na romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że? Kupując świeże skorupiaki do zupy krewetkowej, zwróć uwagę na pancerz – nie może odchodzić od mięsa ani się lepić, za to powinien pachnieć morską wodą i być błyszczący. Można je przechowywać w lodówce, najlepiej otoczone kruszonym lodem. Mrożone, nieobgotowane krewetki muszą spełniać te same warunki i nie być pokryte lodem, a jedynie delikatną lodową glazurą.
Dla urozmaicenia: Jeżeli lubisz bardzo ostry smak, do zupy krewetkowej tajskiej dodaj jeszcze jedną paprykę jalapeno. Aż można się zarumienić!