Składniki
45 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
4 łyżki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku nastaw wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr i dokładnie rozprowadź za pomocą łyżki.
Krok 2
Przygotuj wszystkie warzywa i przyprawy: Dymki umyj, osusz i pokrój. Z limonki wyciśnij sok. Imbir obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj. Papryczkę jalapeño przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w małe kosteczki. Pomidory sparz we wrzątku, obierz i podziel na niewielkie sześciany.
Krok 3
Do gotującego bulionu wlej sok z limonki, dodaj posiekane dymki, imbir oraz paprykę jalapeño. Mocno zamieszaj. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie duś pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 4
W międzyczasie, jeśli zachodzi potrzeba, obierz krewetki lekko nacinając je wzdłuż ciała i za pomocą noża usuwając przewód pokarmowy. Jeśli są surowe i mają pancerze oraz głowy, najlepiej je również usuń. Do gotującej się zupy dodaj napój kokosowy, krewetki, pomidory z sokiem, sos chili i sos rybny. Całość zagotuj ponownie. Tuż przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.
Dobra rada:
Zupa krewetkowa tajska będzie smakować jeszcze lepiej, gdy do gotującej się potrawy dodasz pokrojoną w cienkie słupki marchewkę oraz trochę pora, krótko podsmażonego na świeżym maśle.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska zupa krewetkowa
Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które urozmaici twoje menu? Znudziły ci się klasyczne potrawy z kuchni polskiej? Przychodzimy z najlepszą recepturą i daniem, które nie ma sobie równych. Przed tobą aromatyczna i wyrazista w smaku zupa tajska krewetkowa. Wystarczy kilka łyżek tego dania, by dowiedzieć się, czym jest prawdziwa uczta dla podniebienia! Wyrazista, aromatyczna i zaskakująca w smaku – taka jest właśnie znakomita zupa tajska przygotowana według naszego przepisu. Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno dostępnym, więc bez problemu znajdziesz miejsce, w którym możesz kupić pyszne krewetki. To właśnie one grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie dobrane. Jak to zrobić? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu na zupę krewetkową tajską. Wystarczy kilka podstawowych kroków i na twoim talerzu znajdzie się danie znane na całym świecie. Nie czekaj! Już teraz zapoznaj się z naszymi wskazówkami i przygotuj znakomitą potrawę, jaką jest zupa krewetkowa po tajsku.
Dla kogo?
Nie przejmuj się, jeśli do tej pory nie było okazji na przygotowanie owoców morza. Z naszymi wskazówkami przejdziesz przez ten proces bez żadnych trudności. Zupa krewetkowa tajska jest idealna na start i początek kulinarnej przygody. Co warto wiedzieć? Jeżeli zajdzie taka potrzeba, obierz owoce morza według naszych poleceń. Zwracaj również uwagę na wygląd krewetek. Ugotowane skorupiaki poznasz po łososiowej barwie – ponieważ pod wpływem temperatury zmieniają kolor. Obserwuj dokładnie, co dzieje w naczyniu i reaguj na bieżąco. Resztę przydatnych wskazówek znajdziesz w naszym przepisie na zupę z krewetkami. W kilka chwil zapoznasz się z krokami i przejdziesz do kulinarnych działań! Tajska zupa krewetkowa powinna przypaść do gustu wszystkim fanom morza, ale nie tylko! Przygotuj ją również, jeżeli lubisz wyraziste smaki i mocne aromaty. Połączenie krewetek, papryczek jalapeño, imbiru, sosu chili oraz sosu rybnego daje doskonałe rezultaty. Przekonaj się o tym już wkrótce, przyrządzając nasz przepis na zupę tajską z krewetkami. Powodzenia!
Na jaką okazję?
Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Wszyscy domownicy będą zadowoleni z takiego przysmaku! A może chcesz zrobić w domu imprezę tematyczną? Zabierz gości w kulinarną podróż po dalekiej Azji i zaserwuj dla nich wyjątkowe dania. Zupa krewetkowa tajska to obowiązkowa pozycja w menu tego wydarzenia! Przygotujesz ją w kilka chwil, a efekty zachwycą wszystkich gości. Gwarantujemy, że pochwałom nie będzie końca, a ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach! Pomysł na zupę z krewetkami możesz wykorzystać również jako danie idealne na romantyczną kolację we dwoje. Przygotuj ten specjał dla drugiej połówki i spędźcie wieczór w miłej atmosferze. Zupę możesz zaserwować z innymi specjałami kuchni tajskiej. Aromatyczne curry z ryżem będzie równie smacznym posiłkiem, który urozmaici wieczór we dwoje.
Czy wiesz, że?
Kupując świeże skorupiaki do zupy krewetkowej, zwróć uwagę na pancerz – nie może odchodzić od mięsa ani się lepić, za to powinien pachnieć morską wodą i być błyszczący. Jeżeli zauważysz, że głowa krewetek jest zielona lub czarna, to jest to oznaka zepsucia. Pod żadnym pozorem nie kupuj takich krewetek! Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu skorupiaków w domu. Gdzie je schować, aby zachwycały świeżością? Można je przechowywać w lodówce, najlepiej otoczone kruszonym lodem. Mrożone, nieobgotowane krewetki muszą spełniać te same warunki i nie być pokryte lodem, a jedynie delikatną lodową glazurą. Każda okazja jest dobra, by przyrządzić te smaczne skorupiaki. Walory tych owoców morza są tak cenione, że 10 maja obchodzimy National Shrimp Day, czyli Światowy Dzień Krewetek. Szykujecie się na specjalne świętowanie tego dnia? Przyrządźcie smaczne dania z tymi owocami morza. Może skusicie się na nasz specjał, jakim jest zupa krewetkowa przepis! Z takim daniem świętowanie będzie bardzo przyjemne.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli lubisz bardzo ostry smak, dodaj jeszcze jedną paprykę jalapeño, a wtedy tajska zupa krewetkowa rozgrzeje cię do czerwoności. Możesz również sięgnąć po inne warzywa i wzmocnić wyrazistość dania. Dobrze sprawdzi się np. papryczka chili, która często dodawana jest do dań tajskiej kuchni. Jeżeli jednak nie lubisz ostrych smaków, to nie eksperymentuj i pozostań przy składnikach z przepisu. Przygotowana przez nas kompozycja zachwyca walorami i zawsze dobrze smakuje! Gotową zupę posyp zielonymi częściami dymki i później ciesz się jej wyjątkowym smakiem! Danie możesz zaserwować w ozdobnej zastawie, dzięki czemu przyciągnie uwagę wszystkich gości i domowników. Czas na egzotyczną podróż po smakach Azji! Zacznij przygotowania i przenieś się smakiem na inny kontynent. Powodzenia i smacznego! Zupa krewetkowa z naszego przepisu przypadła ci do gustu? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Jesteśmy ciekawi, co najbardziej smakowało ci w naszej recepturze.