Tajska zupa krewetkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

138

1021 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2450 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3753 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 litr

1 sztuka

45 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującej się wody dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr i rozprowadź.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 1

Krok 2

Pokrój dymki i wyciśnij sok z limonki. Posiekaj imbir oraz paprykę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 2

Krok 3

Do bulionu wlej sok z limonki oraz posiekane dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj mleko kokosowe, krewetki, pomidory z sokiem, sos chilli i sos rybny. Zagotuj ponownie. Przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 4
11

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Czoska

    Małgorzata Czoska

    Przepyszna zupa ,dodałam więcej pomidorów i cebuli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Cin

    Marcin Cin

    Przed chwilą zrobiłem ,bardzo dobra ale następnym razem dam więcej składników niż to co piszą np więcej cebuli,papryki i pomidorów. Dziewczynie nie smakuje ale ona raczej smaków orientalnych unika. Ja polceam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MSW MSW

    MSW MSW

    Super zupka , można ją modyfikować dodatkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Saworski Sławomir

    Saworski Sławomir

    rewelacja prosty pyszny przepis. zamiast sosu rybnego dodałem sojowy i też wyszło ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Zoch

    Marlena Zoch

    świetna zupka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Nowaczyk

    Angelika Nowaczyk

    Mam pytanie czy zamiast sosu rybnego można dać np sojowy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kicek

    Krzysztof Kicek

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Dadacz

    Dominik Dadacz

    Rewelacja tylko ja jeszcze dodałem pieczarki i paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kryczka

    Agata Kryczka

    Pychotka ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gawron

    Katarzyna Gawron

    Pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jobcio

    Jobcio

    rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa krewetkowaTajska zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Krewetki grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie wybrane. Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno dostępnym, dlatego bez problemu znajdziesz miejsce, w którym możesz kupić pyszne krewetki. Kupując świeże skorupiaki zwróć uwagę na pancerz – nie powinien odchodzić od mięsa ani się lepić, za to powinien pachnieć morską wodą i być błyszczący. Można je przechowywać w lodówce, najlepiej otoczone kruszonym lodem. Mrożone, nieobgotowane krewetki powinny spełniać te same warunki i nie być pokryte lodem a jedynie delikatną lodową glazurą. Ugotowane krewetki poznasz po łososiowej barwie – ponieważ pod wpływem temperatury zmieniają kolor. Jeżeli lubisz bardzo ostry smak dodaj jeszcze jedną paprykę jalapeno. Zupa krewetkowa wzbogacona o szlachetny aromat drobiowo-wołowego rosołu Knorr to uczta dla podniebienia!