Tajska zupa krewetkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska zupa krewetkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

147

1117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3914 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującej się wody dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr i rozprowadź.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 1

Krok 2

Pokrój dymki i wyciśnij sok z limonki. Posiekaj imbir oraz paprykę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 2

Krok 3

Do bulionu wlej sok z limonki oraz posiekane dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj mleko kokosowe, krewetki, pomidory z sokiem, sos chilli i sos rybny. Zagotuj ponownie. Przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 4
12

Opinie o przepisie

  • Dave Puc

    Dave Puc , 18.04.2020

    Ile to jest sztuką imbiru ? Sztuki są bardzo różnej wielkości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Czoska

    Małgorzata Czoska , 05.09.2019

    Przepyszna zupa ,dodałam więcej pomidorów i cebuli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Cin

    Marcin Cin , 06.06.2018

    Przed chwilą zrobiłem ,bardzo dobra ale następnym razem dam więcej składników niż to co piszą np więcej cebuli,papryki i pomidorów. Dziewczynie nie smakuje ale ona raczej smaków orientalnych unika. Ja polceam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MSW MSW

    MSW MSW , 14.11.2017

    Super zupka , można ją modyfikować dodatkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Saworski Sławomir

    Saworski Sławomir , 08.10.2017

    rewelacja prosty pyszny przepis. zamiast sosu rybnego dodałem sojowy i też wyszło ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Zoch

    Marlena Zoch , 18.03.2017

    świetna zupka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Nowaczyk

    Angelika Nowaczyk , 09.03.2017

    Mam pytanie czy zamiast sosu rybnego można dać np sojowy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kicek

    Krzysztof Kicek , 12.02.2017

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Dadacz

    Dominik Dadacz , 04.02.2017

    Rewelacja tylko ja jeszcze dodałem pieczarki i paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kryczka

    Agata Kryczka , 21.06.2016

    Pychotka ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gawron

    Katarzyna Gawron , 21.02.2016

    Pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jobcio

    Jobcio , 11.05.2015

    rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa po chińsku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa krewetkowaTajska zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Krewetki grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie wybrane. Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno dostępnym, dlatego bez problemu znajdziesz miejsce, w którym możesz kupić pyszne krewetki. Kupując świeże skorupiaki zwróć uwagę na pancerz – nie powinien odchodzić od mięsa ani się lepić, za to powinien pachnieć morską wodą i być błyszczący. Można je przechowywać w lodówce, najlepiej otoczone kruszonym lodem. Mrożone, nieobgotowane krewetki powinny spełniać te same warunki i nie być pokryte lodem a jedynie delikatną lodową glazurą. Ugotowane krewetki poznasz po łososiowej barwie – ponieważ pod wpływem temperatury zmieniają kolor. Jeżeli lubisz bardzo ostry smak dodaj jeszcze jedną paprykę jalapeno. Zupa krewetkowa wzbogacona o szlachetny aromat drobiowo-wołowego rosołu Knorr to uczta dla podniebienia!