Zupa krewetkowa – tajska z mlekiem kokosowym | Przepisy.pl pixel

Tajska zupa krewetkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

184

1315 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3018 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku nastaw wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr i dokładnie rozprowadź za pomocą łyżki.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wszystkie warzywa i przyprawy: Dymki umyj, osusz i pokrój. Z limonki wyciśnij sok. Imbir obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj. Papryczkę jalapeño przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w małe kosteczki. Pomidory sparz we wrzątku, obierz i podziel na niewielkie sześciany.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 2

Krok 3

Do gotującego bulionu wlej sok z limonki, dodaj posiekane dymki, imbir oraz paprykę jalapeño. Mocno zamieszaj. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie, jeśli zachodzi potrzeba, obierz krewetki lekko nacinając je wzdłuż ciała i za pomocą noża usuwając przewód pokarmowy. Jeśli są surowe i mają pancerze oraz głowy, najlepiej je również usuń. Do gotującej się zupy dodaj napój kokosowy, krewetki, pomidory z sokiem, sos chili i sos rybny. Całość zagotuj ponownie. Tuż przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.

Tajska zupa krewetkowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupa krewetkowa tajska będzie smakować jeszcze lepiej, gdy do gotującej się potrawy dodasz pokrojoną w cienkie słupki marchewkę oraz trochę pora, krótko podsmażonego na świeżym maśle.

17

Opinie o przepisie

  • Sensi06

    Sensi06 , 08.02.2023

    Ja zamiast szczypiorku dałam natkę pietruszki , też wyszło nieźle. Dałam też trochę passaty oprócz pomidorów. Zupa jest pyszna, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena

    Lena , 25.09.2022

    Robię tę zupę już któryś raz, Dodaje dodatkowo pół marchewki pokrojonej w słupki oraz pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki. Uwielbiam ją na na ostro z sosem sriracha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 16.01.2022

    Robiłam, bardzo szybka i smaczna zupa.Tylko dodałam przecier pomidorowy bo zimowe pomidory mi nie smakuję :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Grajek

    Dominika Grajek , 01.02.2021

    zamiast kostek rosołowych polecam kupić krewetki w pancerzach i z nich zrobić bulion ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szaro

    Krzysztof Szaro , 07.01.2021

    bardzo smaczna i prosta w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dave Puc

    Dave Puc , 18.04.2020

    Ile to jest sztuką imbiru ? Sztuki są bardzo różnej wielkości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Czoska

    Małgorzata Czoska , 05.09.2019

    Przepyszna zupa ,dodałam więcej pomidorów i cebuli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Cin

    Marcin Cin , 06.06.2018

    Przed chwilą zrobiłem ,bardzo dobra ale następnym razem dam więcej składników niż to co piszą np więcej cebuli,papryki i pomidorów. Dziewczynie nie smakuje ale ona raczej smaków orientalnych unika. Ja polceam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MSW MSW

    MSW MSW , 14.11.2017

    Super zupka , można ją modyfikować dodatkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Saworski Sławomir

    Saworski Sławomir , 08.10.2017

    rewelacja prosty pyszny przepis. zamiast sosu rybnego dodałem sojowy i też wyszło ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Zoch

    Marlena Zoch , 18.03.2017

    świetna zupka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Nowaczyk

    Angelika Nowaczyk , 09.03.2017

    Mam pytanie czy zamiast sosu rybnego można dać np sojowy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kicek

    Krzysztof Kicek , 12.02.2017

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Dadacz

    Dominik Dadacz , 04.02.2017

    Rewelacja tylko ja jeszcze dodałem pieczarki i paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kryczka

    Agata Kryczka , 21.06.2016

    Pychotka ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gawron

    Katarzyna Gawron , 21.02.2016

    Pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jobcio

    Jobcio , 11.05.2015

    rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska zupa krewetkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa krewetkowaTajska zupa krewetkowa

Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które urozmaici twoje menu? Znudziły ci się klasyczne potrawy z kuchni polskiej? Przychodzimy z najlepszą recepturą i daniem, które nie ma sobie równych. Przed tobą aromatyczna i wyrazista w smaku zupa tajska krewetkowa. Wystarczy kilka łyżek tego dania, by dowiedzieć się, czym jest prawdziwa uczta dla podniebienia! Wyrazista, aromatyczna i zaskakująca w smaku – taka jest właśnie znakomita zupa tajska przygotowana według naszego przepisu. Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno dostępnym, więc bez problemu znajdziesz miejsce, w którym możesz kupić pyszne krewetki. To właśnie one grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie dobrane. Jak to zrobić? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu na zupę krewetkową tajską. Wystarczy kilka podstawowych kroków i na twoim talerzu znajdzie się danie znane na całym świecie. Nie czekaj! Już teraz zapoznaj się z naszymi wskazówkami i przygotuj znakomitą potrawę, jaką jest zupa krewetkowa po tajsku. 

Dla kogo?

Nie przejmuj się, jeśli do tej pory nie było okazji na przygotowanie owoców morza. Z naszymi wskazówkami przejdziesz przez ten proces bez żadnych trudności. Zupa krewetkowa tajska jest idealna na start i początek kulinarnej przygody. Co warto wiedzieć? Jeżeli zajdzie taka potrzeba, obierz owoce morza według naszych poleceń. Zwracaj również uwagę na wygląd krewetek. Ugotowane skorupiaki poznasz po łososiowej barwie – ponieważ pod wpływem temperatury zmieniają kolor. Obserwuj dokładnie, co dzieje w naczyniu i reaguj na bieżąco. Resztę przydatnych wskazówek znajdziesz w naszym przepisie na zupę z krewetkami. W kilka chwil zapoznasz się z krokami i przejdziesz do kulinarnych działań! Tajska zupa krewetkowa powinna przypaść do gustu wszystkim fanom morza, ale nie tylko! Przygotuj ją również, jeżeli lubisz wyraziste smaki i mocne aromaty. Połączenie krewetek, papryczek jalapeño, imbiru, sosu chili oraz sosu rybnego daje doskonałe rezultaty. Przekonaj się o tym już wkrótce, przyrządzając nasz przepis na zupę tajską z krewetkami. Powodzenia!

Na jaką okazję?

Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Wszyscy domownicy będą zadowoleni z takiego przysmaku! A może chcesz zrobić w domu imprezę tematyczną? Zabierz gości w kulinarną podróż po dalekiej Azji i zaserwuj dla nich wyjątkowe dania. Zupa krewetkowa tajska to obowiązkowa pozycja w menu tego wydarzenia! Przygotujesz ją w kilka chwil, a efekty zachwycą wszystkich gości. Gwarantujemy, że pochwałom nie będzie końca, a ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach! Pomysł na zupę z krewetkami możesz wykorzystać również jako danie idealne na romantyczną kolację we dwoje. Przygotuj ten specjał dla drugiej połówki i spędźcie wieczór w miłej atmosferze. Zupę możesz zaserwować z innymi specjałami kuchni tajskiej. Aromatyczne curry z ryżem będzie równie smacznym posiłkiem, który urozmaici wieczór we dwoje.

Czy wiesz, że?

Kupując świeże skorupiaki do zupy krewetkowej, zwróć uwagę na pancerz – nie może odchodzić od mięsa ani się lepić, za to powinien pachnieć morską wodą i być błyszczący. Jeżeli zauważysz, że głowa krewetek jest zielona lub czarna, to jest to oznaka zepsucia. Pod żadnym pozorem nie kupuj takich krewetek! Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu skorupiaków w domu. Gdzie je schować, aby zachwycały świeżością? Można je przechowywać w lodówce, najlepiej otoczone kruszonym lodem. Mrożone, nieobgotowane krewetki muszą spełniać te same warunki i nie być pokryte lodem, a jedynie delikatną lodową glazurą. Każda okazja jest dobra, by przyrządzić te smaczne skorupiaki. Walory tych owoców morza są tak cenione, że 10 maja obchodzimy National Shrimp Day, czyli Światowy Dzień Krewetek. Szykujecie się na specjalne świętowanie tego dnia? Przyrządźcie smaczne dania z tymi owocami morza. Może skusicie się na nasz specjał, jakim jest zupa krewetkowa przepis! Z takim daniem świętowanie będzie bardzo przyjemne.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli lubisz bardzo ostry smak, dodaj jeszcze jedną paprykę jalapeño, a wtedy tajska zupa krewetkowa rozgrzeje cię do czerwoności. Możesz również sięgnąć po inne warzywa i wzmocnić wyrazistość dania. Dobrze sprawdzi się np. papryczka chili, która często dodawana jest do dań tajskiej kuchni. Jeżeli jednak nie lubisz ostrych smaków, to nie eksperymentuj i pozostań przy składnikach z przepisu. Przygotowana przez nas kompozycja zachwyca walorami i zawsze dobrze smakuje! Gotową zupę posyp zielonymi częściami dymki i później ciesz się jej wyjątkowym smakiem! Danie możesz zaserwować w ozdobnej zastawie, dzięki czemu przyciągnie uwagę wszystkich gości i domowników. Czas na egzotyczną podróż po smakach Azji! Zacznij przygotowania i przenieś się smakiem na inny kontynent. Powodzenia i smacznego! Zupa krewetkowa z naszego przepisu przypadła ci do gustu? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Jesteśmy ciekawi, co najbardziej smakowało ci w naszej recepturze.