Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

162 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

0.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, schłodź je, obierz i pokrój w grube plastry.

Krok 2

Skrusz Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr do 1/4 szklanki wrzątku, następnie zalej ziemniaki i delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Pokrój pory w cienkie plastry, kiełbasę salami w półplasterki, a pomidory koktajlowe na pół. Zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy.

Krok 4

Włóż wszystkie składniki sałatki do salaterki i zalej 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Krok 5

Na koniec skrusz Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, całość delikatnie wymieszaj, po czym podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Ziemniaki wcale nie muszą stanowić tylko dodatku do różnego rodzaju posiłków. Mogą stać się podstawą smacznego dania, które sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie pieczonych i grillowanych warzyw oraz mięs, jak i główny punkt menu. Sałatka ziemniaczana z kiełbasą salami, porem, pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami to kolorowa i pełna intensywnych smaków propozycja. Dzięki plastrom salami jest delikatnie pikantna, ale intensywny aromat nadaje jej też por. Łagodności dodają jej natomiast oliwki i pomidory. Możesz podać ją z chlebem, czosnkowymi grzankami lub pełnoziarnistymi bułkami. Będzie się ładnie prezentować ozdobiona liśćmi bazylii. Serwuj ją w przezroczystej salaterce, tak aby widać było wszystkie jej barwne składniki. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków i pilnuj, by nie rozpadły się podczas krojenia. Sałatkę je się na zimno, dlatego możesz ją zabrać do pracy jako szybki lunch. Będzie świetną propozycją również podczas pikników. Chcesz jej spróbować? Przygotuj ją według naszego przepisu!