Sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
180 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

150 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, schłodź je, obierz i pokrój w grube plastry.

Krok 2

Skrusz Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr do 1/4 szklanki wrzątku, następnie zalej ziemniaki i delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Pokrój pory w cienkie plastry, kiełbasę salami w półplasterki, a pomidory koktajlowe na pół. Zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy.

Krok 4

Włóż wszystkie składniki sałatki do salaterki i zalej 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Krok 5

Na koniec skrusz Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, całość delikatnie wymieszaj, po czym podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Ziemniaki wcale nie muszą stanowić tylko dodatku do różnego rodzaju posiłków. Mogą stać się podstawą smacznego dania, które sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie pieczonych i grillowanych warzyw oraz mięs, jak i główny punkt menu. Sałatka ziemniaczana z kiełbasą salami, porem, pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami to kolorowa i pełna intensywnych smaków propozycja. Dzięki plastrom salami jest delikatnie pikantna, ale intensywny aromat nadaje jej też por. Łagodności dodają jej natomiast oliwki i pomidory. Możesz podać ją z chlebem, czosnkowymi grzankami lub pełnoziarnistymi bułkami. Będzie się ładnie prezentować ozdobiona liśćmi bazylii. Serwuj ją w przezroczystej salaterce, tak aby widać było wszystkie jej barwne składniki. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków i pilnuj, by nie rozpadły się podczas krojenia. Sałatkę je się na zimno, dlatego możesz ją zabrać do pracy jako szybki lunch. Będzie świetną propozycją również podczas pikników. Chcesz jej spróbować? Przygotuj ją według naszego przepisu!