Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
łatwe
445 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
80 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki – w zależności od preferencji obrane lub ze skórką – gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ostygnięciu pokrój w półcentymetrową kostkę.

Krok 2
Łososia pokrój w julienne, czyli cienkie paski.

Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Następnie połącz składniki.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i niewielką ilością wody. Dopraw musztardą francuską.

Krok 5
Wymieszaj sałatkę z sosem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, pokrój w cząstki i podawaj jako dekorację sałatki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na sałatkę, która zaskoczy cię formą i smakiem, jesteś na odpowiedniej stronie! Sałatka z wędzonym łososiem to połączenie składników być może mało oczywistych, ale zaufaj nam – doskonale do siebie pasujących. Wędzony łosoś to ryba, która choć bardzo popularna, nada każdemu daniu odrobinę odświętny charakter. Cudnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie. Ciekawym urozmaiceniem w tym przepisie jest musztarda francuska. Małe kuleczki gorczycy dodadzą charakteru tej kompozycji. Jajka ugotowane na twardo ułóż na sałatce na samym końcu. Będą stanowiły przy okazji piękną dekorację. Pasuje do niej lampka białego wina.