Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
łatwe
445 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
80 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki – w zależności od preferencji obrane lub ze skórką – gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ostygnięciu pokrój w półcentymetrową kostkę.

Krok 2
Łososia pokrój w julienne, czyli cienkie paski.

Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Następnie połącz składniki.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i niewielką ilością wody. Dopraw musztardą francuską.

Krok 5
Wymieszaj sałatkę z sosem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, pokrój w cząstki i podawaj jako dekorację sałatki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na sałatkę, która zaskoczy cię formą i smakiem, jesteś na odpowiedniej stronie! Sałatka z wędzonym łososiem to połączenie składników być może mało oczywistych, ale zaufaj nam – doskonale do siebie pasujących. Wędzony łosoś to ryba, która choć bardzo popularna, nada każdemu daniu odrobinę odświętny charakter. Cudnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie. Ciekawym urozmaiceniem w tym przepisie jest musztarda francuska. Małe kuleczki gorczycy dodadzą charakteru tej kompozycji. Jajka ugotowane na twardo ułóż na sałatce na samym końcu. Będą stanowiły przy okazji piękną dekorację. Pasuje do niej lampka białego wina.