Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
łatwe
450 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
80 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki – w zależności od preferencji obrane lub ze skórką – gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ostygnięciu pokrój w półcentymetrową kostkę.

Krok 2
Łososia pokrój w julienne, czyli cienkie paski.

Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Następnie połącz składniki.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i niewielką ilością wody. Dopraw musztardą francuską.

Krok 5
Wymieszaj sałatkę z sosem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, pokrój w cząstki i podawaj jako dekorację sałatki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na sałatkę, która zaskoczy cię formą i smakiem, jesteś na odpowiedniej stronie! Sałatka z wędzonym łososiem to połączenie składników być może mało oczywistych, ale zaufaj nam – doskonale do siebie pasujących. Wędzony łosoś to ryba, która choć bardzo popularna, nada każdemu daniu odrobinę odświętny charakter. Cudnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie. Ciekawym urozmaiceniem w tym przepisie jest musztarda francuska. Małe kuleczki gorczycy dodadzą charakteru tej kompozycji. Jajka ugotowane na twardo ułóż na sałatce na samym końcu. Będą stanowiły przy okazji piękną dekorację. Pasuje do niej lampka białego wina.


































