Sałatka z kiełków bambusa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełków bambusa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki i czosnek umieścić w rozgrzanym piecyku i opiec, usunąć skórki a miąższ rozetrzeć na gładką masę.

Krok 2

Wymieszać z sosem rybnym, sokiem z limonki, płatkami chili i cukrem. Ryż i ziarno sezamowe uprażyć na złotobrązowy kolor. Lekko rozetrzeć.

Krok 3

Kiełki bambusa pokroić w cienkie paseczki, dodać sos z szalotki i czosnku, wymieszać. Dodać prażony ryż, ziarno sezamowe i drobno posiekaną młodą cebulkę.

Krok 4

Wyłożyć na półmisek, obtoczyć poszatkowaną kapustą pekińską, ozdobić listkami mięty.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grzanki z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej