Sałatka z kiełków bambusa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełków bambusa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki i czosnek umieścić w rozgrzanym piecyku i opiec, usunąć skórki a miąższ rozetrzeć na gładką masę.

Krok 2

Wymieszać z sosem rybnym, sokiem z limonki, płatkami chili i cukrem. Ryż i ziarno sezamowe uprażyć na złotobrązowy kolor. Lekko rozetrzeć.

Krok 3

Kiełki bambusa pokroić w cienkie paseczki, dodać sos z szalotki i czosnku, wymieszać. Dodać prażony ryż, ziarno sezamowe i drobno posiekaną młodą cebulkę.

Krok 4

Wyłożyć na półmisek, obtoczyć poszatkowaną kapustą pekińską, ozdobić listkami mięty.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełków bambusa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Salsa pomidorowo-cebulowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej