Sałatka ze szparagami i truskawkami – letnia | Przepisy.pl pixel

Letnia sałatka z truskawkami i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 sztuk

1 opakowanie

10 sztuk

0.25 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt rozmieszaj z sosem sałatkowym Knorr oraz pokrojonymi listkami mięty.

Krok 2

Szparagi oczyść i sparz we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrój następnie w 3 cm długości kawałki. Truskawki pokrój na ćwiartki a ogórki w cienkie plastry.

Krok 3

W misce wymieszaj delikatnie sałatę, szparagi, ogórka oraz truskawki. Sałatę rozłóż na talerze i polej przygotowanym dressingiem. Udekoruj listkami mięty i podawaj z chrupiącym pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić sałatkę dodaj np. kiełki słonecznika.

2

Opinie o przepisie

  • Grażyna Graban

    Grażyna Graban , 24.06.2019

    Grażyna z Bydgoszczy sałatka jest pyszna, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rybicka-Jędrzejczyk

    Barbara Rybicka-Jędrzejczyk , 07.05.2016

    pyszna, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia sałatka z truskawkami i szparagamiLetnia sałatka z truskawkami i szparagami

Sezon na truskawki i szparagi zaczyna się niemal o tej samej porze – dzięki temu możesz połączyć je w tej kolorowej letniej sałatce. Przygotuj ją na kolację lub drugie śniadanie, które sprawdzi się jako posiłek do pracy. Świeże zielone szparagi umyj i obetnij zdrewniałe, nienadające się do jedzenia końcówki. Następnie sparz we wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, który podkreśli ich smak. Szparagi pokrój na kawałki, odszypułkowane truskawki w ćwiartki, natomiast obrany ogórek w plastry. Powyższe składniki umieść w misce i połącz z garścią liści roszponki, sałaty lub szpinaku. Z tą sałatką świetnie skomponuje się jogurtowo-miętowy dressing. Aby go przyrządzić, wymieszaj gęsty jogurt naturalny z błyskawicznym włoskim sosem sałatkowym oraz drobno posiekaną świeżą miętą. Danie warto również wzbogacić dodatkiem kiełków słonecznika lub prażonych orzechów, np. pistacji lub nerkowców. Sałatkę nałóż na talerz i polej dressingiem, a całość udekoruj listkami mięty. Podawaj z białym pieczywem, np. bułką paryską. Sprawdź, jakie to smaczne.