Sałatka ze szparagami i truskawkami – letnia | Przepisy.pl pixel

Letnia sałatka z truskawkami i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
264 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 sztuk

1 opakowanie

10 sztuk

0.25 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt rozmieszaj z sosem sałatkowym Knorr oraz pokrojonymi listkami mięty.

Krok 2

Szparagi oczyść i sparz we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrój następnie w 3 cm długości kawałki. Truskawki pokrój na ćwiartki a ogórki w cienkie plastry.

Krok 3

W misce wymieszaj delikatnie sałatę, szparagi, ogórka oraz truskawki. Sałatę rozłóż na talerze i polej przygotowanym dressingiem. Udekoruj listkami mięty i podawaj z chrupiącym pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić sałatkę dodaj np. kiełki słonecznika.

2

Opinie o przepisie

  • Grażyna Graban

    Grażyna Graban , 24.06.2019

    Grażyna z Bydgoszczy sałatka jest pyszna, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rybicka-Jędrzejczyk

    Barbara Rybicka-Jędrzejczyk , 07.05.2016

    pyszna, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia sałatka z truskawkami i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia sałatka z truskawkami i szparagamiLetnia sałatka z truskawkami i szparagami

Sezon na truskawki i szparagi zaczyna się niemal o tej samej porze – dzięki temu możesz połączyć je w tej kolorowej letniej sałatce. Przygotuj ją na kolację lub drugie śniadanie, które sprawdzi się jako posiłek do pracy. Świeże zielone szparagi umyj i obetnij zdrewniałe, nienadające się do jedzenia końcówki. Następnie sparz we wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, który podkreśli ich smak. Szparagi pokrój na kawałki, odszypułkowane truskawki w ćwiartki, natomiast obrany ogórek w plastry. Powyższe składniki umieść w misce i połącz z garścią liści roszponki, sałaty lub szpinaku. Z tą sałatką świetnie skomponuje się jogurtowo-miętowy dressing. Aby go przyrządzić, wymieszaj gęsty jogurt naturalny z błyskawicznym włoskim sosem sałatkowym oraz drobno posiekaną świeżą miętą. Danie warto również wzbogacić dodatkiem kiełków słonecznika lub prażonych orzechów, np. pistacji lub nerkowców. Sałatkę nałóż na talerz i polej dressingiem, a całość udekoruj listkami mięty. Podawaj z białym pieczywem, np. bułką paryską. Sprawdź, jakie to smaczne.