
Składniki
2 garść
1 sztuka
175 mililitrów
500 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
5 łyżek
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr do pulpetów zalewamy 175 ml gotującej się wody i odstawiamy na ok. 5 minut aby wchłonął się płyn. Łączymy z mięsem mielonym i formujemy małe kulki (2-3 cm), które następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Gotowe pulpety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krok 2
Ogórki kroimy na plasterki (nożem zwykłym lub falistym), a cebulę w piórka. Ketchup łączymy z posiekaną bazylią.
Krok 3
Na talerzyki wykładamy naprzemiennie listki roszponki, kukurydzę, cebulę oraz ogórki. Całość skrapiamy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem układamy jeszcze ciepłe pulpeciki, które oblewamy sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Fix Soczyste Pulpety
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej