Sałatka na każdą kieszeń przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka na każdą kieszeń

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 garść

1 sztuka

175 mililitrów

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

5 łyżek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr do pulpetów zalewamy 175 ml gotującej się wody i odstawiamy na ok. 5 minut aby wchłonął się płyn. Łączymy z mięsem mielonym i formujemy małe kulki (2-3 cm), które następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Gotowe pulpety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Ogórki kroimy na plasterki (nożem zwykłym lub falistym), a cebulę w piórka. Ketchup łączymy z posiekaną bazylią.

Krok 3

Na talerzyki wykładamy naprzemiennie listki roszponki, kukurydzę, cebulę oraz ogórki. Całość skrapiamy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem układamy jeszcze ciepłe pulpeciki, które oblewamy sosem pomidorowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej