Sałatka na każdą kieszeń przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka na każdą kieszeń

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 garść

1 sztuka

175 mililitrów

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

5 łyżek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr do pulpetów zalewamy 175 ml gotującej się wody i odstawiamy na ok. 5 minut aby wchłonął się płyn. Łączymy z mięsem mielonym i formujemy małe kulki (2-3 cm), które następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Gotowe pulpety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Ogórki kroimy na plasterki (nożem zwykłym lub falistym), a cebulę w piórka. Ketchup łączymy z posiekaną bazylią.

Krok 3

Na talerzyki wykładamy naprzemiennie listki roszponki, kukurydzę, cebulę oraz ogórki. Całość skrapiamy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem układamy jeszcze ciepłe pulpeciki, które oblewamy sosem pomidorowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej