Mini burgery przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini burgery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

600 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie mini burgerów zacznij od przekrojenia mini bułeczek sezamowych na pół. Posmaruj każdą ich część miękkim masłem i odłóż na bok.

Mini burgery - Krok 1

Krok 2

Pora zająć się warzywami. Podziel pół sałaty lodowej na liście, przemyj je pod wodą, osusz, a następnie porwij palcami na mniejsze kawałki. Umyj pomidora oraz ogórka konserwowego i pokrój je w plasterki o grubości, która ci odpowiada. Przejdź do przygotowania mięsa – najpierw sięgnij po dużą miskę i wsyp do niej zawartość opakowania Knorr Fix Soczyste Burgery. Zalej około 100 mililitrami wrzątku (wodę możesz zagotować w rondelku, ale i w czajniku). Wymieszaj składniki i odczekaj około 5 minut, aby roztwór ostygł i zgęstniał. Po tym czasie dodaj do miski 600 gramów wołowego mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Podziel mięso na małe porcje (po około 80 gramów każda) i uformuj z nich dłońmi grube placki.

Mini burgery - Krok 2

Krok 3

Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oleju roślinnego. Wrzuć na nią burgerowe placki i smaż przez 3-4 minuty na każdej stronie. Po usmażeniu zdejmij je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Mini burgery - Krok 3

Krok 4

Na dolnych połówkach bułki ułóż sałatę lodową i po jednym burgerze. Nałóż musztardę i ketchup. Przykryj ogórkiem, pomidorem i górnymi połówkami bułek. Jeśli chcesz mieć pewność, że składniki będą się dobrze trzymały, wbij w nie patyki do szaszłyków lub długie wykałaczki.Następnie przykryj kanapki górnymi połówkami bułek. Jeśli chcesz mieć pewność, że składniki będą się dobrze trzymały, wbij w nie patyki do szaszłyków lub długie wykałaczki. Mini burgery gotowe!

Mini burgery - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mini burgerów możesz jeszcze dodać po plasterku cebuli i wyrazistego sera, np. cheddara. Podawaj z frytkami i ulubionym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini burgery - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini burgeryMini burgery

Hamburger to jeden z najbardziej lubianych fast foodów na świecie. Przyrządzony z dobrej jakości składników będzie smacznym pomysłem na obiad. Mini burgery łatwo przygotujesz w domu i możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia!

Dla kogo?

Fani fast foodów polubią mini burgery. Przepis na domowe burgery pobije smakiem te, które kupisz na mieście. Co najważniejsze, masz pewność, że wiesz, co jest w środku apetycznej bułki!

Na jaką okazję?

Mini burgery możesz podać na obiad lub przekąskę. Posmakują wszystkim, więc zawsze będą na miejscu. Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Hamburger jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Często przyrządza się go w domu oraz serwuje podczas przyjęć na świeżym powietrzu.

Dla urozmaicenia:

Do burgerów możesz dodać plasterki cebuli i sera o wyrazistym smaku.