Składniki
8 sztuk
600 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie mini burgerów zacznij od przekrojenia mini bułeczek sezamowych na pół. Posmaruj każdą ich część miękkim masłem i odłóż na bok.
Krok 2
Pora zająć się warzywami. Podziel pół sałaty lodowej na liście, przemyj je pod wodą, osusz, a następnie porwij palcami na mniejsze kawałki. Umyj pomidora oraz ogórka konserwowego i pokrój je w plasterki o grubości, która ci odpowiada. Przejdź do przygotowania mięsa – najpierw sięgnij po dużą miskę i wsyp do niej zawartość opakowania Knorr Fix Soczyste Burgery. Zalej około 100 mililitrami wrzątku (wodę możesz zagotować w rondelku, ale i w czajniku). Wymieszaj składniki i odczekaj około 5 minut, aby roztwór ostygł i zgęstniał. Po tym czasie dodaj do miski 600 gramów wołowego mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Podziel mięso na małe porcje (po około 80 gramów każda) i uformuj z nich dłońmi grube placki.
Krok 3
Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oleju roślinnego. Wrzuć na nią burgerowe placki i smaż przez 3-4 minuty na każdej stronie. Po usmażeniu zdejmij je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4
Na dolnych połówkach bułki ułóż sałatę lodową i po jednym burgerze. Nałóż musztardę i ketchup. Przykryj ogórkiem, pomidorem i górnymi połówkami bułek. Jeśli chcesz mieć pewność, że składniki będą się dobrze trzymały, wbij w nie patyki do szaszłyków lub długie wykałaczki.Następnie przykryj kanapki górnymi połówkami bułek. Jeśli chcesz mieć pewność, że składniki będą się dobrze trzymały, wbij w nie patyki do szaszłyków lub długie wykałaczki. Mini burgery gotowe!
Dobra rada:
Do mini burgerów możesz jeszcze dodać po plasterku cebuli i wyrazistego sera, np. cheddara. Podawaj z frytkami i ulubionym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Fix Soczyste Burgery
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini burgery
Hamburger to jeden z najbardziej lubianych fast foodów na świecie. Przyrządzony z dobrej jakości składników będzie smacznym pomysłem na obiad. Mini burgery łatwo przygotujesz w domu i możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia!
Dla kogo?
Fani fast foodów polubią mini burgery. Przepis na domowe burgery pobije smakiem te, które kupisz na mieście. Co najważniejsze, masz pewność, że wiesz, co jest w środku apetycznej bułki!
Na jaką okazję?
Mini burgery możesz podać na obiad lub przekąskę. Posmakują wszystkim, więc zawsze będą na miejscu. Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Hamburger jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Często przyrządza się go w domu oraz serwuje podczas przyjęć na świeżym powietrzu.
Dla urozmaicenia:
Do burgerów możesz dodać plasterki cebuli i sera o wyrazistym smaku.