Grillowane burgery z łososia i krewetek
łatwe
81 osób zapisało

Składniki
400 gramów
200 gramów
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki rozmroź, obierz z pancerza, oczyść i osusz. Następnie wraz z łososiem zmiel w maszynce do mielenia mięsa na dużych oczkach.

Krok 2
Czosnek, czerwoną cebulę, zieloną papryczkę oraz zioła posiekaj. Dodaj wszystko do łososia i krewetek.

Krok 3
Mieszankę dopraw otartą skórką z cytryn, sosem sojowym, sosem Hellmann's oraz przyprawą Knorr. Dodaj jajko i całość wymieszaj.

Krok 4
Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj burgery i smaż na grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj na liściach świeżej sałaty skropione oliwą lub tradycyjnie w bułce z ulubionymi dodatkami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane burgery z łososia i krewetek
Przysmak, który choć zawędrował do nas zza oceanu, dobrze czuje się na polskim gruncie i zyskuje coraz więcej zwolenników. I choć klasyczne opcje są zawsze bezpieczne, to czasem warto postawić na odrobinę szaleństwa. Co powiesz na połączenie kuchni amerykańskiej ze śródziemnomorską? Odpowiedzią na to pytanie są grillowane burgery z łososia i krewetek! Spróbuj sam!
Dla kogo?
Dla wszystkich wielbicieli burgerów. Zmieniaj składniki, baw się smakami i twórz nowe kompozycje. Przygotowany przepis Ci w tym pomoże!
Na jaką okazję?
Grillowane burgery z łososia i krewetek sprawdzą się w roli obiadu - zarówno w domu, jak i na świeżym powietrzu. Wybór należy do Ciebie!
Czy wiesz, że?
Hamburgera wymyślono prawdopodobnie w 1904 roku. Amerykański garncarz zaproponował swoimi gościom mielonego kotleta podanego na grzance z sałatą, majonezem i musztarda. Obecnie hamburger to najpopularniejsza kanapka na świecie, której nikomu nie trzeba przedstawiać.
Dla urozmaicenia:
Grillowanego burgera możesz również podać z ketchupem lub majonezem.