
Składniki
400 gramów
400 gramów
6 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 garść
dodatki:
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę i posiekaj. Odcedź fasolę oraz ciecierzycę.
Krok 2
W misce rozgnieć ciecierzycę wraz z fasolą. Dodaj dymkę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Krok 3
Gotową masę podziel na 6 części i uformuj w dłoniach burgery. Każdy oprósz mąka i posyp ziarnami sezamu i siemieniem lnianym. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy po 4-5 minut z każdej strony.
Krok 4
Usmażone burgery przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podgrzej bułeczki. Posmaruj bułki sosem Hellmann's.
Krok 5
Sałatę umyj i podziel na mniejsze listki. Pomidora i ogórka pokrój na plastry. Układaj klasyczne burgery.

Dobra rada:
Do burgerów świetnie będzie pasował sos lub dip, np. humus
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery z fasoli
Czas na bezmięsną odsłonę jednego z najmodniejszych dań ostatnich lat! Burgery zawładnęły kulinarnym światem i nie zapowiada się na to, by sytuacja szybko miała ulec zmianie. Co prawda kojarzą się z solidną porcją mielonego mięsa, lecz warianty warzywne często bywają jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. W naszej recepturze postawiliśmy na kotleta z fasoli.
Dla kogo?
Bądź na czasie z wegetariańskimi trendami. Jeśli upewnisz, że pieczywo, którego zamierzasz użyć do zrobienia potrawy, nie zawiera jaj i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, śmiało możesz zaprosić wegan na poczęstunek, na którym zaserwujesz domowe burgery z fasoli.
Na jaką okazję?
Obiad nie musi sprowadzać się do pospolitego zestawu: zupa plus drugie (zazwyczaj mięsne) danie. Domownicy z ochotą zasiądą przy stole, gdy zobaczą warzywne burgery z czarnej fasoli.
Czy wiesz, że?
Czarna fasola to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni meksykańskiej. Coraz łatwiej dostać ją także w Polsce, a zatem warto wykorzystać ją w naszym przepisie na burgery z fasolą.
Dla urozmaicenia:
Do wegetariańskich burgerów z fasoli podaj frytki. Mogą być ziemniaczane, ale zdecydowanie ciekawiej będą prezentować się frytki z batatów albo buraka.