Burgery z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery z fasoli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 garść

dodatki:

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę i posiekaj. Odcedź fasolę oraz ciecierzycę.

Krok 2

W misce rozgnieć ciecierzycę wraz z fasolą. Dodaj dymkę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Krok 3

Gotową masę podziel na 6 części i uformuj w dłoniach burgery. Każdy oprósz mąka i posyp ziarnami sezamu i siemieniem lnianym. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy po 4-5 minut z każdej strony.

Krok 4

Usmażone burgery przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podgrzej bułeczki. Posmaruj bułki sosem Hellmann's.

Krok 5

Sałatę umyj i podziel na mniejsze listki. Pomidora i ogórka pokrój na plastry. Układaj klasyczne burgery.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do burgerów świetnie będzie pasował sos lub dip, np. humus

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z fasoliBurgery z fasoli

Czas na bezmięsną odsłonę jednego z najmodniejszych dań ostatnich lat! Burgery zawładnęły kulinarnym światem i nie zapowiada się na to, by sytuacja szybko miała ulec zmianie. Co prawda kojarzą się z solidną porcją mielonego mięsa, lecz warianty warzywne często bywają jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. W naszej recepturze postawiliśmy na kotleta z fasoli.

Dla kogo?

Bądź na czasie z wegetariańskimi trendami. Jeśli upewnisz, że pieczywo, którego zamierzasz użyć do zrobienia potrawy, nie zawiera jaj i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, śmiało możesz zaprosić wegan na poczęstunek, na którym zaserwujesz domowe burgery z fasoli.

Na jaką okazję?

Obiad nie musi sprowadzać się do pospolitego zestawu: zupa plus drugie (zazwyczaj mięsne) danie. Domownicy z ochotą zasiądą przy stole, gdy zobaczą warzywne burgery z czarnej fasoli.

Czy wiesz, że?

Czarna fasola to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni meksykańskiej. Coraz łatwiej dostać ją także w Polsce, a zatem warto wykorzystać ją w naszym przepisie na burgery z fasolą.

Dla urozmaicenia:

Do wegetariańskich burgerów z fasoli podaj frytki. Mogą być ziemniaczane, ale zdecydowanie ciekawiej będą prezentować się frytki z batatów albo buraka.