Burgery z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery z fasoli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 garść

dodatki:

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę i posiekaj. Odcedź fasolę oraz ciecierzycę.

Krok 2

W misce rozgnieć ciecierzycę wraz z fasolą. Dodaj dymkę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Krok 3

Gotową masę podziel na 6 części i uformuj w dłoniach burgery. Każdy oprósz mąka i posyp ziarnami sezamu i siemieniem lnianym. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy po 4-5 minut z każdej strony.

Krok 4

Usmażone burgery przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podgrzej bułeczki. Posmaruj bułki sosem Hellmann's.

Krok 5

Sałatę umyj i podziel na mniejsze listki. Pomidora i ogórka pokrój na plastry. Układaj klasyczne burgery.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do burgerów świetnie będzie pasował sos lub dip, np. humus

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wegański burger
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z fasoliBurgery z fasoli

Czas na bezmięsną odsłonę jednego z najmodniejszych dań ostatnich lat! Burgery zawładnęły kulinarnym światem i nie zapowiada się na to, by sytuacja szybko miała ulec zmianie. Co prawda kojarzą się z solidną porcją mielonego mięsa, lecz warianty warzywne często bywają jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. W naszej recepturze postawiliśmy na kotleta z fasoli.

Dla kogo?

Bądź na czasie z wegetariańskimi trendami. Jeśli upewnisz, że pieczywo, którego zamierzasz użyć do zrobienia potrawy, nie zawiera jaj i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, śmiało możesz zaprosić wegan na poczęstunek, na którym zaserwujesz domowe burgery z fasoli.

Na jaką okazję?

Obiad nie musi sprowadzać się do pospolitego zestawu: zupa plus drugie (zazwyczaj mięsne) danie. Domownicy z ochotą zasiądą przy stole, gdy zobaczą warzywne burgery z czarnej fasoli.

Czy wiesz, że?

Czarna fasola to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni meksykańskiej. Coraz łatwiej dostać ją także w Polsce, a zatem warto wykorzystać ją w naszym przepisie na burgery z fasolą.

Dla urozmaicenia:

Do wegetariańskich burgerów z fasoli podaj frytki. Mogą być ziemniaczane, ale zdecydowanie ciekawiej będą prezentować się frytki z batatów albo buraka.