Burgery z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery z fasoli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 garść

dodatki:

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę i posiekaj. Odcedź fasolę oraz ciecierzycę.

Krok 2

W misce rozgnieć ciecierzycę wraz z fasolą. Dodaj dymkę, bułkę tartą i przyprawy Knorr. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Krok 3

Gotową masę podziel na 6 części i uformuj w dłoniach burgery. Każdy oprósz mąka i posyp ziarnami sezamu i siemieniem lnianym. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy po 4-5 minut z każdej strony.

Krok 4

Usmażone burgery przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podgrzej bułeczki.

Krok 5

Sałatę umyj i podziel na mniejsze listki. Pomidora i ogórka pokrój na plastry. Układaj klasyczne burgery.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do burgerów świetnie będzie pasował sos lub dip, np. humus

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z fasoliBurgery z fasoli

Czas na bezmięsną odsłonę jednego z najmodniejszych dań ostatnich lat! Burgery zawładnęły kulinarnym światem i nie zapowiada się na to, by sytuacja szybko miała ulec zmianie. Co prawda kojarzą się z solidną porcją mielonego mięsa, lecz warianty warzywne często bywają jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. W naszej recepturze postawiliśmy na kotleta z fasoli.

Dla kogo?

Bądź na czasie z wegetariańskimi trendami. Jeśli upewnisz, że pieczywo, którego zamierzasz użyć do zrobienia potrawy, nie zawiera jaj i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, śmiało możesz zaprosić wegan na poczęstunek, na którym zaserwujesz domowe burgery z fasoli.

Na jaką okazję?

Obiad nie musi sprowadzać się do pospolitego zestawu: zupa plus drugie (zazwyczaj mięsne) danie. Domownicy z ochotą zasiądą przy stole, gdy zobaczą warzywne burgery z czarnej fasoli.

Czy wiesz, że?

Czarna fasola to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni meksykańskiej. Coraz łatwiej dostać ją także w Polsce, a zatem warto wykorzystać ją w naszym przepisie na burgery z fasolą.

Dla urozmaicenia:

Do wegetariańskich burgerów z fasoli podaj frytki. Mogą być ziemniaczane, ale zdecydowanie ciekawiej będą prezentować się frytki z batatów albo buraka.