Składniki
1 sztuka
1 łyżka
8 sztuk
1 garść
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki pokrój na pół, tofu pokrusz widelcem.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Następnie wlej wodę i dopraw przyprawą włoską Knorr i kurkumą.
Krok 3
Gdy woda odparuje, a tofu się zarumieni, dodaj pomidorki koktajlowe i szpinak. Smaż jeszcze 5 min. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do dania będzie bagietka ziołowa i np. awokado.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofucznica
Jajecznica bez jajek? To możliwe! Choć w tym wydaniu nazwa tofucznica jest zdecydowanie bardziej adekwatna. Oto pomysł na pyszne, orientalnie pachnące śniadanie dla wszystkich zwolenników diet roślinnych, ale nie tylko. Masz ochotę na małą rewolucję w jadłospisie? Jesteś we właściwym miejscu!
Dla kogo?
Tofu jest składnikiem doskonale znanym weganom i wegetarianom. Po tą roślinną alternatywę nabiału od czasu do czasu powinien sięgać każdy, ponieważ stanowi on bardzo smaczną i uniwersalną podstawę dań, w tym tofucznicy.
Na jaką okazję?
Myśl o aromatycznym i pysznym śniadaniu ułatwi poranne wstawanie z łóżka. Zrobienie tofucznicy nie zajmuje więcej czasu niż usmażenie klasycznej jajecznicy, więc z pewnością uda się wygospodarować kilkanaście minut na przygotowanie wszystkich składników.
Czy wiesz, że?
Dodatek kurkumy wpływa nie tylko na walory smakowe potrawy, ale też nadaje jej zachęcającego kolorytu. Dzięki tej przyprawie tofucznica do złudzenia przypomina danie w wersji jajecznej.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym uzupełnieniem tofucznicy okażą się płatki drożdżowe, suszone pomidory i jarmuż.