
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
8 sztuk
1 garść
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki pokrój na pół, tofu pokrusz widelcem.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Następnie wlej wodę i dopraw przyprawą włoską Knorr i kurkumą.

Krok 3
Gdy woda odparuje, a tofu się zarumieni, dodaj pomidorki koktajlowe i szpinak. Smaż jeszcze 5 min. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do dania będzie bagietka ziołowa i np. awokado.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofucznica
Jajecznica bez jajek? To możliwe! Choć w tym wydaniu nazwa tofucznica jest zdecydowanie bardziej adekwatna. Oto pomysł na pyszne, orientalnie pachnące śniadanie dla wszystkich zwolenników diet roślinnych, ale nie tylko. Masz ochotę na małą rewolucję w jadłospisie? Jesteś we właściwym miejscu!
Dla kogo?
Tofu jest składnikiem doskonale znanym weganom i wegetarianom. Po tą roślinną alternatywę nabiału od czasu do czasu powinien sięgać każdy, ponieważ stanowi on bardzo smaczną i uniwersalną podstawę dań, w tym tofucznicy.
Na jaką okazję?
Myśl o aromatycznym i pysznym śniadaniu ułatwi poranne wstawanie z łóżka. Zrobienie tofucznicy nie zajmuje więcej czasu niż usmażenie klasycznej jajecznicy, więc z pewnością uda się wygospodarować kilkanaście minut na przygotowanie wszystkich składników.
Czy wiesz, że?
Dodatek kurkumy wpływa nie tylko na walory smakowe potrawy, ale też nadaje jej zachęcającego kolorytu. Dzięki tej przyprawie tofucznica do złudzenia przypomina danie w wersji jajecznej.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym uzupełnieniem tofucznicy okażą się płatki drożdżowe, suszone pomidory i jarmuż.