Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami
łatwe
169 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
4 łyżki
2 łyżeczki
1 pęczek
1 pęczek
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół, natnij lekko miąższ i skrop olejem.

Krok 2
Połóż na blaszce z piekarnika płaskim do dołu, zrób wykałaczką kilka dziurek w skórce bakłażana, posyp solą morską i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Krok 3
W tym czasie czosnek, zioła oraz orzechy posiekaj i wymieszaj w miseczce.

Krok 4
Po upieczeniu odwróć i przełóż bakłażana na talerz, posyp przyprawą Knorr oraz mieszanką ziół i orzechów. Skrop olejem z pieczenia i podawaj.


Dobra rada:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak, skrop bakłażana sokiem z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami
Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska? Mnogością przypraw! To dzięki nim nawet najprostsze danie przemienia się w coś naprawdę wyjątkowego. Nie bój się eksperymentować! Baw się smakami! Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Sięgnij po gotową kompozycję przypraw i przygotuj w swoim domu bakłażana Garam Masala z ziołami i orzechami.
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistej, barwnej, pełnej różnorodnych smaków kuchni. Jeśli jesteś ciekawy, co kryje w sobie kuchnia indyjska, sięgnij po ten przepis!
Na jaką okazję?
Spodziewasz się gości? Organizujesz wieczór filmowy? Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami to danie, którego nie powstydziłby się żaden gospodarz.
Garam Masala to mieszanka przypraw, która stanowi dodatek do tradycyjnych dań kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą między innymi: kolendra, kumin, imbir, pieprz, kardamon, cynamon, goździki i liść laurowy.
Dla urozmaicenia:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy, skrop bakłażana sokiem z limonki.


































