Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami
łatwe
164 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
4 łyżki
2 łyżeczki
1 pęczek
1 pęczek
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół, natnij lekko miąższ i skrop olejem.

Krok 2
Połóż na blaszce z piekarnika płaskim do dołu, zrób wykałaczką kilka dziurek w skórce bakłażana, posyp solą morską i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Krok 3
W tym czasie czosnek, zioła oraz orzechy posiekaj i wymieszaj w miseczce.

Krok 4
Po upieczeniu odwróć i przełóż bakłażana na talerz, posyp przyprawą Knorr oraz mieszanką ziół i orzechów. Skrop olejem z pieczenia i podawaj.


Dobra rada:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak, skrop bakłażana sokiem z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami
Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska? Mnogością przypraw! To dzięki nim nawet najprostsze danie przemienia się w coś naprawdę wyjątkowego. Nie bój się eksperymentować! Baw się smakami! Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Sięgnij po gotową kompozycję przypraw i przygotuj w swoim domu bakłażana Garam Masala z ziołami i orzechami.
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistej, barwnej, pełnej różnorodnych smaków kuchni. Jeśli jesteś ciekawy, co kryje w sobie kuchnia indyjska, sięgnij po ten przepis!
Na jaką okazję?
Spodziewasz się gości? Organizujesz wieczór filmowy? Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami to danie, którego nie powstydziłby się żaden gospodarz.
Garam Masala to mieszanka przypraw, która stanowi dodatek do tradycyjnych dań kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą między innymi: kolendra, kumin, imbir, pieprz, kardamon, cynamon, goździki i liść laurowy.
Dla urozmaicenia:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy, skrop bakłażana sokiem z limonki.