Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

43 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżeczki

1 pęczek

1 pęczek

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół, natnij lekko miąższ i skrop olejem.

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - Krok 1

Krok 2

Połóż na blaszce z piekarnika płaskim do dołu, zrób wykałaczką kilka dziurek w skórce bakłażana, posyp solą morską i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie czosnek, zioła oraz orzechy posiekaj i wymieszaj w miseczce.

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu odwróć i przełóż bakłażana na talerz, posyp przyprawą Knorr oraz mieszanką ziół i orzechów. Skrop olejem z pieczenia i podawaj.

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak, skrop bakłażana sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szybki makaron chiński
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska? Mnogością przypraw! To dzięki nim nawet najprostsze danie przemienia się w coś naprawdę wyjątkowego. Nie bój się eksperymentować! Baw się smakami! Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Sięgnij po gotową kompozycję przypraw i przygotuj w swoim domu bakłażana Garam Masala z ziołami i orzechami.

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistej, barwnej, pełnej różnorodnych smaków kuchni. Jeśli jesteś ciekawy, co kryje w sobie kuchnia indyjska, sięgnij po ten przepis!

Na jaką okazję?

Spodziewasz się gości? Organizujesz wieczór filmowy? Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami to danie, którego nie powstydziłby się żaden gospodarz.

Czy wiesz, że?

Garam Masala to mieszanka przypraw, która stanowi dodatek do tradycyjnych dań kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą między innymi: kolendra, kumin, imbir, pieprz, kardamon, cynamon, goździki i liść laurowy.

Dla urozmaicenia:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy, skrop bakłażana sokiem z limonki.