Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżeczki

1 pęczek

1 pęczek

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół, natnij lekko miąższ i skrop olejem.

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - Krok 1

Krok 2

Połóż na blaszce z piekarnika płaskim do dołu, zrób wykałaczką kilka dziurek w skórce bakłażana, posyp solą morską i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie czosnek, zioła oraz orzechy posiekaj i wymieszaj w miseczce.

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu odwróć i przełóż bakłażana na talerz, posyp przyprawą Knorr oraz mieszanką ziół i orzechów. Skrop olejem z pieczenia i podawaj.

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak, skrop bakłażana sokiem z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska? Mnogością przypraw! To dzięki nim nawet najprostsze danie przemienia się w coś naprawdę wyjątkowego. Nie bój się eksperymentować! Baw się smakami! Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Sięgnij po gotową kompozycję przypraw i przygotuj w swoim domu bakłażana Garam Masala z ziołami i orzechami.

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistej, barwnej, pełnej różnorodnych smaków kuchni. Jeśli jesteś ciekawy, co kryje w sobie kuchnia indyjska, sięgnij po ten przepis!

Na jaką okazję?

Spodziewasz się gości? Organizujesz wieczór filmowy? Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami to danie, którego nie powstydziłby się żaden gospodarz.

Czy wiesz, że?

Garam Masala to mieszanka przypraw, która stanowi dodatek do tradycyjnych dań kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą między innymi: kolendra, kumin, imbir, pieprz, kardamon, cynamon, goździki i liść laurowy.

Dla urozmaicenia:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy, skrop bakłażana sokiem z limonki.