Curry: kurczak, banany i mango z garam masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry: kurczak, banany i mango z garam masala

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżeczki

2 sztuki

2 cm

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę garam masala wsypujemy na suchą patelnię i przez chwilę prażymy (często mieszając). Kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw – zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Uprażenie przypraw sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne i intensywne w smaku.

Krok 2

Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy i smażymy, aż cebula zmięknie. Do smażenia możemy użyć tłuszczu, jaki zbiera się w puszce z mlekiem kokosowym – jest tak samo dobry, jak zwykły olej. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz garam masala – smażymy kilka minut.

Krok 3

Obieramy owoce i kroimy w duże kawałki. Pomidory sparzamy i również obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy do kurczaka, smażymy 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, solimy do smaku, przykrywamy i dusimy tak długo, aż banany się rozpadną. Jeśli używamy przecieru pomidorowego – dodajemy pod koniec gotowania. Próbujemy, dodajemy sól (jeśli potrzeba). Podajemy z ryżem lub jemy jako samodzielne danie.

1

Opinie o przepisie

  • Rafał Glowski

    Rafał Glowski , 24.11.2019

    Bardzo dobra chociaż inna taką bardziej słodka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej