Curry: kurczak, banany i mango z garam masala
łatwe
164 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżeczki
2 sztuki
2 cm
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę garam masala wsypujemy na suchą patelnię i przez chwilę prażymy (często mieszając). Kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw – zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Uprażenie przypraw sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne i intensywne w smaku.
Krok 2
Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy i smażymy, aż cebula zmięknie. Do smażenia możemy użyć tłuszczu, jaki zbiera się w puszce z mlekiem kokosowym – jest tak samo dobry, jak zwykły olej. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz garam masala – smażymy kilka minut.
Krok 3
Obieramy owoce i kroimy w duże kawałki. Pomidory sparzamy i również obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy do kurczaka, smażymy 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, solimy do smaku, przykrywamy i dusimy tak długo, aż banany się rozpadną. Jeśli używamy przecieru pomidorowego – dodajemy pod koniec gotowania. Próbujemy, dodajemy sól (jeśli potrzeba). Podajemy z ryżem lub jemy jako samodzielne danie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Garam Masala Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej