Curry: kurczak, banany i mango z garam masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry: kurczak, banany i mango z garam masala

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżeczki

2 sztuki

2 cm

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę garam masala wsypujemy na suchą patelnię i przez chwilę prażymy (często mieszając). Kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw – zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Uprażenie przypraw sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne i intensywne w smaku.

Krok 2

Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy i smażymy, aż cebula zmięknie. Do smażenia możemy użyć tłuszczu, jaki zbiera się w puszce z mlekiem kokosowym – jest tak samo dobry, jak zwykły olej. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz garam masala – smażymy kilka minut.

Krok 3

Obieramy owoce i kroimy w duże kawałki. Pomidory sparzamy i również obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy do kurczaka, smażymy 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, solimy do smaku, przykrywamy i dusimy tak długo, aż banany się rozpadną. Jeśli używamy przecieru pomidorowego – dodajemy pod koniec gotowania. Próbujemy, dodajemy sól (jeśli potrzeba). Podajemy z ryżem lub jemy jako samodzielne danie.

1

Opinie o przepisie

  • Rafał Glowski

    Rafał Glowski , 24.11.2019

    Bardzo dobra chociaż inna taką bardziej słodka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej