
Składniki
550 gramów
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą.
Krok 2
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie talarki.
Krok 3
Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Brokuł pokroić w mniejsze różyczki, przełożyć do garnka z wodą, dodać łyżeczkę soli i cukru. Gotować 2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzić.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Włożyć warstwę ziemniaków, połowę kurczaka, ułożyć brokuł. Na brokuł ponownie wyłożyć kurczaka i ziemniaki.
Krok 5
Zapiefix wymieszać ze śmietaną i wodą według przepisu na opakowaniu. Zalać zapiekankę. Na samą górę wyłożyć starty na grubych oczkach ser.
Krok 6
Piec do momentu zmięknięcia warzyw (około 40 minut) w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej