Zapiekanka z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

550 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą.

Krok 2

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie talarki.

Krok 3

Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Brokuł pokroić w mniejsze różyczki, przełożyć do garnka z wodą, dodać łyżeczkę soli i cukru. Gotować 2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzić.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Włożyć warstwę ziemniaków, połowę kurczaka, ułożyć brokuł. Na brokuł ponownie wyłożyć kurczaka i ziemniaki.

Krok 5

Zapiefix wymieszać ze śmietaną i wodą według przepisu na opakowaniu. Zalać zapiekankę. Na samą górę wyłożyć starty na grubych oczkach ser.

Krok 6

Piec do momentu zmięknięcia warzyw (około 40 minut) w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej