Zapiekanka z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

550 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą.

Krok 2

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie talarki.

Krok 3

Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Brokuł pokroić w mniejsze różyczki, przełożyć do garnka z wodą, dodać łyżeczkę soli i cukru. Gotować 2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzić.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Włożyć warstwę ziemniaków, połowę kurczaka, ułożyć brokuł. Na brokuł ponownie wyłożyć kurczaka i ziemniaki.

Krok 5

Zapiefix wymieszać ze śmietaną i wodą według przepisu na opakowaniu. Zalać zapiekankę. Na samą górę wyłożyć starty na grubych oczkach ser.

Krok 6

Piec do momentu zmięknięcia warzyw (około 40 minut) w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej